Cum sa?

Cum să spui un adevăr neplăcut fără să răneşti

Scris de: Genia Viziru | 06.08.2012

Cum să spui un adevăr neplăcut fără să răneşti

 Sinceritatea este probabil cea mai importantă calitate pe care o pretindem de la cei din jur, chiar dacă noi nu suntem dispuşi să o manifestăm de fiecare dată în relaţie cu aceştia. 

Fie că a fost vorba de un neadevăr prin omisiune, fie de o variantă cu totul imaginară pe care am prezentat-o la un moment dat, cu toţii am fost puşi, într-un fel sau altul, în situaţia în care ne-am trezit, nici mai mult, nici mai puţin, asemănători lui… Pinocchio.
 
Poate că în anumite ocazii, ceea ce ne-a „împins” să luăm o poziţie neconformă cu realitatea a fost teama de consecinţele unui comportament personal nepotrivit sau dorinţa de a ne crea o imagine favorabilă în faţa celorlalţi. Sau poate că am experimentat şi situaţii în care am vrut cu tot dinadinsul să spunem adevărul, dar, pur şi simplu, nu am putut.
 
Cu siguranţă, majoritatea apreciem la cunoscuţii noştri acea capacitate de a spune lucrurile „verde-n faţă”, de a nu recurge la ocolişuri şi a exprima cu fidelitate tot ceea ce le trece prin minte. Este însă această atitudine corespunzătoare pentru orice situaţie cu care ne-am putea confrunta? Sau este perfect „normal” să ne deprindem a pune graniţe sincerităţii cu care abordăm oamenii de lângă noi?
 
Răspunsul, bineînţeles, este unul care îmbracă diferite nuanţe şi culori. Ceea ce poate fi spus cu certitudine este că adevărul „trântit” verde-n faţă îl poate deranja, jigni sau chiar răni pe celalalt. 
În acest caz, cum putem ajunge la o soluţie de compromis, astfel încât să nu producem „daune” prin părerile exprimate, dar nici să nu ne împovărăm cu greutatea unui gând nespus sau a unuia într-atât de poleit, încât nici noi să nu-l mai recunoaştem? Cum putem să spunem un adevăr neplăcut fără să rănim?
 
Atunci când intenţionăm să transmitem un lucru care este posibil să aibă repercusiuni asupra celuilalt, este bine să ţinem cont de câteva aspecte foarte importante pentru o comunicare eficientă:
- Evitarea unui ton de reproş sau de vădită dezaprobare.
Gândindu-ne la o ilustraţie banală, am putea exemplifica această sugestie astfel: dacă vreau să-i atrag atenţia colegului de bancă cu privire la faptul că mă deranjează uneori până la culme că zilnic se autoserveşte cu bunătăţi din pachetul meu încă neatins, voi încerca să o fac, dar păstrând un ton calm, neutru sau prietenos chiar;
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: sinceritate, adevăr neplăcut, comunicare eficientă, diplomaţie;

Articole similare

Cum să te trezeşti mai uşor dimineaţa

Cum sa?

 Ţi-e greu să te trezeşti dimineaţa, iar patul călduros se transformă în cea mai mare ispită cu care te-ai confruntat vreodată? Vezi tot

Cum să arăţi fresh după o noapte de party

Cum sa?

Ştii şi tu cum e: ajungi la petrecere, promiţându-ţi că nu vei întrece măsura şi că vei merge la culcare în Vezi tot

Învață să spui lucrurilor pe nume - Cum să comunici eficient

Cum sa?

Nevoia de a se face înțeles este foarte importantă pentru fiecare adolescent. Multora  nu le este foarte ușor să comunice într-un Vezi tot

Cum să economisim banii? - metode eficiente

Cum sa?

Mereu se întâmplă să îți dorești diverse lucruri , necesare și nu numai, însă pe care să nu ți le poți Vezi tot

Cum să îţi descoperi talentul ascuns

Cum sa?

Într-o societate în care cuvântul talent a început să fie vehiculat tot mai des, de diverse emisiuni şi personaje, a fi Vezi tot

Page Rank