Cum sa?

Cum să scapi de fobia socială?

Scris de: Andreea Cosma | 01.08.2013

Cum să scapi de fobia socială?

 Din cauza schimbărilor prin care treci, organismul reacționează diferit în anumite situații. De exemplu, într-o situație nobișnuită iți transpiră palmele, fruntea și ceafa, când auzi un țipăt pui mana la urechi sau când te afli într-o zonă mai aglomerată te ascunzi. Fiecare reacționează diferit pentru că are anumite temeri pe care încă nu le-a depășit.

 
Fobia socială este acel sentiment de anxietate, frică, teamă. Nu poți să vorbești în public, te bâlbâi când ești privit fix în ochi, tremuri când trebuie să spui ceva. Când unul dintre aceste cazuri este prezent și la tine, nu iți dă voie să faci nimic și te blochează, mai mult,  provoacă un moment penibil pentru tine și unul de amuzament pentru cei din jur. Cu cât trăiești cu acestă frică, cu atât nu o vei putea îndepărta. Ea se înstalează, formând un blocaj, ceea ce se numește fobie socială. 
 

Ce este fobia socială?

 
Ca adolescent, ești implicat în multe activități legate de școală și nu numai. Trebuie să participi la întreceri sportive, la ore de voluntariat, să organizezi evenimente în cadrul școlii și multe altele. Chiar dacă în afara activităților tu te comporți cât se poate de normal și nu dau nici un semn de teamă sau de frică, când vine vorba de înteracțiunea cu oamenii lucrurile se schimbă. Ești pus la o mare încercare, aceea de a te integra social, iar inima iți bate cu putere de fiecare dată, gata să iți iasă din piept.
 
 Emoțiile la care ești supus, tu nu le poți controla iar tu reacționezi ca și cum ești urmărit în noapte de un străin și nu știi ce vrea de la tine. Această fobie socială, te impiedică să faci multe lucruri care sunt catalogate normale, dar mintea și inima ta nu te înțeleg. Odată ce inima începe să iți bată atât de tare, tu consideri că e mai bine să nu faci acel lucru pe care îl aveai în minte sau poate să intervină și comportamentul învers, să nu conștientizezi pericolul dar totuși să iți fie frică. Tu te gândești că dacă faci chiar și un lucru normal, acesta va fi jenant și te vei face de râs. De multe ori este bine să greșim și să ne mai facem de râs pentru că nu suntem perfecți și nu putem să excelăm mereu în tot ceea ce face. Până la urmă suntem oameni.
 
Este normal la un moment dat să te simți dezamăgit de tine pentru că dacă nu intervenea frica de penibil, acum puteai dansa cu prietenii tăi la cea mai tare petrecere a verii sau puteai să prezinți cel mai așteptat bal al studenților. La un moment dat poți fi catalogat ca nepoliticos sau prost crescut pentru că stai deoparte și nu vorbești, mai mult decât atât dai impresia ca nu suportți prezența altor persoane. Cei prezenți nu au de unde să știe că tu ai o problemă, iar tu te simți cu adevărat jenat și iritat. Parcă totuși vrei să iți ceri scuze, dar realizezi că oricum nu ajută la nimic.
 

Cum îndepărtezi fobia socială?

 
În toată această poveste un rol foarte împortant îl au familia și prietenii. Da! Ei sunt cei care sunt mereu alături de tine. Părinții sunt primii care observă schimbările ce apar în comportamentul tău iar prietenii sunt cei care iți ridică moralul, iți spun unde greșești fără să te mintă și te ajută să treci peste ca să mergi mai departe.
 
O gândire pozitivă ajută foarte mult! Cu cât te gândești  că nu mai ai nici o problemă și că poți face față mulțimilor de oameni și situațiilor care până de curând nu erau foarte comode pentru tine, cu atât te vindeci mai repede.
 
Desigur, există și oameni specializați precum terapeuții care știu cel mai bine cum să reacționeze când văd o astfel de situație. Totul pornește de la încrederea de sine și de la acceptarea personală. Dacă ai incredere în tine, sigur o să reușești! În timp toate aceste probleme dispar și începe să se formeze o stare de bine, de liniște, una pozitivă.
 
Este adevărat că persoanele care sunt mai predispuse la fobia socială sunt persoanele timide, persoanele care duc lipsă de comunicare în familie, persoane cu dezabilități sau cu un handicap sever care sunt criticate de către oameni. Aceste persoane se închid în casă, nu mai comunică, nu sunt mulțumite de ele și se urăsc. 
 
Viața este frumoasă dacă știm cum să o trăim și dacă știm să ne trasăm propriile drumuri în viață! Ea ne este dăruită dar restul depinde numai de noi. Contribuția noastră are un rol foarte important în tot ceea ce facem!
 
 

Tags: fobie socială, frică, teamă, emoții, moment penibil, blocaj, gandire pozitiva

Articole similare

Cum să scapi de sentimentul de inferioritate?

Cum sa?

Sentimentul de inferioritate apare în momentul în care intri în contact cu alte grupuri cum ar fi colegii de liceu. Atunci Vezi tot

Cum să îi spui că vrei să te desparţi de el

Cum sa?

 Odinioară, dragostea dintre voi era mai arzătoare decât cele mai fierbinţi stele, iar azi priveşti abătută cum frânturile poveştii de vis Vezi tot

Cum să te trezeşti mai uşor dimineaţa

Cum sa?

 Ţi-e greu să te trezeşti dimineaţa, iar patul călduros se transformă în cea mai mare ispită cu care te-ai confruntat vreodată? Vezi tot

Cum sa scap de cosuri?

Cum sa?

E frumoasa adolecenta si te bucuri de ea la maxim, dar, cum o bucurie nu vine niciodata singura, odata cu ea Vezi tot

Cum sa rezisti tentatiei de a incerca drogurile?

Cum sa?

Si tu ai amici sau ai auzit de colegi care se drogheaza. In mare, acestia sunt impartiti in doua categorii – Vezi tot

Page Rank