Cum sa?

Cum să depăşim teama de a vorbi în public

Scris de: Genia Viziru | 27.08.2012

Cum să depăşim teama de a vorbi în public

 Tuturor ne este cunoscut sentimentul de teamă, fie că ne place să recunoaştem acest lucru sau nu. Şi este perfect normal să fie aşa, pentru că frica sau teama, ca emoţie înnăscută, nu ocoleşte nicio fiinţă umană, având rolul de a ne ajuta să ne adaptăm mediului din care facem parte. Este adevărat şi faptul că anumite temeri apar în urma unor evenimente de viaţă stresante sau neplăcute, care ne marchează profund şi ne influenţează comportamentul în diverse situaţii de mai târziu. 

 
Temerile cu care ne-am putea ”lăuda” personal, variază, cu siguranţă, de la mici ezitări ce ne caracterizează uneori şi ne fac să ne simţim nesiguri pe noi înşine şi mai puţin puternici (spre exemplu, teama de a merge la dentist, de a urmări un film de groază cap-coadă sau de a călători cu avionul), până la sentimente mai profunde de anxietate pe care foarte probabil nu ne este comod să le împărtăşim cu cei din jur.
 
Vorbind despre un anume tip de teamă, cineva spunea că acesta se află pe primul loc în rândul temerilor umane, detronând, în mod curios, chiar şi inevitabila teamă de moarte. Ghiciţi despre ce ar putea fi vorba? 
 

Doar eu mă tem?

 
Se pare că teama de a vorbi în public (pentru că despre ea este vorba) este atât de răspândită, încât nu este cazul să ne simţim neînţeleşi sau unici dacă şi noi ne confruntăm cu aşa ceva. Şi nici prea sfioşi în a o recunoaşte. 
 
Într-adevăr, sunt şi persoane care deţin în mod nativ arta vorbitului în public şi o stăpânesc cu uşurinţă la nevoie, dar ce este de făcut dacă ne numărăm printre cei mai puţin ”norocoşi”, cărora parcă le scapă cuvintele printre degete atunci când se află în situaţia de a comunica ceva într-un cadru nu tocmai restrâns? Şi astfel de momente vor veni, în mod sigur, pe tot parcursul vieţii, în  contexte formale (liceu, facultate, slujbă) sau non-formale (diferite reuniuni, petreceri, evenimente). Cum ne putem controla mişcările inegale, palmele transpirate, vorbele bâlbâite şi nesiguranţa generală pe care o resimiţim, poate, atunci când o mulţime de priviri sunt aţintite asupra noastră şi ne pierdem cu firea în lumina deranjantă a reflectoarelor? Există un remediu miraculos care să ne ”facă bine”? 
 

Bad news…

 
Din păcate, nu s-a născut încă persoana care să descopere un asemenea leac miraculos şi binevenit, ceea ce înseamnă că, pentru a depăşi teama de a vorbi în public, este nevoie de un efort ceva mai consistent decât acela de a sorbi poţiunea magică dintr-o cupă de cristal. Şi, pe lângă acest efort, se impun şi o serie de ”tehnici” mai mult sau mai puţin dificile, dar logice şi de bun simţ. 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: teamă, teama de a vorbi în public, tehnici de a depaşi teama de a vorbi în public, discurs, adolescenta

Articole similare

Cum să ne îngrijim corect tenul

Cum sa?

Orice adolescenta trebuie să fi citit vreodată sau să fi auzit despre importanța ȋngrijirii tenului, așa că cel mai probabil nici Vezi tot

Cum să avem o piele frumoasă şi sănătoasă?

Cum sa?

 Pielea este cel mai mare organ din întreg organismul, reprezentând practic îmbrăcămintea corpului nostru şi trebuie să avem grijă de ea Vezi tot

Cum să-ţi stăpâneşti emoţiile negative

Cum sa?

Nu există adolescent/ă care să nu fi simţit emoţii negative, având în vedere că ele se fac simţite încă din copilărie. Vezi tot

Cum să te faci observat

Cum sa?

 Există moduri prin care să te faci observat doar că nu ai avut curaj până acum. Fie ai anumite complexe de Vezi tot

Cum sa iti ajuti prietenul la nevoie?

Cum sa?

Prietenul la nevoie se cunoaste! Toata lumea stie asta! Teoretic! Te-ai intrebat insa daca tu esti un prieten adevarat? Stii cum Vezi tot

Page Rank