Despre tine

Ajutor! Sunt nehotarat/ă

Scris de: Andreea Baluteanu | 10.01.2013

Ajutor! Sunt nehotarat/ă

Rochia roşie sau cea albă? Prânz cu fetele în oraş sau un film cu iubitul? Îngheţată de ciocolată sau vanilie? Fotbal sau baschet, cu amicii la agăţat sau o după amiază în compania consolei preferate?

Alegerile ne reprezintă, vorbesc despre noi la fel de bine ca liceul la care învăţăm sau prietenii care ne frecventează. Ce spune despre tine însă...imposibilitatea de a alege? Dacă jonglatul neputincios cu variante tinde să se tranforme în obicei, iar disperarea celor care te cunosc a atins deja cote ameninţătoare, avem pregătite cele mai utile sfaturi pentru a nu mai fi chinuit/ă niciodată de nehotărâre.
 

Nehotărârea, bat-o vina!
 

Deseori blamată, sursă de iritare pentru cei din jur şi de frământări de-a dreptul dramatice pentru nefericitul/a posesor/oare, nehotărârea e, fără îndoială, o trăsătură de caracter pe care e recomandat să o domoleşti, dacă nu poţi să o stăpâneşti de-a binelea.
De unde provine ea? Te-ai născut nehotărât/ă, sau ai dobândit pe parcurs greutatea de a alege? Opiniile specialiştilor variază.

Nehotărârea ca trăsătură de caracter, înscrisă în fondul genetic, e varianta cea mai speculată. Persoanele care fac alegeri şi iau decizii cu greutate sunt caracterizate de o anumită ambivalenţă comportamentală. La ce se referă? La dificultatea de a pune în practică hotărâri rapide, la tendinţa de a regreta sau de a medita intens asupra unei decizii deja luate şi de a suporta mai mult o situaţie neplăcută. Da, această ambivalenţă e vinovată că nu te poţi hotărî între cei doi tipi/cele două tipe pe care abia i-ai/le-ai cunoscut.

De partea cealaltă, sunt voci care afirmă că mediul în care am crescut are o pondere la fel de importantă. Astfel, dacă părinţii tăi sunt caracterizaţi de nehotărâre, e foarte posibil să o moşteneşti. De asemenea, dacă în copilărie ai fost descurajat/ă să iei decizii, sau acţiunile tale au fost criticate, e probabil să dezvolţi un soi de incapacitate în a te hotărî. Nu în ultimul rând, cultura în care ai crescut are la rândul ei un cuvânt de spus. Dacă în civilizaţiile occidentale, caracterizate printr-o competivitate puternică şi un cult al învingătorului, deciziile greşite te pot costa mult, în societăţile orientale, mult mai permisive şi mai orientate spre spirit, cu o delimitare mai puţin puternică între alb şi negru, orice decizie eronată are părţi pozitive, privită din unghiul potrivit.

De ce nu e bine să fii nehotărât/ă? Dacă scenariul de mai sus, al imposibilităţii de a alege între doi tipi/două tipe care îţi plac la fel de mult, nu te-a convins despre cât de rea e nehotărârea, poate argumentele de mai jos o vor face: deciziile neluate la timp îi exaspereazâ pe ceilalţi, te costă şanse importante şi îţi crează tone de insatisfacţie.
   
Cu toate acestea, nehotărârea are, la rândul ei, aspecte pozitive. Iei în calcul mai multe variante, prin urmare, îţi extinzi libertatea de a alege, gândirea creativă şi chiar compasiunea faţă de cei din jur. De ce? Pentru că vei fi mereu conştient/ă de ambele faţete ale unei situaţii de viaţă, aşa cum cunoşti la perfecţie avantajele şi dezavantajele opţiunilor care ţi se ivesc în cale, la tot pasul. Să mai spună cineva că a fi instabil/ă din punct de vedere amoros nu are părţile sale pozitive.

Atunci când te zbaţi plin/ă de nehotărâre în încercarea de a alege odată între McDonald’s şi KFC, în timp ce gaşca ta mormăie nemulţumită, avantajele de mai sus îşi pierd din importanţă. Pentru toate aceste situaţii, te vom învăţa cum să scapi de nehotărâre.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să scapi de nehotărâre, alegeri şi decizii, tipsuri pentru a fi mai hotărât/ă, adolescenta

Articole similare

Trasaturile tradeaza caracterul?

Despre tine

Conformatia corporala a indivizilor si particularitatile lor de structura psihica sunt strict legate intre ele, insa influentele si mecanismele nici nu Vezi tot

Să ne colorăm starea de spirit! Influența culorilor asupra noastră.

Despre tine

Trăim într-o lume a culorilor, tot ce ne înconjoară este definit de nuanțe cromatice. Culorile ocupă un loc important în viața Vezi tot

Ce nu ştiai că poţi face la 18 ani

Despre tine

Vârsta de 18 ani este cu siguranţă cea mai aşteptată de către un adolescent. Motivele sunt evidente: poţi să îţi iei Vezi tot

Ce carieră ţi se potriveşte?

Despre tine

Alegerea carierei constituie un moment important în viaţa noastră. Practic, viitorul nostru depinde de această alegere. Însă, problema este că tot Vezi tot

Psihologul și terapia în adolescență

Despre tine

A merge la psiholog nu înseamnă că ai înnebunit, asa cum încă mai gândesc unii oameni care din păcate nu sunt Vezi tot

Page Rank