Cum sa?

Cum să scapi de nesiguranţă

Scris de: Andreea Baluteanu | 20.12.2012

Cum să scapi de nesiguranţă

Să îl/o cucereşti pe tipul/tipa care ţi-a furat inima, cu un simplu zâmbet. Să te prezinţi la concursul de talente cu care visezi de mult să spargi gura târgului. Să cânţi în public, să te îmbraci extravagant, să spui verde în faţă ce te deranjează la cei din jur. Să pleci într-o călătorie prin ţară, de unul/una singur/ă.

Câte nu ai face, dacă nu ar exista nesuferita nesiguranţă, care te abate mai mereu de la calea ta? Vom încerca, în rândurile ce urmează, să explicăm fenomenul, să aflăm ce anume îl declanşează şi să te învăţăm cum poţi lupta eficient împotriva lui. Pentru ca nicidecum, niciodată, vreun vis să se deşire din cauza temerilor tale.
 

Nesiguranţa, bat-o vina!
 

Perioada cea mai propice instalării nesiguranţei este adolescenţa, cu toate trările ei contradictorii, cu schimbările bruşte de dispoziţie şi neîncrederea care însoţeşte în general procesul de autodescoperire. Chiar şi cei mai teribilişti şi siguri pe ei adolescenţi au, câteodată, mari probleme cu nesiguranţa.
Ce trebuie lămurit, în primul rând, e de unde provine nesiguranţa. Ce o provoacă, ce o acutizează şi, mai ales, ce o poate descuraja.

Primul factor ce declanşează nesiguranţa este personalitatea. Astfel, caracterele puternice, extrovertite, reuşesc să ţină mai bine în frâu puseele de lipsă de încredere în forţele proprii.

Mediul în care creştem şi anturajul au partea lor de vină în creionarea unei atitudini de nesiguranţă, la fel ca şi evenimentele care ne-au brăzdat trecutul. De multe ori, e suficientă o simplă pedeapsă aplicată de părinţi în copilărie sau o reacţie negativă a celor din jur, faţă de o anumită acţiune a noastră, pentru a ne scufunda în abisurile incertitudinii. Poate suna dramatic, dar nu nesiguranţa nu e de glumă.

Nu în ultimul rând, atitudinea celor din jur e o cauză majoră a dezvoltării unui sentiment de nesiguranţă. Presiunea familiei, a prietenilor, de a atinge un anumit standard, continua raportare la cei din jur, senzaţia de a fi respinşi, nedoriţi, neacceptaţi, cu toatele ne afectează şi ne pot zdruncina puternic percepţia asupra propriei persoane.

Ce efect are nesiguranţa asupra noastră? Ne conferă o viziune falsă asupra propriei persoane, ne împiedică să ne recunoaştem calităţile. E o sursă constantă de stres, pentru că ne determină să ne analizăm obsedant acţiunile, să ne reprimăm pornirile fireşti de a ne evidenţia, să ne izolăm într-o carapace impemetrabilă, din teama de a nu eşua, de a nu părea ridicoli. Mai mult, lipsa de încredere în forţele proprii ne poate afecta profund relaţiile cu cei din jur, ajungând să reprezinte o adevărată piedică în calea existenţei noastre sociale. Dezvoltând complexe de neîncredere, ne influenţăm negativ raporturile din sfera personală, romantică, profesională.

Dacă simpla enumerare a efectelor de mai sus te-a determinat să te ascunzi tremurând într-un colţ, declanşându-ţi ea însăşi un atac de nesiguranţă, atunci e cazul să îţi iei inima în dinţi şi să crezi cu toată fiinţa ta în următoarea sintagmă: ca toate cele rele, şi nesiguranţa poate fi înfrântă, dacă ştii să arborezi armele potrivite. Citeşte mai departe despre cum poţi scăpa de bântuitoarea nesiguranţă.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să scapi de nesiguranţă, neîncredere în forţele proprii, complexe de nesiguranţă în adolescenţă, cum poţi lupta împotriva nesiguranţei

Articole similare

Cum să îi spui că vrei să te desparţi de el

Cum sa?

 Odinioară, dragostea dintre voi era mai arzătoare decât cele mai fierbinţi stele, iar azi priveşti abătută cum frânturile poveştii de vis Vezi tot

Cum sa ai propriul spa la tine acasa?

Cum sa?

Din cand in cand, mai ales femeile, simt nevoia de “some ME time”.Adolescentele nu sunt, fireste, o exceptie. Pe de alta Vezi tot

Cum ii arat ca il/ o plac?

Cum sa?

Iti place un baiat sau o fata si nu stii cum sa ii arati. Cum trebuie sa procedezi ca sa te Vezi tot

Cum să supravieţuieşti bârfelor din jur?

Cum sa?

Bârfa face parte din natura umană şi nu va dispărea niciodată, oricât de mult ne-am dori ca vorbele acelea urâte să Vezi tot

Cum să îţi decolorezi părul în mod natural

Cum sa?

 Vara s-a instalat fierbinte în termometre, răsfăţându-ne pielea cu atât de tentantele nuanţe ciocolatii. Tenul bronzat fără cusur e hiperapetisant însă Vezi tot

Page Rank