Cum sa?

Cum să scapi de nesiguranţă

Scris de: Andreea Baluteanu | 20.12.2012

Cum să scapi de nesiguranţă

Temeri? Emoţii? Neîncredere? Nu şi pentru mine!
 

Lupta împotriva nesiguranţei necesită curaj, strategii bine gândite şi o filosofie de viaţă mai ceva ca a lui Făt Frumos din poveşti. Dar te va scăpa pentru totdeauna de complexe, te va ajuta să creşti, să devii un adult echilibrat, puternic, încrezător. Gata să servească din marile reuşite ale vieţii cu linguriţa, la micul dejun.

Prima şi cea mai puternică armă împotriva nesiguranţei e autoacceptarea. Complexele de neîncredere în tine provin de cele mai multe ori de la aşteptări exagerate de la propria persoană, nu de la opinii obiective asupra defectelor noastre. Autoacceptarea nu are o conotaţie negativă, nu presupune să te mulţumeşti cu lipsurile tale, ci să faci pace cu tine însuţi/însăţi, să nu te mai bombardezi cu nemulţumiri, revendicări absurde, pretenţii exagerate.

Fii conştient/ă de valoarea ta! Următorul pas pe drumul spre siguranţa de sine e conştientizarea propriilor calităţi. Ce te poate ajuta? Un jurnal al reuşitelor, o listă cu punctele forte, încurajări rostite dimineaţa, în oglindă, înaintea unui test sau a unei provocări importante, în stilul personajelor de film americane. Un „eşti cel mai tare” te poate susţine mai mult decât crezi. Cu timpul, vei observa că nesiguranţa nu mai îndrăzneşte să ţi se adreseze direct şi că ai devenit, pe nesimţite, cel mai mare fan al tău!

Provoacă-te singur/ă! Dacă vrei să scapi de nesiguranţa de a vorbi în public, de exemplu, sau de a flirta cu băiatul/fata de care îţi place, cea mai bună cale e să te împingi singur/ă de la spate. Trage aer adânc în piept, încurajează-te mental şi porneşte, cu spatele drept, bărbia ridicată şi un zâmbet larg pe buze spre cucerirea redutei de curaj. Nesiguranţa va încerca să te bombardeze cu întrebări, cu pusee de neîncredere; nu le lua în seamă. Vei vedea că, prin exerciţiu continuu, vei ajunge să abordezi cu naturaleţe cele mai „periculoase” situaţii din viaţa ta.

Întreabă-ţi prietenii, familia şi apropiaţii ce părere au despre tine. Nesiguranţa provine din impresia profund negativă pe care ne-o construim la adresa noastră. Dă glas îndoielilor în faţa celor dragi, vei vedea că au argumente potrivite pentru a ţi le alunga.

Recompensează-te, de fiecare dată când îţi învingi temerile. Dacă ai reuşit să treci peste complexe şi ai răspuns din proprie iniţiativă la ora celei mai înfricoşătoare profe din şcoală, de exemplu, ai grijă să te premiezi singur/ă pentru succesul tău. De la prăjitura preferată, până la tricoul pe care l-ai ochit în vitrinele magazinului preferat, ce te poate face să te simţi mai mândru/ă şi mai răsfăţat/ă?

Vizualizarea şi puterea imaginaţiei fac, de asemenea, minuni. Ţi-e teamă să îl/o abordezi pe tipul/tipa hot din club? Fă un mic exerciţiu mental, în care anticipezi contactul vostru şi reacţia lui/ei pozitivă, şi vei vedea cum lucrurile devin mult mai uşoare.

Gândeşte în contextul potrivit. Dacă faptul că eşti mai plinuţ/ă te împinge în braţelele lacome ale nesiguranţei, nu te concentra pe acest defect, ci aminteşte-ţi constant calităţile tale. De exemplu: „am câteva kilograme în plus, dar şi cei mai frumoşi ochi din clasă, de asemenea”. Nu sună mai bine?

Încetează să te mai compari cu ceilalţi. Raportarea la cei din jur poate fi benefică, dar nu atunci când etalonul de măsură e idealul în materie. Cea mai frumoasă fată din scoală sau Mister-ul de anul trecut nu sunt termeni de comparaţie potriviţi în ceea ce priveşte atractivitatea, aşa cum nici olimpicul internaţional de la chimie nu e în cazul inteligenţei. Aminteşte-ţi de asta atunci când apelezi la ei pentru a-ţi cântări calităţile.

Tu cum scapi de nesiguranţă?

 

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să scapi de nesiguranţă, neîncredere în forţele proprii, complexe de nesiguranţă în adolescenţă, cum poţi lupta împotriva nesiguranţei

Articole similare

Cum să le vorbesc părinţilor despre relaţia mea?

Cum sa?

Sunteţi împreună de ceva timp şi, într-un fel, simţi că ai găsit persoana aceea specială care te completează în chip miraculos. Vezi tot

Cum să scapi de un admirator insistent

Cum sa?

Florile tale preferate, aşteptându-te cuminţi în faţa uşii, în fiecare dimineaţă. Bomboane de ciocolată, cadouri neaşteptate, mesaje secrete şi jurăminte de Vezi tot

Cum să îţi păstrezi bronzul mai mult timp

Cum sa?

 Pielea sărutată de soare, de un arămiu delicios şi zilele când te bucurai să fii zeiţa absolută a plajei...ţi-ai dori să Vezi tot

Cum să te machiezi ca Selena Gomez

Cum sa?

Tânăra de aproape 20 de ani cântă, dansează, joacă în filme şi se implică în campanii umanitare. Pe scurt, un adevărat Vezi tot

Cum sa imi fac prieteni?

Cum sa?

Trecerea de la copilarie la adolescenta, schimbarea scolii generale cu liceul, racirea legaturilor cu vechii prieteni aduc adolescentul in situatia de Vezi tot

Page Rank