Cum sa?

Cum să scapi de nesiguranţă

Scris de: Andreea Baluteanu | 20.12.2012

Cum să scapi de nesiguranţă

Să îl/o cucereşti pe tipul/tipa care ţi-a furat inima, cu un simplu zâmbet. Să te prezinţi la concursul de talente cu care visezi de mult să spargi gura târgului. Să cânţi în public, să te îmbraci extravagant, să spui verde în faţă ce te deranjează la cei din jur. Să pleci într-o călătorie prin ţară, de unul/una singur/ă.

Câte nu ai face, dacă nu ar exista nesuferita nesiguranţă, care te abate mai mereu de la calea ta? Vom încerca, în rândurile ce urmează, să explicăm fenomenul, să aflăm ce anume îl declanşează şi să te învăţăm cum poţi lupta eficient împotriva lui. Pentru ca nicidecum, niciodată, vreun vis să se deşire din cauza temerilor tale.
 

Nesiguranţa, bat-o vina!
 

Perioada cea mai propice instalării nesiguranţei este adolescenţa, cu toate trările ei contradictorii, cu schimbările bruşte de dispoziţie şi neîncrederea care însoţeşte în general procesul de autodescoperire. Chiar şi cei mai teribilişti şi siguri pe ei adolescenţi au, câteodată, mari probleme cu nesiguranţa.
Ce trebuie lămurit, în primul rând, e de unde provine nesiguranţa. Ce o provoacă, ce o acutizează şi, mai ales, ce o poate descuraja.

Primul factor ce declanşează nesiguranţa este personalitatea. Astfel, caracterele puternice, extrovertite, reuşesc să ţină mai bine în frâu puseele de lipsă de încredere în forţele proprii.

Mediul în care creştem şi anturajul au partea lor de vină în creionarea unei atitudini de nesiguranţă, la fel ca şi evenimentele care ne-au brăzdat trecutul. De multe ori, e suficientă o simplă pedeapsă aplicată de părinţi în copilărie sau o reacţie negativă a celor din jur, faţă de o anumită acţiune a noastră, pentru a ne scufunda în abisurile incertitudinii. Poate suna dramatic, dar nu nesiguranţa nu e de glumă.

Nu în ultimul rând, atitudinea celor din jur e o cauză majoră a dezvoltării unui sentiment de nesiguranţă. Presiunea familiei, a prietenilor, de a atinge un anumit standard, continua raportare la cei din jur, senzaţia de a fi respinşi, nedoriţi, neacceptaţi, cu toatele ne afectează şi ne pot zdruncina puternic percepţia asupra propriei persoane.

Ce efect are nesiguranţa asupra noastră? Ne conferă o viziune falsă asupra propriei persoane, ne împiedică să ne recunoaştem calităţile. E o sursă constantă de stres, pentru că ne determină să ne analizăm obsedant acţiunile, să ne reprimăm pornirile fireşti de a ne evidenţia, să ne izolăm într-o carapace impemetrabilă, din teama de a nu eşua, de a nu părea ridicoli. Mai mult, lipsa de încredere în forţele proprii ne poate afecta profund relaţiile cu cei din jur, ajungând să reprezinte o adevărată piedică în calea existenţei noastre sociale. Dezvoltând complexe de neîncredere, ne influenţăm negativ raporturile din sfera personală, romantică, profesională.

Dacă simpla enumerare a efectelor de mai sus te-a determinat să te ascunzi tremurând într-un colţ, declanşându-ţi ea însăşi un atac de nesiguranţă, atunci e cazul să îţi iei inima în dinţi şi să crezi cu toată fiinţa ta în următoarea sintagmă: ca toate cele rele, şi nesiguranţa poate fi înfrântă, dacă ştii să arborezi armele potrivite. Citeşte mai departe despre cum poţi scăpa de bântuitoarea nesiguranţă.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să scapi de nesiguranţă, neîncredere în forţele proprii, complexe de nesiguranţă în adolescenţă, cum poţi lupta împotriva nesiguranţei

Articole similare

Cum sa aratam bine de revelion?

Cum sa?

Orice adolescenta asteapta revelionul, pentru ca este o ocazie minunata pentru a socializa si a aborda un look mai special decat Vezi tot

Cum sa ne ingrijim tenul gras?

Cum sa?

Adolescentii se confrunta foarte des cu probleme legate de ten, specifice varstei, si in special cu un ten gras. Acesta prezinta Vezi tot

Cum sa-ti gestionezi furia?

Cum sa?

Adolescenta e o perioada a sentimentelor traite la intensitate maxima, chiar si a celor negative. Alaturi de sentimentul de bucurie, tristete, Vezi tot

Cum să ne îngrijim corect tenul

Cum sa?

Orice adolescenta trebuie să fi citit vreodată sau să fi auzit despre importanța ȋngrijirii tenului, așa că cel mai probabil nici Vezi tot

Cum să îţi alegi fondul de ten

Cum sa?

A-ţi găsi fondul de ten perfect e echivalent cu a întâlni marea dragoste. Şi aşa cum băiatul ales nu trebuie lăsat Vezi tot

Page Rank