Cum sa?

Cum să îi spui că vrei să te desparţi de el

Scris de: Andreea Baluteanu | 27.04.2014

Cum să îi spui că vrei să te desparţi de el

 Odinioară, dragostea dintre voi era mai arzătoare decât cele mai fierbinţi stele, iar azi priveşti abătută cum frânturile poveştii de vis se scurg dramatic printre degetele tale încleştate.

 
Cum să îi spui că vrei să te desparţi de el, atunci când încă te mai iubeşte? Cum să îi explici că nu mai poţi continua relaţia, dacă nici tu nu îţi poţi sorta sentimentele? Cum te pregăteşti pentru o despărşire, cum faci faţă uneia sau principii de bun simţ de care să ţii cont? Indicii despre toate, mai jos. 
 

Dar vrei cu adevărat să te desparţi de el?

 
Prima şi probabil cea mai importantă întrebare este: eşti sigură că eşti pe punctul de a lua cea mai bună decizie? A te despărţi de băiatul cu care ai împărţit momente frumoase sau clipe triste nu e floare la ureche, dar a-i cere să mergeţi fiecare pe drumuri separate, pentru a descoperi, în cele din urmă, că ţi-e dor de poteca voastră comună, e mult, mult mai problematic.
 
Să îţi faci ordine în sentimente, atunci când înăuntrul tău domneşte un haos de emoţii, pe care nu mai ştii să le aranjezi sau să le numeşti, poate fi o adevărată provocare. Dar, pentru o viaţă liniştită şi tihnită, e absolut obligatoriu. Aşa că izolează-te într-un loc intim, familiar, îndepartează orice ţi-ar putea distrage atenţia şi adresează-ţi cât de calm poţi următoarele întrebări: vreau cu adevărat să mă despart de el? cum va fi viaţa fără el? relaţia noastră mai poate fi reparată?
 
Dacă listele sunt „your thing”, e întotdeauna bine să apelezi la una. Specialiştii te sfătuiesc ca, de data asta, să nu marşezi spre clasicul „calităţi versus defecte” pentru că poate semăna şi mai multă confuzie. Dimpotrivă, rezumă-te la a enumera minusurile lui şi motivele pentru care nu mai poţi continua relaţia. Reciteşte, înlătură, adaugă, până ce vei simţi că decizia e mai aproape de tine.
 

Una dintre cele mai dure pregătiri

 
Antrenamentul pentru a da curs unei despărţiri e mai greu chiar decât cel pe care îl parcurg soldaţii de elită, iar dacă vei resimţi că dai chix, pe durata sa, trebuie să înţelegi că e natural. Cu ce trebuie să porneşti? Cu pregătirea ta emoţională.
 
Dacă răspunsul tău la întrebarea de la punctul de mai sus este da, vreau să mă despart de el, atunci jumătate din drum este deja parcurs. Îţi mai rămâne să pui la punct detalile comunicării veştii şi, cel mai important, să te pui pe tine la punct. Dacă simţi că nu vei face faţă, puţină pregătire nu strică. Ştim, nu exersezi pentru piesa de teatru a liceului, dar să practici alături de prietena ta cea mai bună scenariul despărţirii poate fi util, mai ales dacă nu ai trecut niciodată printr-una. 
 
Când e cel mai potrivit să îi spui prietenului tău că vrei să pui punct relaţiei? Răspunsul cel mai bun este imediat. Cu cât vei amâna mai mult momentul, cu atât vei fi mai emoţionată şi vei prelungi artificial viaţa unei relaţii pe ducă.
 
Unde? Aici variantele sunt diverse, şi variază în funcţie de voi, de povestea voastră, de ceea ce vă defineşte. Dacă prietenul tău e impulsiv sau a dat semne de agresivitate, regula de aur a despărţirilor, care spune să alegi un loc intim, nu este de aplicat, pentru că te poţi afla în pericol. Dimpotrivă, dacă ai încredere deplină în el, iar relaţia voastră a fost printre cele mai închegate, să te desparţi de el pe culoarele ultraaglomerate ale liceului este o adevărată tortură.
 
Principii de bun simţ pentru o despărţire cât se poate de curată? Nu te despărţi de el prin sms, mail sau printr-un mesaj pe Facebook, decât dacă nu ai încotro, şi sperăm sincer să nu fie cazul. Nu îi „da papucii” într-o perioadă dificilă din viaţa lui sau doar pentru că aseară v-aţi certat furtunos.
 

Cum îi spui că vrei să te desparţi de el?

 
Ţi-ai luat inima în dinţi, ai ales locul potrivit, iar acum tot ce mai rămâne e să îi frângi inima, rupând bucăţi mari, însângerate, şi dintr-a ta, în acelaşi timp. Cel mai important sfat? Fii fermă! Nu prelungi aşteptarea deoarece curajul tău s-a topit ca prin minune, la vederea zâmbetului care odinioară îţi aducea fluturi în stomac. Priveşte-l în ochi şi spune-i clar şi răspicat că nu mai poţi continua alături de el.
 
Dacă îţi cere sau dacă simţi că e necesar, oferă-i motive. Îl vei ajuta să înţeleagă şi, cel mai probabil, vei pune umărul la o relaţie mai frumoasă a sa, cu o altă fată. Fereşte-te însă de clişeele dezastruoase de genul: „nu eşti tu de vină, ci eu”, „cu siguranţă vei găsi pe alta mai bună decât mine” sau „eşti prea bun/frumos/deştept pentru mine”. Dacă te iubeşte, îi vor provoca cele mai acute frustrări; chiar dacă doreşte separarea, la fel de mult ca tine, tot îl vor zgâria neplăcut pe urechi. 
 
Nu îi spune că îl iubeşti doar pentru că ai impresia că îi va oferi o vagă consolare. Nu i-o spune nici dacă e adevărat, dar e posibil să îl facă să se agaţe de o speranţă deşartă. Nu îl săruta la despărţire şi sub nicio formă nu ceda tentaţiei numită „sexul de despărţire (the breakup sex)”. Dacă simţi nevoia, îmbrăţişează-l sincer. 
 
Ai făcut pasul cel mare, iar acum te simţi devastată? În primul rând, încetează să te învinovăţeşti. Niciodată, sub nicio formă nu va exista un singur responsabil pentru prăbuşirea unei relaţii. A încheia o poveste e dreptul fiecăruia, nu presupune veto şi nu e condiţionat de nimeni şi de nimic. Dacă simţi nevoia, stai singură, o perioadă, sau cere ajutor prietenilor. Orice te va susţine să faci faţă e pe lista de to do a unei despărţiri, chiar dacă e vorba de cutia imensă de îngheţată de ciocolată.
 
Nu înceta să crezi că, la un moment dat, din aburii de furtună ai recentei despărţiri se va închega o poveste nouă, şi că, de cele mai multe ori, a ucide o dragoste şchiopătândă va face loc alteia noi, puternice şi frumoase, în viaţa ta.
 
Tu ce sfaturi de despărţire ai?
 

Tags: cum îi spui că vrei să te desparţi de el/ea, cum să treci peste o despărţire, relaţie, despărţire, dragoste, adolescenti, iubirea la adolescenti, suferinta din dragoste

Articole similare

Cum sa iti ajuti prietenul la nevoie?

Cum sa?

Prietenul la nevoie se cunoaste! Toata lumea stie asta! Teoretic! Te-ai intrebat insa daca tu esti un prieten adevarat? Stii cum Vezi tot

Cum să-ţi stăpâneşti emoţiile negative

Cum sa?

Nu există adolescent/ă care să nu fi simţit emoţii negative, având în vedere că ele se fac simţite încă din copilărie. Vezi tot

Cum să scapi de sentimentul de inferioritate?

Cum sa?

Sentimentul de inferioritate apare în momentul în care intri în contact cu alte grupuri cum ar fi colegii de liceu. Atunci Vezi tot

Cum să lupţi eficient împotriva complexelor

Cum sa?

Fiecare dintre noi a resimţit, la un moment dat, povara unui complex. Fiecare a pierdut o şansă, a ratat un context Vezi tot

Cum să îţi descoperi talentul ascuns

Cum sa?

Într-o societate în care cuvântul talent a început să fie vehiculat tot mai des, de diverse emisiuni şi personaje, a fi Vezi tot

Page Rank