Cum sa?

Cum să scrii un eseu de nota 10

Scris de: Tami Miron | 05.03.2012

Cum să scrii un eseu de nota 10

,,Nu...nu din nou teme.’’ Îți sună cunoscut, nu? De cele mai multe ori temele pentru acasă sunt o pedeapsă pentru adolescenți. Lucrurile se complică și mai mult, când vine vorba de redactarea unui eseu. Redactarea unui eseu este o provocare destul de mare pentru mulți adolecenți, care îndată ce primesc această sarcină, se simt puțin depășiți de situație. Poate chiar să le provoace o stare de anxietate, pentru că nu știu cum să abordeze noua sarcină și cum să-și organizeze eseul.
 

Sunt pe aceași lungime de undă cu profu’ de română?
 

Primul pas în elaborarea unui eseu este să fii sigur/ă că ai înțeles care sunt așteptările și cerințele profesorului de română. Ești pe aceeași lungime de undă cu profesorul? Este foarte important ca înainte de a trece la treabă, să îți pui anumite întrebări:
•    Câte pagini trebuie să conțină eseul?
•    Ce stil de a scrie trebuie să folosesc pentru a-mi expune cel mai bine ideile?
•    Ce surse de inspirație m-ar putea ajuta?
•    Există o anumită bibliografie impusă sau sugerată de profesor?

Dacă profesorul vă dă libertatea de a alege tematica eseului, este bine să abordezi un subiect care te pasionează și care pune în discuție probleme importante pentru tine. După ce ai ales subiectul și înainte de a trece la următorul pas, nu ar strica să îți întrebi mentorul ce părere are despre alegerea ta.
 

“Vânătoarea’’ de informații

 

În spatele unui eseu de nota 10 se ascunde întotdeauna un cercetător inspirat. A căuta informații și a te documenta despre un subiect în adâncime, presupune  a citi tot ce prinzi în legătură cu acel subiect. Ținând cont de tematica aleasă, informațiile pot proveni din surse cât mai diverse: texte de la școală, ziare, reviste, cărți și nu în ultimul rând internetul. Acestea sunt de fapt sursele tale de informare.  Pentru a găsi informații verosimile cel mai bine ar fi să începi ‘’vânătoarea’’ de informații la biblioteca școlii sau a orașului.

Internetul este o sursă  interminabilă de informații. Cu doar câteva clickuri poți avea acces la o multitudine de informații. Dar ar trebui să le folosești pe toate? În momentul când cauți informații online încearcă să eviți paginile personale ale internauților, pentru simplul fapt că e posibil ca informațiile oferite să nu fie autentice. Cunoșterea autenticității unei surse este o calitate pe care o dezvolți în timp. De aceea e nevoie ca la început să ceri ajutorul profesorului sau a librarului, care te poate ghida în determinarea veridicității informațiilor.

Cu siguranță profesorul îți va sugera o bibliografie sau îți va cere să incluzi în lucrarea ta anumite citate din sursele găsite. Este foarte important să citezi sursele folosite în eseu. Citarea surselor nu arată doar că eseul tău este bine documentat, ci  îi  și dă posibilitatea cititorului să își dea seama care sunt ideile tale originale și care provin din alte surse de inspirație. În modul ăsta eviți să fii bănuit de plagiat. În momentul în care ai găsit o sursă, pe care vrei să o folosești, este esențial să îți notezi exact fraza pe care vrei să o citezi, denumirea sursei și pagina.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: teme, eseu, cum sa scrii un eseu, reguli de redactare eseu, proiect, plan de eseu;

Articole similare

Cum să îţi descoperi talentul ascuns

Cum sa?

Într-o societate în care cuvântul talent a început să fie vehiculat tot mai des, de diverse emisiuni şi personaje, a fi Vezi tot

Cum să arăţi fresh după o noapte de party

Cum sa?

Ştii şi tu cum e: ajungi la petrecere, promiţându-ţi că nu vei întrece măsura şi că vei merge la culcare în Vezi tot

Cum să recunoşti prietenii falşi?

Cum sa?

În adolescenţă petreci foarte mult timp alături de prietenii tăi. Ei ocupă un loc important în viaţa ta. De cele mai Vezi tot

Cum să scapi de nesiguranţă

Cum sa?

Să îl/o cucereşti pe tipul/tipa care ţi-a furat inima, cu un simplu zâmbet. Să te prezinţi la concursul de talente cu Vezi tot

Cum să-l luăm politicos pe „NU” în brațe

Cum sa?

Unul dintre motivele pentru care lăsăm stresul să ne copleșeașcă se datorează și faptului că nu știm să refuzăm. Cu siguranță Vezi tot

Page Rank