Despre tine

Ce te împiedică să slăbeşti?

Scris de: Andreea Baluteanu | 17.05.2012

Ce te împiedică să slăbeşti?

Ţii de ceva vreme o dietă care a dat roade în cazul prietenei tale, îţi numeri caloriile mai ceva ca banii de buzunar şi nimeni nu poate spera la un zâmbet de dimineaţă din partea ta, înaintea cântarului, bineînţeles.

Dietele, nutriţia şi slăbitul sunt subiecte la care toată lumea se pricepe, sau cel puţin aşa pretinde. Nu vom vorbi mai departe despre alimente minune şi cure fenomenale pentru adolescenţi, ci mai degrabă despre micile greşeli, obiceiuri din alimentaţie, care îţi compromit lupta cu kilogramele. Ce te împiedică să slăbeşti?
 

I believe in fairies and magical diets
 

Să crezi în zâne, în bine şi frumos poate fi benefic pentru viaţa ta, dar nu la fel stau lucrurile în cazul aşa ziselor diete minune şi a produselor care garantează rezultate magice. Nu vei slăbi niciodată stând în faţa TV-ului, cu un bol uriaş de chips-uri în braţe, doar pentru că ai încercat pastilele fenomen omagiate de cine ştie ce site obscur.

În timp, aşteptările nerealiste pe care le imprimi dietelor tale sunt printre cei mai comuni factori care le determină...nereuşita. Kilogramele nu vor dispărea niciodată ca prin farmec, iar cu răbdarea spinteci colăceii. Dimpotrivă, dacă te încrâncenezi să îţi verifici greutatea de cinci ori pe zi, fixându-ţi cu obstinaţie obiective de neatins, nu vei ajunge decât să te prost dispui inutil. De aici şi până la căderea în capcana alimentelor periculoase, precum o tabletă întreagă de ciocolată, înghiţită printre suspine de plâns, pentru că nu ai dat jos niciun kilogram săptămâna asta, nu mai e decât un pas.
 

Diete cumpărate la kilogram şi yo-yo efectul lor
 

În primul rând, trebuie să înţelegi că dietele nu se pescuiesc din mers, de la prietene, de pe bloguri sau din reviste, ci de la nutriţionist, pentru că numai el are căderea de a decide dacă ai sau nu nevoie de o dietă şi componenţa ei.

Efectul yo-yo apare în cazul acestor diete împrumutate de la cunoscuţi şi se referă la reacumularea rapidă a kilogramelor pierdute. Cum poate fi evitat? Recurgând la dieta unui specialist sau, mai bine, adoptând un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
 

Sfânta înfometare şi alimentele tabu
 

Majoritatea dietelor presupun renunţarea la un anumit aliment considerat tabu şi consumarea unor cantităţi modice din celelalte. Ei bine, mulţi specialişti afirmă că una dintre cele mai mari greşeli în alimentaţie este înfometarea şi privarea corpului de o anumită categorie de alimente. Paradoxal, nu?

Ei recomandă în schimb o alimentaţie echilibrată, cu patru porţii de cereale (pâine, orez, paste, tăiţei), cinci de legume şi zarzavaturi, două de fructe, două de lactate şi una de proteine (carne, peşte, ouă), argumentând că renunţând complet la o grupă de hrană sau „făcând foamea” nu vom slăbi, ci dimpotrivă, ne vom deshidrata, vom pierde din masa musculară şi ne vom determina organismul să intre în starea de asediu, încercând să reţină cât mai mult din puţinul pe care i-l oferim. Riscul? După ce revenim la un stil de viaţă normal, organismul va persista în strategia sa şi astfel ajungem la efectul yo-yo de mai sus.
 

Mic dejun? Nope, eu nu servesc aşa ceva
 

Dacă şi tu te ghidezi după dictonul de mai sus, e posibil să nu obţii prea multe de la cura ta de slăbire. Fie din cauza lipsei de timp dimineaţa, fie din pricina eternului argument „nu pot înghiţi nimic la primele ore”, mulţi adolescenţi sar peste cea mai importantă masă a zilei. Nutriţioniştii atrag atenţia că ignorând micul dejun vom fi mult mai tentaţi să ne îndopăm cu fast-food în timpul zilei sau să exagerăm cu caloriile la cină. O porţie de cereale cu lapte, de exemplu, nu te va costa mai mult de zece minute din timp, dar te va ţine departe de punga de chips pe care plănuieşti să o devorezi la şcoală.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: modalitati de slabire, greşeli în alimentaţie, dietă, nutriţie, cură de slăbire, calorii, adolescenţi, cum să slabești repede;

Articole similare

Camera ta în adolescență vs camera ta când erai mic

Despre tine

Timpul trece fără să iți dai seama iar lucrurile se schimbă rapid. Comportamentul tău, înfățișarea, felul de a vorbii, felul de Vezi tot

PersonalID - Personalitatea iți face viața – Educă-o!

Despre tine

Dragă adolescentule, Aceste două cuvinte „dragă adolescentule” mă duc cu gândul la vremea extremelor, a încercărilor, a peripețiilor. Dar unde sunt Vezi tot

Apelezi la teribilism ca să atragi atenția?

Despre tine

Ca adolescent îți dorești mereu să atragi priviri, să fii cel mai bun, cel mai tare și să ieși în evidență. Vezi tot

Pistruii, intre acceptare si farmec personal

Despre tine

Ca si cum nu ati avea indeajuns de multe “probleme”, voi, adolescentii, mai aveti o bataie pe cap! Cum sa arat Vezi tot

Ce spune numerologia despre tine?

Despre tine

 Istoria numerologiei îl are ca părinte pe filosoful și matematicianul grec Pitagora, el considera ca în ceea ce privește aspectele profunde Vezi tot

Page Rank