Despre tine

Adolescenții de ieri și de azi

Scris de: Andreea Cosma | 29.08.2013

Adolescenții de ieri și de azi

 Adolescența are frumusețea ei fie că vorbim la trecut sau la prezent despre ea. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat mult, adolescenții sunt tot tineri visători și mereu în căutare de ceva nou. Astăzi, adolescenții se diferențiază mult de adolescenții din trecut. Dar oare, unde este diferența?

 

Adolescenții de azi

 
Adolescenții de azi sunt împinși de la spate de tehnologie. Tehnologia este o noutate deoarece adolescenții din trecut nu dețineau această putere. Astăzi, calculatorul sau laptopul a preluat majoritatea atribuțiilor costisitoare și care aveau nevoie de mult timp. De exemplu, acum nu mai trimitem scrisori și cărți poștale, trimitem e-mailuri și felicitări electronice. Timpul este mult mai scurt și nu cotă nimic. Cu ajutorul laptopului, care este ușor de ținut în geantă având dimensiuni mici, poți să citești cărți online fără să le cari după tine sau fără să pierzi timpul la bibliotecă. Dependența de internet a pus stăpânire pe toți adolescenții din ziua de azi începând cu rețelele de socializare până la jocurile online. Este adevărat că nu mai există același farmec din trecut atunci când trimiteam o scrisoare sau o carte poștală sau când stai într-o bibliotecă veche și simți mirosul de cărți vechi, dar totul vine în ajutorul nostru.
 
Telefoanele mobile sunt și ele o invenție de azi, ce aparține tehnologiei. Ele sunt de dimensiune mici, ușor de purtat în buzunar și în geantă și sunt de mare ajutor. Poți suna în orice moment oriunde în țară sau în afara ei. În trecut telefonul cu fir de diferite culori și cu receptor era la modă și de mare ajutor. Cine avea un asemenea telefon se putea considera norocos.
 
Chiar și învățământul a evoluat mult. De la un singur abecedar și un singur dascăl la toate materiile, s-a ajuns la un manula la toate materiile și câte un profesor la toate materiile. Astăzi există mai multe șanse și toți adolescenții ajung să urmeze o facultate.
 
Astăzi, varietatea iți spune cuvântul. Cinematografele vechi nici nu mai există. În schimb, au apărut sălile de cinema care sunt mult mai performante și mai primitoare unde poți viziona filmele tale preferate. De altfel, poți să vezi filme și seriale chiar de acasă cu ajutorul internetului. 
 

Adolescenții de ieri

 
Adolescenții din trecut știau să se bucure de natură și de viață! Petreceau mult timp în aer liber printre verdeață, animale și fructe și legume proaspete. Ei citeau mult deoarece nu aveau alte preocupări. În trecut nu existau prea mult variante.
 
De exemplu, înainte exista câte o discotecă mică amenajată în interiorul căminunului cultural unde tinerii se puteau distra cu anumite ocazii. Nici nu se compară cu cluburile de noapte din ziua de azi care sunt într-un număr foarte mare.
 
Până și întâlnirile erau mai romantice! Iubitul îi recita poezii iubitei, îi lasa cate o floare ruptă din grădină pe bancă sau îi trimitea câte un bilețel. Astăzi, întâlnirile sunt planificate pe internet iar iubitul sau iubita de cele mai multe ori sunt găsiți pe rețelele de socializare. 
 
Atăzi, noi, adolescenții, suntem foarte criticați. Ba stăm prea mult în fața calculatorului și nu ieșim din casă, ba nu mai știm cum arată o carte, ba nu facem mișcare și lista poate să continue. Unii pot spune că a fost mai bine în trecut, ații pot spune că nici nu se compară viața de astăzi cu cea din trecut. Părerile sunt împărțite.
 
Orice perioadă în care a fost trăită copilăria, fie ca a fost vorba de a părinților voștrii sau a noastră, a fost una frumoasă și trăită așa cum s-a putut. Este normal să nu stea nimic în loc. Peste mulți ani, adolescența copiilor voștrii va arate altfel. Nivelul de trai crește și noi odată cu toate schimbările. Totul ține de adaptabilitate.
 

Tags: adolescenți, trecut, prezent, tehnologie, timp, internet, adolescenta, copilarie

Articole similare

Poate prietenia sa dureze o viata?

Despre tine

Cineva spunea ca dragostea e oarba, dar prietenia e clarvazatoare. Prietenii sunt unul dintre cele mai pretioase daruri ale vietii, poti Vezi tot

Lucruri importante pe care le uitam - aprecierea si multumirea

Despre tine

Sunt momente  in viata noastra cand suntem deprimati, prinsi in deciziile pe care le luam, in circumstantele care ne apar in Vezi tot

Viciile în adolescenţă: De la bal la spital

Despre tine

 Te trezeşti într-un loc în totalitate străin, nu ştii ce zi este, nici dacă afară e lumină sau întuneric. În jur Vezi tot

Libertatea emoţională în adolescenţă

Despre tine

Adolescenţa este o perioadă de profunde schimbări, o etapă în care te confrunţi cu o varietate de sentimente, uneori treci destul Vezi tot

Adolescentii si stresul. Ce este si cum ii faci fata?

Despre tine

Adolescenta presupune o serie de situatii stresante, care va pot face sa va simtiti nelinistiti, sa reactionati agresiv sau dimpotriva, sa Vezi tot

Page Rank