Despre tine

Adolescentele și explorarea feminității

Scris de: Tami Miron | 12.04.2012

Adolescentele și explorarea feminității

Conceptul de feminitate, care a fost discutat și răsdiscutat de-a lungul timpului, are fără doar și poate, o componentă subiectivă. Dacă pentru unele tinere machiajul, podoaba capilară, un pantof cu toc, sunt simboluri ale feminității, pentru altele feminitatea ține mai mult de esența lucrurilor, fiind o stare de spirit.
 

Acceptarea sau negarea feminității?
 

Realitatea ne oferă o paletă largă de manifestări ale adolescentelor în relația cu propria feminitate. Unele adolescente își îmbrățișează cu ,,pasiune’’ această latură, în timp ce altele încearcă să se detașeze de ea. Adolescentele care se fardează excesiv și se îmbracă cu haine care să le scoată formele în evidență se mândresc cu noul statut. Ele își celebrează feminitatea prin accentuarea simbolurilor feminității și prin folosirea diferitelor artificii feminine.

Să nu uităm de adolescentele care au așteptat cu sufletul la gură momentul când vor ,,juca’’ același rol ca mamele lor. Pentru ele descoperirea feminității e un vis devenit realitate. Neacceptarea feminității este vizibilă la adolescentele care caută modalități de a-și ascunde feminitatea și se manifestă total opus așteptărilor. Printr-un limbaj mai colorat și o atitudine tipic masculină, acestea trimit un mesaj foarte clar: negarea noului rol.
 

Feminitatea dincolo de fațadă
 

Dacă încerci să înțelegi feminitatea dincolo de fațadă, vei descoperi că feminitatea are  mult mai multă legătură cu realitatea abstractă, nepalpabilă, decât cu cea concretă  și vizibilă.

Feminitatea nu are legătură întotdeauna cu rochia scurtă și mulată, cu părul tău lung sau noii cercei cumpărați din Mall. Chiar dacă te poate ajuta să-ți construiești o ,,imagine feminină’’, o tunsoare scurtă și o pereche de blugi nu-ți anulează implicit feminitatea.

Feminitatea dincolo de fațadă are foarte mult de a face cu acceptarea de sine. A-ți cultiva prietenia cu tine însuți  e un pas foarte important pentru a te simți mai feminină. Energia dată de încrederea în tine te va face să îți exprimi feminitatea mai bine atât fizic cât și mental.

Cu siguranță, feminitatea nu are nici o legătură cu rigiditatea și limitările artificiale impuse de propria ta minte. Feminitatea e sinonimă cu sentimentul de libertate: libertatea de a fi tu, libertatea de a a-ți construi propriile reguli și libertatea de a te elibera de stereotipurile perfecțiunii.

Uneori o scurtă introspecție te poate ajuta  să descoperi ,,parfumul feminității’’. Au existat momente când te-ai simțit mai feminină decât de obicei ?În ce erai îmbrăcată? Ce făceai în acel moment? Aceste întrebări te pot face să conștientizezi mai bine propria feminitate și să o explorezi în toate formele ei.

Un zâmbet misterios, capacitatea de a face haz de necaz și de a reacționa cu spontaneitate în anumite momente fac parte din ,,arsenalul’’ subtil al feminității. A lua viața mult prea în serios nu e deloc feminin, iar sobrietatea și rigiditatea exagerată poate avea efectul opus. Prin urmare,  începe ,,maratonul’’ bunei dispoziții, zâmbește și savurează-ți feminitatea.

Tags: adolescență, feminitate, negarea feminității, simbolurile feminității;

Articole similare

Trenduri de toamnă pe care nu le poţi rata

Despre tine

 Colecţiile noi au dat năvală în magazine, iar rafturile sunt grele sub povara rochiilor, puloverelor şi poncho-urilor care îţi vor defini Vezi tot

Tu - văzut prin ochii celorlalți

Despre tine

Adolescenții țin mult la imaginea lor, la felul cum sunt văzuți de colegii, prietenii lor și  de toți cei din jurul Vezi tot

Masturbarea, OK sau nu?

Despre tine

 Masturbarea e unul dintre cele mai tabu subiecte, pe care te codeşti să îl abordezi chiar şi în discuţiile cu cei Vezi tot

Ce spune numerologia despre tine?

Despre tine

 Istoria numerologiei îl are ca părinte pe filosoful și matematicianul grec Pitagora, el considera ca în ceea ce privește aspectele profunde Vezi tot

Anxietatea socială și adolescența

Despre tine

Am citit în ultima vreme o mulțime de articole care tratează subiectul afecțiunilor psihologice ce afectează din ce în ce mai Vezi tot

Page Rank