Despre tine

Ajutor! Sunt nehotarat/ă

Scris de: Andreea Baluteanu | 10.01.2013

Ajutor! Sunt nehotarat/ă

Rochia roşie sau cea albă? Prânz cu fetele în oraş sau un film cu iubitul? Îngheţată de ciocolată sau vanilie? Fotbal sau baschet, cu amicii la agăţat sau o după amiază în compania consolei preferate?

Alegerile ne reprezintă, vorbesc despre noi la fel de bine ca liceul la care învăţăm sau prietenii care ne frecventează. Ce spune despre tine însă...imposibilitatea de a alege? Dacă jonglatul neputincios cu variante tinde să se tranforme în obicei, iar disperarea celor care te cunosc a atins deja cote ameninţătoare, avem pregătite cele mai utile sfaturi pentru a nu mai fi chinuit/ă niciodată de nehotărâre.
 

Nehotărârea, bat-o vina!
 

Deseori blamată, sursă de iritare pentru cei din jur şi de frământări de-a dreptul dramatice pentru nefericitul/a posesor/oare, nehotărârea e, fără îndoială, o trăsătură de caracter pe care e recomandat să o domoleşti, dacă nu poţi să o stăpâneşti de-a binelea.
De unde provine ea? Te-ai născut nehotărât/ă, sau ai dobândit pe parcurs greutatea de a alege? Opiniile specialiştilor variază.

Nehotărârea ca trăsătură de caracter, înscrisă în fondul genetic, e varianta cea mai speculată. Persoanele care fac alegeri şi iau decizii cu greutate sunt caracterizate de o anumită ambivalenţă comportamentală. La ce se referă? La dificultatea de a pune în practică hotărâri rapide, la tendinţa de a regreta sau de a medita intens asupra unei decizii deja luate şi de a suporta mai mult o situaţie neplăcută. Da, această ambivalenţă e vinovată că nu te poţi hotărî între cei doi tipi/cele două tipe pe care abia i-ai/le-ai cunoscut.

De partea cealaltă, sunt voci care afirmă că mediul în care am crescut are o pondere la fel de importantă. Astfel, dacă părinţii tăi sunt caracterizaţi de nehotărâre, e foarte posibil să o moşteneşti. De asemenea, dacă în copilărie ai fost descurajat/ă să iei decizii, sau acţiunile tale au fost criticate, e probabil să dezvolţi un soi de incapacitate în a te hotărî. Nu în ultimul rând, cultura în care ai crescut are la rândul ei un cuvânt de spus. Dacă în civilizaţiile occidentale, caracterizate printr-o competivitate puternică şi un cult al învingătorului, deciziile greşite te pot costa mult, în societăţile orientale, mult mai permisive şi mai orientate spre spirit, cu o delimitare mai puţin puternică între alb şi negru, orice decizie eronată are părţi pozitive, privită din unghiul potrivit.

De ce nu e bine să fii nehotărât/ă? Dacă scenariul de mai sus, al imposibilităţii de a alege între doi tipi/două tipe care îţi plac la fel de mult, nu te-a convins despre cât de rea e nehotărârea, poate argumentele de mai jos o vor face: deciziile neluate la timp îi exaspereazâ pe ceilalţi, te costă şanse importante şi îţi crează tone de insatisfacţie.
   
Cu toate acestea, nehotărârea are, la rândul ei, aspecte pozitive. Iei în calcul mai multe variante, prin urmare, îţi extinzi libertatea de a alege, gândirea creativă şi chiar compasiunea faţă de cei din jur. De ce? Pentru că vei fi mereu conştient/ă de ambele faţete ale unei situaţii de viaţă, aşa cum cunoşti la perfecţie avantajele şi dezavantajele opţiunilor care ţi se ivesc în cale, la tot pasul. Să mai spună cineva că a fi instabil/ă din punct de vedere amoros nu are părţile sale pozitive.

Atunci când te zbaţi plin/ă de nehotărâre în încercarea de a alege odată între McDonald’s şi KFC, în timp ce gaşca ta mormăie nemulţumită, avantajele de mai sus îşi pierd din importanţă. Pentru toate aceste situaţii, te vom învăţa cum să scapi de nehotărâre.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cum să scapi de nehotărâre, alegeri şi decizii, tipsuri pentru a fi mai hotărât/ă, adolescenta

Articole similare

Responsabilitatea financiara se invata in adolescenta

Despre tine

Ca adolescent, cel mai probabil vei avea mereu impresia ca nu ai suficienti bani. Fie ca ne referim la alocatie sau Vezi tot

Modelul meu în viață

Despre tine

 Fiecare dintre noi am avut la un moment dat un model în viață. Fie că este vorba despre tata, profesorul de Vezi tot

Vitaminele si suplimentele alimentare pentru adolescenti

Despre tine

Cateodata, in nestiinta sau pur si simplu din dorinta de a mari rezistenta la infectii a adolescentilor, parintii le ofera acestora Vezi tot

S.O.S.: Prietena mea e prea posesivă

Despre tine

Viaţa e mult mai frumoasă când ai alături cea mai bună prietenă. Faceţi totul împreună: vă spuneţi toate secretele, ieşiţi împreună, Vezi tot

Piese vestimentare ce nu trebuie să-ţi lipsească din garderobă primăvara

Despre tine

Orice adolescentă ar trebui să aibă în garderoba ei nişte piese vestimentare de bază potrivite pentru vârsta ei. Este important să-ţi Vezi tot

Page Rank