Despre tine

Ai un prieten dependent de droguri? Ajuta-l!

Scris de: Genia Viziru | 21.08.2012

Ai un prieten dependent de droguri? Ajuta-l!

 Adolescenţa este perioada în care visăm mult, sperăm pe îndelete, aşteptăm cu sufletul la gură şi ne entuziasmăm, fără doar şi poate, simţind cum viitorul devine prezent sub privirile noastre nerăbdătoare. Dar, tot pe atât de adevărat, este faptul că, în adolescenţă, nu puţini dintre noi se lovesc de o sumedenie de întrebări, căutări, străduinţe de a se adapta cât mai bine unei lumi care începe să îşi descopere din ce în ce mai intens înfăţişarea reală. Iar uneori aceste străduinţe se pot solda cu eşecuri tăcute, dar dureroase.

 
În astfel de situaţii, fiecare reacţionează în mod personal, canalizându-şi, într-un fel sau altul, toate resursele pentru a ajunge la starea în care se simte el cel mai bine. Numai că, uneori, metodele prin care încercăm să ne echilibrăm emoţional pot fi dăunătoare atât pentru psihicul, cât şi pentru fizicul nostru. 
 

”Spune NU drogurilor!” - Un slogan depăşit?

 
Suntem permanent avertizaţi de către părinţi, profesori sau prieteni cu privire la consumul de droguri şi puşi adesea în gardă de către mass-media care, cel puţin în mod direct, îl condamnă. Chiar şi în contextul respectiv, pentru unii dintre noi această modalitate de a te desprinde puţin de realitate şi a păşi într-o lume în care propriile reguli şi dorinţe capătă viaţă, pare dezirabilă şi uşor de atins. Şi chiar dacă noi, personal, nu ne numărăm printre aceştia, poate că astfel de persoane se regăsesc în cercul nostru intim sau mai larg de prieteni. 
 
Care ar trebui să fie atitudinea noastră într-o astfel de situaţie? Să ignorăm ceea ce vedem, mizând pe indiferenţă şi distanţându-ne treptat de prietenul în cauză sau să încercăm să intervenim într-un fel sau altul? Şi dacă a nostră conştiinţă nu ne lasă să îi întoarcem spatele, ce putem oare face noi?
 

Cum putem fi de folos?

 
În primul rând, firesc ar fi să plecăm de la o discuţie cu prietenul nostru, încercând să înţelegem motivul pentru care acesta se confruntă cu dependenţa. În anumite situaţii, cauzele pot fi conjuncturale, consumul fiind influenţat de anturajul în care cineva se învârte şi privit ca o ”simplă” metodă de distracţie. În altele, se poate recurge la drog din nevoia de a evada din lumea reală nesatisfăcătoare şi de a găsi un substitut credibil pentru aceasta. Cunoscând chiar şi în linii mari motivul (nu trebuie să facem însă pe psihologii), ne formăm o imagine mai bună despre ce putem face mai departe.  
 
Este bine ca în cadrul discuţiei noastre să oferim înţelegere, nu critică, asigurându-l pe celălalt de sprijinul şi prietenia noastră; dar fără a forţa nota şi păstrând ajutorul în limitele stabilite de acesta. La fel de importanta este să încercăm să evităm o atitudine moralizatoare, de condamnare. Aceasta nu va face decât să-l îndepărteze pe prietenul nostru.
 
În astfel de situaţii, membrii familiei nu trebuie ţinuţi departe, pentru că ei pot constitui reţeaua de suport mai mult decât necesară pentru depăşirea problemei. În orice stadiu s-ar afla prietenul nostru, părinţii săi trebuie să fie cumva informaţi, pentru a-i putea sta alături, chiar dacă acesta pare a fi reticent la ideea de a le dezvălui dificultatea prin care trece. 
 
Este destul de dificil a respinge tentaţia atunci când te învârţi într-un cerc în care se practică şi se încurajează anumite obiceiuri nocive. Tocmai de aceea, putem încerca să îi oferim prietenului nostru o alternativă de petrecere a timpului liber, implicându-l alături de noi în diverse activităţi interesante care să îi menţină concentrată atenţia.
 
Apelul la ajutor specializat devine indispensabil, atunci când este vorba despre o dependenţă deja instalată. Acesta este însă util şi în cazul unei dependenţe uşoare, pentru a se preveni agravarea situaţiei.
 
Nu în ultimul rând, acceptarea propriilor limite este lucrul pe care nu trebuie să-l uităm niciun moment. Poate că regretul şi tristeţea care ne încearcă pentru prietenul de lângă noi nu pot fi întotdeauna transpuse, într-o formă sau alta de ajutor, la dimensiunile reale pe care le resimşim în sinea noastră. Cu toate acestea, nu trebuie să ne lăsăm cuprinşi de sentimentele de frustrare şi neputinţă care ne-ar putea da târcoale. Să ne concentrăm, mai bine, pe ceea ce putem face, nu pe ceea ce nu putem face!  
 

Tags: consumul de droguri, cum poţi ajuta pe cineva dependent, dependenţa de drog în adolescenţă.

Articole similare

Masturbarea, OK sau nu?

Despre tine

 Masturbarea e unul dintre cele mai tabu subiecte, pe care te codeşti să îl abordezi chiar şi în discuţiile cu cei Vezi tot

Ajutor! Mă mut!

Despre tine

Nimănui nu îi e ușor să se mute și să lase în spate tot ce îi este familiar, în același timp Vezi tot

Lucruri importante pe care le uitam - aprecierea si multumirea

Despre tine

Sunt momente  in viata noastra cand suntem deprimati, prinsi in deciziile pe care le luam, in circumstantele care ne apar in Vezi tot

Responsabilitatea financiara se invata in adolescenta

Despre tine

Ca adolescent, cel mai probabil vei avea mereu impresia ca nu ai suficienti bani. Fie ca ne referim la alocatie sau Vezi tot

Psihologul și terapia în adolescență

Despre tine

A merge la psiholog nu înseamnă că ai înnebunit, asa cum încă mai gândesc unii oameni care din păcate nu sunt Vezi tot

Page Rank