Despre tine

Ce nu ştiai că poţi face la 18 ani

Scris de: Irina Burdusel | 29.03.2013

Ce nu ştiai că poţi face la 18 ani

Vârsta de 18 ani este cu siguranţă cea mai aşteptată de către un adolescent. Motivele sunt evidente: poţi să îţi iei permisul auto, poţi să intri în ce club îţi doreşti, poţi să votezi etc. Evenimentul este marcat de un puternic sentiment al libertăţii în faţa părinţilor şi, de ce să nu recunoaştem, a lumii întregi!

Privit din afară momentul, lucrurile stau puţin diferit, explicându-se prin urmare discursurile din ce în ce mai dese despre responsabilităţi pe care ţi le ţin cam toţi adulţii din jurul tău. Dacă pentru tine, viaţa de abia de acum capătă un gust dulce, pentru cei de lângă tine, cei 18 ani împliniţi le aminteste doar de tânărul adult pe care sunt datori sa îl ghideze cu grijă.

Ca să ajungi la un echilibru, ca să vezi că şi ei au partea lor de dreptate, trebuie să fii cât mai informat legat de libertăţile tale, dar şi legat de datoriile tale. Mai în glumă, mai în serios, nu mă refer la a ţine minte în câte ore nu mai iese la alcoolmetru concentraţia de alcool din sânge, ci la ce nu ştiai că poţi face la 18 ani.

Pentru că lucrurile capătă viaţă şi mai ales sens atunci când sunt aduse în conştient, rândurile următoare sunt dedicate celui mai nobil gest pe care, din păcate, nu ştiai că îl poţi face încă de când împlineşti 18 ani. Este vorba de donarea de sânge, de salvarea unei vieţi fără studii superioare sau cursuri de prim ajutor!
 

România -  penultimul loc la donarea de sânge
 

Conform unui articol publicat anul trecut de ziare.com, România se află pe penultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge, având o medie de 1,7%, în condiţiile în care Comisia Europeană recomandă 6%. Nu cred că mai miră pe cineva, date fiind cifrele, că în ţara noastră nu există o bancă de sânge, sistemul supravieţuind de pe o zi pe alta.
 

Beneficiile donatorului de sânge
 

Faptul că donarea de sânge salvează vieţi e de necontestat, dar care sunt beneficiile donatorului de sange? Avantajele materiale ale donatorului de sânge constau în 7 tichete de masă, scutire de la locul de muncă/şcoală, reducere 50% la abonamentul pentru transport în comun, beneficiile medicale ale donatorului de sânge se referă la împrospătarea sângelui, creşterea imunităţii şi scăderea riscului de paralizii şi accident vascular cu 30%, primirea unui buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate, examen radiologic şi biologic gratuite ş.a. (imparte.ro), iar avantajele spirituale ale donării de sânge sunt uşor de intuit, satisfacţia pe care ţi-o oferă binele fiind unică.
 

Reguli pentru a dona sânge
 

În speranţa că te-am făcut curios, regulile principale pentru a fi apt să donezi sânge sunt următoarele: vârsta cuprinsă între 18-62 de ani, greutatea de minim 50 kg, tensiunea arteriala sub 20/10, să nu fii consumat alcool în ultimele 72 de ore, să nu fii suferit intervenţii chirurgicale, injecţii, tratamente cu antibiotice în ultimele 6 luni, fetele să nu fie la menstruaţie. E de recomandat să te odihneşti în seara de dinaintea donării, să mănânci uşor dimineaţa (nimic pe bază de grăsimi, sunt de preferat covrigii şi ceaiul) şi să ai mare încredere în personalul medical care se va ocupa de tine. Fii liniştit, kit-url de donare este steril, de unică folosinţă, neexistând pericolul transmiterii vreunei infecţii. După investigaţii minime (greutatea, temperatura, tensiunea, grupa de sânge), vei dona 450 de ml salvatori de viaţă (cantitatea de sânge totală este 5-6 L). Odată încheiat procesul, e necesar să te hidratezi deoarece, calitativ, cantitatea donată se reface după două săptămâni. Dacă tot am ajuns la problema timpului, trebuie să ştii o altă regulă pentru a dona sânge în mod eficient: fetele pot dona odată la 4 luni, iar băieţii odată la 3 luni.
 

Unde poţi dona sânge
 

În ţară, sunt 41 de centre de transfuzie unde poţi dona sânge, în Bucuresti mai fiind puncte de recoltare şi la Spitalele Floreasca şi Fundeni. Campanii frecvente de donare de sânge organizează şi Facultăţile de Medicină (şi nu numai), iar Centrul Mobil de Donare amplasat acum 2 ani în Parcul Herăstrău din capitală a fost deja din plin în vizorul presei audiovizuale.

Avem unde, avem cu cine, avem ce, ne mai trebuie doar puţin simţ civic, doar puţină solidaritate cu cei ce trec prin momente tragice chiar acum. Nu contează ce alegem să facem (să donăm sânge, să redistribuim 2% către ONG-uri precum Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge sau SMURD sau oricare alt erou, sa promovăm acest gest atât de normal şi simplu), e esenţial să facem ceva. John Wooden spunea că “Lucrurile mici fac ca lucruile mari să se întâmple”, aşa că hai să donăm sânge, hai să salvăm vieţi!   
 

Tags: ce poti face la 18 ani, responsabilitati in adolescenta, beneficiile donarii de sange, reguli pentru a dona sange

Articole similare

Prima vizita la ginecolog – sfaturi pentru adolescente

Despre tine

Adolescenta, cu tot ce presupune ea, este o perioada a descoperirilor si curiozitatilor. De aceea, nu este de mirare ca multe Vezi tot

Persinal ID: De vorbă cu Sinele – ce înseamnă „să fiu eu însumi”?

Despre tine

 Dragi adolescenți și adolescente, am deosebita plăcere să vă anunț că nu vreau să vă învăț nimic. Nu vreau să poarte Vezi tot

Ce carieră ţi se potriveşte?

Despre tine

Alegerea carierei constituie un moment important în viaţa noastră. Practic, viitorul nostru depinde de această alegere. Însă, problema este că tot Vezi tot

Ce spune muzica pe care o asculți despre tine

Despre tine

 Genurile de muzică sunt foarte multe și diversificare. Există: rock, jazz, folk, country, pop, hip-hop, rap, dance, muzică clasică, tehno și Vezi tot

Prietenie pe muchie de cuțit : Când prieteniile devin nesănătoase

Despre tine

Te simți în cea mai bună formă, iar ziua ta se preconizează a fi plină de soare și bună dispoziție. Dar Vezi tot

Page Rank