Despre tine

Avortul – informeaza-te inainte de a actiona!

Scris de: Cristina Teodorescu | 12.10.2011

Avortul – informeaza-te inainte de a actiona!

Ti-ai inceput viata sexuala si probabil te afli la stadiul de experimentare. Cu siguranta stii deja notiunile elementare, probabil de la un adult, de la prieteni, de pe internet sau de la TV. Te consideri pregatit si informat si totusi, exista o situatie care, oricand s-ar intampla, tot te va gasi nepregatit: aparitia unei sarcini. Sa nu uitam, sunteti inca adolescenti, nu adulti, care sa fie capabili sa formeze o familie si sa produca bani pentru a o sustine, deci sunteti pusi in fata unei decizii foarte grele. 

In primul rand, sfatul nostru este sa te informezi despre contraceptie (http://addox.ro/dragoste/mituri+despre+contraceptie/45).
 
Daca totusi ai ajuns in postura in care trebuie sa iei o decizie, iar una dintre optiuni este avortul, indiferent de informatiile pe care le gasesti pe net sau de sfaturile prietenelor, nu uita ca este foarte important sa vorbesti cu parintii, cu medicul, cu consilierii in astfel de probleme si chiar cu preotul. Noi iti dam doar cateva informatii de baza.
 

Ce se intampla cand alegi sa faci un avort? 

 
Pentru inceput, hai sa lamurim ce inseamna avortul. Avortul provocat reprezinta intreruperea prematura a sarcinii. Cea mai frecventa modalitate de a intrerupe o sarcina este metoda chirurgicala, urmata de cea medicamentoasa.
 
Cand se poate face avortul? De obicei, medicii ginecologi recomanda o perioada optima pentru intreruperea sarcinii, cuprinsa intre primele saptamani de la descoperirea sarcinii, pana in saptamana 24. Dupa aceasta perioada, se considera ca avortul poate crea probleme grave mamei, inclusiv deces. Motivele pentru care se alege un avort la varsta adolescentei pot fi numeroase, de la imaturitatea mamei de a avea un copil, incapacitatea de a sustine financiar cresterea copilului, pana la posibilele repercusiuni asupra mamei, cat si asupra copilului, din punct de vedere psihic, cand vorbim despre o sarcina la o varsta atat de mica. In cazul in care descoperiti ca sunteti gravida, este necesar sa vizitati un ginecolog, care va poate ghida urmatorii pasi. 
 
A intrerupe o sarcina printr-un avort provocat nu este un gest usor. Poate pentru un baiat nu reprezinta mult, insa pentru fata care a ramas gravida, acest gest (care uneori pare salvator) poate lasa sechele grave atat din punct de vedere fizic, cat mai ales psihic. 
 
Majoritatea medicilor folosesc tehnica chirurgicala pentru provocarea unui avort. Aceasta presupune indepartarea fetusului prin aspiratie manuala sau mecanica, urmata de un chiuretaj uterin cu un obiect ascutit, in cazul in care nu s-a obtinut curatirea completa a uterului. In cazul in care sarcina este avansata, se poate folosi si forcepsul pentru prinderea fatului si extragerea acestuia manuala. Alti medici recomanda avortul medicamentos, care are o rata de succes de 98%, in cazul in care este efectuat in primele 9 saptamani de sarcina. Atentie! Administrarea medicamentelor de acest gen in lipsa unui control medical sau fara indrumarea unui medic specialist poate duce la complicatii grave, inclusiv deces. 
 
Aceste medicamente hormonale declanseaza contractile si curata uterul de tesutul fetal. Administrarea lor se face numai sub supravegherea unui medic specialist, in urma unui consult ginecologic, dupa realizarea profilului hormonal al pacientei. Aceste medicamente nu sunt disponibile pe piata fara o reteta de la un medic specialist ginecolog sau obstetrician, pentru ca pot avea ca reactii adverse, dincolo de cele obisnuite ca sangerari prelungite si dureri abdominale, si reactii de alergie si de inducerea a unor boli care vor fi mai tarziu greu de tratat.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: avort, intrerupere sarcina, avort la adolescente, viata sexuala adolescenti, consecintele avortului.

Articole similare

Camera ta în adolescență vs camera ta când erai mic

Despre tine

Timpul trece fără să iți dai seama iar lucrurile se schimbă rapid. Comportamentul tău, înfățișarea, felul de a vorbii, felul de Vezi tot

Rolul religiei în adolescență

Despre tine

Fără să apelez la citate din Biblie, fără să aduc în discuție diferențele sau legăturile care există între credință, religie și Vezi tot

18 ani – cheia spre libertate?

Despre tine

Aştepţi cu nerăbdare ziua în care vei împlini 18 ani. Consideri că este bariera care te desparte de copilărie şi lumea Vezi tot

Cât de superstiţios/oasă eşti?

Despre tine

Superstiţiile gravitează în jurul nostru de secole pentru că sunt transmise din generaţie în generaţie. Ele fac parte din cultura şi Vezi tot

Vreau mai multi bani!

Despre tine

Se spune ca banii nu aduc fericirea! Dar se mai spune si  ca banii n-aduc fericirea, dar o intretin! Am invatat Vezi tot

Page Rank