Despre tine

Ce promisiuni ai încălcat de curând?

Scris de: Ghinea Viorica | 23.03.2012

    Ce promisiuni ai încălcat de curând?

Există un set de promisiuni pe care le încalci când eşti adolescent. Promisiuni pe care ţi le faci ţie sau celor din jur, în special părinţilor.
Tu chiar vrei să te ţii de cuvânt, dar sunt atâtea tentaţii în jur şi ai atâtea pe cap, nu le poţi ţine minte pe toate, nu-i aşa? Nu te poate învinui nimeni, n-ai făcut nimic intenţionat. Important este să ştii cum să repari situaţia, cum s-o împaci pe mama ta sau pe tatăl tău, cum să treci peste dezamăgirea pe care ţi-o provoci. Promisiunile le facem uşor, pe moment ne salvează de o posibilă problemă, dar nu uita că sunt ca o minge de tenis, or să ajungă iar în terenul tău.
 

Promit să iau note mai mari
 

De câte ori nu le-ai făcut această promisiune părinţilor tăi, dar n-ai reuşit de prea multe ori să te ţii de cuvânt. Este o promisiune pe termen lung, de aceea îţi este greu s-o îndeplineşti, nu poţi controla testele surpriză sau starea de spirit a profesorilor. În acelaşi timp este o promisiune necesară pentru că îi linişteşte imediat pe ai tăi, mai ales după şedinţa furtunoasă de la şcoală. Ce ai putea să le spui? Că îţi pare rău, dar vei lua în continuare note mici pentru că învăţatul este ultima ta grijă? Nuuu, nu poţi fi atât de sincer/ă! Dar încearcă măcar puţin să ridici nivelul mediei, altfel se poate complica situaţia. Gândeşte-te că ai tăi or să fie mai atenţi la timpul pe care îl aloci studiului. Dacă vrei să aibă încredere în tine şi să nu te mai ţină din scurt, dovedeşte-le că poţi lua note mai bune.
 

Promit că de mâine mă apuc de învăţat
 

O promisiune generală pe care poate ţi-o faci ţie înainte de culcare, părinţilor sau unui profesor care te ameninţă cu corigenţa. Cu toţii am trecut prin asta şi ştim că „mâine” este un cuvânt relativ. Adică „mâine” trebuie să fie chiar mâine? De ce să ne grăbim? De multe ori graba strică treaba. Dacă nu este ceva urgent de învăţat te poţi ocupa şi poimâine de studiu. Şi cum te îngrozeşte cuvântul „învăţat”, ar trebui să-l înlocuieşti cu „citit”. Nu pierzi mult timp dacă citeşti lecţia o dată sau dacă arunci puţin ochii peste exerciţiile predate la oră. Memoria vizuală te va ajuta să păstrezi câteva informaţii în minte şi nu-ţi va mai fi greu când vei avea mai mult de învăţat pentru că vei avea o bază a lecţiei. Chiar te vei bucura că-ţi mai aminteşti câte ceva.
 

Promit că vin mai devreme acasă
 

Tu promiţi, dar timpul parcă vrea să-ţi facă în ciudă şi trece mai repede ca atunci când eşti la ora de fizică. Situaţia se poate rezolva dacă nu întârzii prea mult sau dacă vorbeşti cu părinţii tăi şi le explici că nu ai nevoie de o oră fixă de intrat în casă pentru că eşti responsabil/ă. Atâta timp cât nu ajungi după miezul nopţii, fără să le fi oferit o explicaţie înainte, promisiunea se poate considera parţial îndeplinită.
 

Promit că n-o să mă mai îndrăgostesc niciodată
 

Ai suferit şi e normal să-ţi doreşti să nu mai simţi niciodată nimic. Nu crezi că ai putea să faci faţă unei noi dureri în piept, încă o dezamăgire sentimentală e prea mult pentru tine. Din păcate, îţi faci o promisiune pe viaţă pe care nu o poţi îndeplini. Dar în momentul acela te simţi protejat/ă pentru că ţi-ai promis solemn că nu vei mai iubi, dar nu uita că ai promis cu mintea, nu cu inima.
 

Promit că azi fac curat în cameră
 

De câte ori nu i-ai promis mamei sau bunicei că după ce vii de la şcoală sau în week-end o să-ţi faci ordine în cameră şi totuşi... Hainele stau aruncate peste tot, pe birou sunt împrăştiate cărţi, nişte foi şi o şosetă, iar tastatura pc-ului nici tu nu mai ştii de când n-ai mai curăţat-o. Shhht, nu ştim decât noi! Nu e nevoie să faci curăţenie generală ca de sărbători, dar poţi din când în când să fii puţin ordonat/ă şi să aşezi măcar o carte sau o bluză la locul ei. Mama ta va observa şi se va bucura că sfaturile ei nu au trecut neobservate.

Fiecare promisiune o faci cu entuziasm şi chiar îţi doreşti să o îndeplineşti, însă realitatea îţi pune obstacole în cale cu toate tentaţiile ei. Gândeşte-te că fiecare promisiune pe care o faci părinţilor tăi şi o duci la sfârşit le demonstrează că ai crescut, că eşti responsabil/ă şi că nu este nevoie să se ocupe tot timpul de tine pentru că ai înţeles care sunt obligaţiile tale. Te-ai gândit că fiecare promisiune îndeplinită îţi poate aduce puţină libertate? În plus, respectarea promisiunilor îţi va da o stare de bine pentru că ai reuşit să realizezi ceva.
 

Tags: PROMISIUNI, ADOLESCENŢI, PĂRINŢI, PROMISIUNI ÎNCĂLCATE, INCREDERE;

Articole similare

Noul meu hobby: A critica pe oricine, oriunde, oricând

Despre tine

Te-ai gândit vreodată cât timp îți petreci criticând acțiunile, cuvintele sau înfățișarea altora? Încercând să înțelegi lumea din jurul tău, alegi Vezi tot

Obsesia pentru un trup perfect la adolescenti

Despre tine

Nu exista perfectiune. Pornind de la aceasta premiza, analog, nu exista nici corpul perfect. In fiecare zi suntem bombardati de imagini Vezi tot

Personal ID - Înfăptuirea unei dorințe: primii pași

Despre tine

 Adolescenți și adolescente, vă rog ca pe durata întregului spectacol să vă țineți telefoanele închise.    „Cred într-unul adolescent. Și ăla sunt eu. Vezi tot

Ajutor! Am ajuns la pubertate?

Despre tine

În timpul pubertății, corpul adolescenților se transforma din copil în cel al adultului, petrecându-se o serie de modificări evidente atât de Vezi tot

Jurnalul – vocea ta intimă

Despre tine

Atunci când simţi că nu ai pe nimeni în jurul tău care să te înţeleagă poţi apela cu uşurinţă la un Vezi tot

Page Rank