Cum sa?

Cum să îţi ajuţi prietena cea mai bună să treacă peste o despărţire

Scris de: Andreea Baluteanu | 08.04.2012

Cum să îţi ajuţi prietena cea mai bună să treacă peste o despărţire

Prietena ta cea mai bună tocmai s-a despărţit de marea iubire a vieţii ei, e devastată şi convinsă că existenţa nu mai are niciun sens. Pentru că ţii atât de mult la ea, durerea ei e la fel de intensă ca propria ta amărăciune. Te scufunzi în abisul disperării alături de ea, cu atât mai mult cu cât habar n-ai cum să procedezi pentru a o face să se simtă mai bine.

Pierderea suferită de o fiinţă dragă e uneori la fel de grea ca cea personală. Cu atât mai complicată cu cât acum nu poţi să zaci pur şi simplu, aşteptând să fii consolată, ci trebuie să fii tare şi să o ajuţi. Din păcate, nu există o reţetă perfectă de a-ţi consola prietena, dar am pregătit pentru tine o scurtă analiză a etapelor despărţirii- pe care le vei recunoaşte cu uşurinţă dacă le-ai traversat la rândul tău, deşi sperăm din tot sufletul să îţi fie complet străine- şi a cuvintelor care îi vor merge la inimă. Află cum să îţi ajuţi prietena să treacă peste o despărţire, şi mai ales, cum să îi faci viaţa mai uşoară în cea mai cruntă perioadă a ei şi greşelile pe care trebuie să le eviţi.
 

Prietenul la despărţire se cunoaşte
 

Unele voci afirmă că e imposibil să ajuţi pe cineva să treacă peste o despărţire, pentru că experienţa e mult prea dureroasă şi va lăsa cicatrici pentru toată viaţa. Conform lor, singurul lucru pe care îl poţi spera e să fii acolo pentru ea, susţinând-o prin despărţire, şi nu peste ea.

Indiferent de prepoziţia pe care ai de gând să o foloseşti, cel mai important e să înţelegi cât de mult te poate afecta o asemenea pierdere. Dacă nu ai resimţit-o pe pielea ta, vei avea probabil tendinţa de a privi cu o doză de neîncredere lacrimile de crocodil ale prietenei tale. Dacă despărţirea nu a survenit după o relaţie superficială, de câteva zile, atunci trebuie să ştii că cel mai probabil doare, şi doare tare.

Şi va durea tot mai intens pe tot parcursul primei etape, pe care psihologii o numesc şocul despărţirii. După cele câteva clipe de amorţire care te încearcă după ce ai aflat că cel iubit nu te mai vrea, şocul loveşte din plin. Tot ce poţi face în această perioadă e să îi întinzi prieteni tale cutia cu şerveţele şi să dai fuguţa la cel mai apropiat magazin pentru îngheţata ei preferată. Ascult-o, chiar dacă îţi repetă de mii de ori povestea iubirii ei şi cât de incredibil i se pare totul. Fii alături de ea, îmbrăţişeaz-o şi spune-i cât de rău îţi pare pentru ce i s-a întâmplat.

Şocul pierderii a trecut, dar nu trebuie să crezi că lucrurile se vor îmbunătăţi. Urmează o etapă şi mai dificilă, cea a negării. Prietena ta se va autoconvinge că lucrurile nu stau atât de rău, că a înţeles greşit şi iubitul ei nu e în stare să o părăsească sau să comită orice faptă cumplită. După ce ai văzut-o zvârcolindu-se de durere, e natural să resimţi o oarecare uşurare atunci când ea încetează dintr-o dată să mai plângă şi se aruncă plină de speranţă spre telefon. Încearcă să nu o încurajezi, dar nici nu o împiedica să îi vorbească, cine ştie, poate mai sunt şanse să se împace. Dacă sorţii sunt potrivnici relaţiei lor, nu îţi exprima aprobarea/disperarea, ci fii la fel de înţelegătoare şi atrage-i atenţia dacă exagerează cu tentativele de reîmpăcare sau, dimpotrivă, cu cele de răzbunare, dacă el e deja cu altă fată.

A treia etapă a despărţirii a acceptarea disperată a faptului că, într-adevăr, ei doi nu vor mai fi împreună. Înmulţeşte lacrimile şi durerea din prima fază cu o mie şi te vei apropia de ceea ce simte acum. Are impresia că viaţa ei s-a sfârşit şi nu va mai iubi pe nimeni, niciodată, pentru că nimeni nu mai e ca el. Are momente când e furioasă şi jură că îi va face zilele amare, când afirmă plină de tărie că oricum nu o merita, pentru a ateriza fulgerător pe cealaltă parte a drumului durerii: nostalgia iubirii pierdute, atunci când îşi aminteşte cât de frumos a fost şi cu câte calităţi era înzestrat el. Caruselul ăsta halucinant de emoţii e devastator şi pentru tine, imaginează-ţi cât de cumplit trebuie să fie pentru ea. Sprijin-o cu blândeţe, hrăneşte-o cu linguriţa şi reaminteşte-i cât de specială şi puternică e.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să îţi ajuţi prietena să treacă peste o despărţire, durerea despărţirii, greşeli de evitat, etapele despărţirii, consolarea prietenei, sfaturi prietenești, adolescență;

Articole similare

Cum să scapi de celulita?

Cum sa?

Se apropie vara, dar simţi că nu te mai poţi bucura pe deplin de ea, aşa cum o făceai când erai Vezi tot

Când memoria îți joacă feste – Cum elaborezi un plan de bătaie

Cum sa?

Ai impresia că memorie îți dă bătaie de cap și uneori nu te mai poți baza pe ea? Nu ești singurul/singura Vezi tot

Cum să scrii un eseu de nota 10

Cum sa?

,,Nu...nu din nou teme.’’ Îți sună cunoscut, nu? De cele mai multe ori temele pentru acasă sunt o pedeapsă pentru adolescenți. Vezi tot

Cum te menții ca să arati bine la plaja?

Cum sa?

 A venit vara iar vremea de plajă este numai bună! Chiar dacă nu locuiești la malul mării, te gandești să pleci Vezi tot

Cum sa iti ajuti prietenul la nevoie?

Cum sa?

Prietenul la nevoie se cunoaste! Toata lumea stie asta! Teoretic! Te-ai intrebat insa daca tu esti un prieten adevarat? Stii cum Vezi tot

Page Rank