Despre tine

Adolescentul singur la părinţi: avantaje şi dezavantaje

Scris de: Ghinea Viorica | 10.02.2012

    Adolescentul singur la părinţi: avantaje şi dezavantaje

Dezavantaje şi soluţii
 

Din păcate, adolescentul singur la părinţi nu are parte numai de avantaje, ci şi de responsabilitate şi singurătate. Singurătatea se face simţită încă din copilărie, mai ales când este vreme urâtă afară. Fraţii sau surorile sunt primii tovarăşi de joacă, primele modele în viaţă, în special dacă sunt mai mari.
Soluţia: Încearcă să socializezi cât mai mult, fă-ţi prieteni, invită-i la tine acasă. În felul acesta nu te vei mai simţi atât de singur/ă. Poţi ajunge să ai prieteni foarte buni cu care să poţi vorbi despre orice.

Adolescentul singur la părinţi nu va avea niciodată parte de amintirile trăite alături de un frate sau de o soră, de ajutorul la teme, compania la cumpărături, susţinearea în faţa părinţilor sau în cercul de amici. De multe ori, sfaturile venite din partea fraţilor au mai multă trecere, decât cele venite de la părinţi.
Soluţia: Nimic nu poate înlocui legătura de sânge pe care o ai cu fraţii, dar poţi încerca să ai o legătură bună cu verişorii tăi. Poţi primi sprijin şi sfaturi şi din partea lor atunci când simţi că ai prea multe pe cap.

Când eşti singur/ă la părinţi ai şi o anumită responsabilitate pentru că părinţii  au mai multe aşteptări de la tine. Simţi că ei ţi-au dăruit atâtea lucruri frumoase şi muncesc să-ţi ofere un viitor mai bun. Şi realizezi că trebuie să nu-i dezamăgeşti, să-i mulţumeşti tot timpul, uneori simţi ca e prea multă presiune în jurul tău.
Soluţia: Dacă părinţii tăi au prea multe aşteptări de la tine şi te presează trebuie să discuţi cu ei, să le spui că nu poţi excela în toate. Cu singuranţă vor înţelege, eşti singurul lor copil şi te vor iubi mereu indifent de eşecurile sau realizările tale.

Adolescenţii care au fraţi sau surori împart şi pedepsele atunci când fac năzbâtii. Uneori chiar scapă de ele pentru că aruncă vina de la unul la altul până mama sau tatăl lor uită de ce s-au supărat.
Soluţia: Nu-ţi rămâne decât să-ţi recunoşti vina eroic, încercând să o dregi pe unde se poate. Desigur că uneori mai rămâne şi ultimul prieten de nădejde care nu te va turna în veci – animăluţul tău de companie. Dar nu cred că vrei să suporte el pedeapsa.

Unii adolescenţi se bucură ca sunt singuri la părinţi, în timp ce alţii şi-au dorit mereu o soră sau un frate care să-i ocrotească şi să-i înţeleagă atunci când părinţii nu sunt lângă ei. Tu din care categorie faci parte?
 

Pagina: 1 | 2

Tags: PĂRINŢI, ADOLESCENT SINGUR LA PĂRINŢI, FAMILIE;

Articole similare

Modelul meu în viață

Despre tine

 Fiecare dintre noi am avut la un moment dat un model în viață. Fie că este vorba despre tata, profesorul de Vezi tot

Personal ID - Înfăptuirea unei dorințe: primii pași

Despre tine

 Adolescenți și adolescente, vă rog ca pe durata întregului spectacol să vă țineți telefoanele închise.    „Cred într-unul adolescent. Și ăla sunt eu. Vezi tot

Ajutor! Am ajuns la pubertate?

Despre tine

În timpul pubertății, corpul adolescenților se transforma din copil în cel al adultului, petrecându-se o serie de modificări evidente atât de Vezi tot

Leacuri pentru amânare – fii perseverent cu ceea ce-ţi propui!

Despre tine

 De câte ori ţi-ai notat pe lista personală de „to do” zilnic câte ceva mai mult sau mai puţin important, dar Vezi tot

Ce spune camera ta despre tine?

Despre tine

 Este locul în care te refugiezi liniştit după o zi plină. Sau locul în care urmează să ai parte de o Vezi tot

Page Rank