Despre tine

Criza limbajului la adolescenți

Scris de: Andreea Cosma | 03.06.2013

Criza limbajului la adolescenți

Cand ajungi la vârsta adolescenței deja nu mai vrei să trăiești în umbra alor tăi, nu mai vrei să comunici cu ei, astfel refuzi sa ieși cu ei în oraș sau pur și simplu să petreceți timpul pe canapeaua din sufragerie, într-o duminică după-amiază, vorbim vrute și nevrute. De câte ori nu ai simțit că părinții tăi te fac de râs?  Preferi cercul de prieteni unde comunici așa cum iti place. Mereu cauți locuri noi, reguli noi pe care să le încalci, subiecte noi de discuție și binențeles oameni noi.

Iată o situație des întâlnită. Ai musafiri și mama ta incepe să vorbească la masă despre tine când aveai doi ani sau să scoată din pod pozele cele vechi cu tine fără haine. Te simți jenat, te ridici și pleci. Te închizi în camera ta și nu vorbești cu mama ta o săptămână. În fiecare zi treceți unul pe lângă altul și vă purtați ca doi străini în propria casă. De câte ori nu te-ai rugat în gând să nu mai facă asta...Dar în final ajungi la o concluzie! Trebuie să iei atitudine! Te gândești că lucrurile nu se vor schimba dacă nu faci o mișcare inteligentă. De aici pornește ruptura. Tu ești fericit pentru că ți-ai găsit un refugiu iar ai tăi sunt devastași că nu mai scot nici un “pa” de la tine.
 

Principalele cauze
 

Ești predispus la această vârstă la o criză de indentitate ce se transformă ușor într-o criză a limbajului adolescentin. În acest timp, este ușor ca părinții să observe comportamentul tău dezechilibrat, deoarece odată cu perioada adolescenţei vine și ruperea de ei. Astfel se naște dorința de individualitate. Acesta este momentul când își dorești să gândești, să vorbești, să acționezi și să fi tratat ca pe un adult.

În ziua de astăzi, se simt influențe puternice din partea tehnologiei. Petreci foarte mult timp pe rețelele de socializare comunicând cu un profil al unui presupus prieten pe care e posibil să nu îl întâlnești niciodată. Această comunicare este dăunătoare deoarece face din tine, o persoană închisă. Simtomele ar fi cam acestea: refuzi să mănânci, refuzi să petreci timpul în aer liber și ce este cel mai grav, refuzi să comunici cu membrii familiei tale. Aici se adaugă și problemele care pot apărea în frunte cu sedentarismul, o problemă foarte întâlnită. Astfel, calculatorul a devenit cel mai bun prieten al tau!

Un alt bun prieten al tau este telefonul mobil! Tehnologia nu te dezamăgește niciodată și cum îți place tot ce apare nou pe piață, nu au eziți să încerci și altceva. O mare parte din adolescenți, din păcate, nu privesc telefonul ca pe o necesitate ci ca pe o fală. Pe lângă faptul că părinții pot avea un control nelimitat asupra ta prin intermediul telefonului mobil, acesta poate cauza și necazuri. La școală este folosit în timpul orelor iar tu ești distras de la lecție. Îți place să  petreci foarte mult timp la telefon lăsând la o parte activitatea de bază și anume: școala. Prin intermediul telefonului mobil, comunici numai în cadrul unui cerc restrâns de colegi și prieteni. Weekend-urile în familie lipsesc cu desăvârșire fapt pentru care timpul acordat comunicării în familie aproape că este inexistent.

  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescență, criză de identitate, limbaj adolescenti, criza limbajului, tentații, rețele de socializare, comunicare dăunătoare, sedentarism, familie, adolescenti, personalitate.

Articole similare

Piese vestimentare ce nu trebuie să-ţi lipsească din garderobă primăvara

Despre tine

Orice adolescentă ar trebui să aibă în garderoba ei nişte piese vestimentare de bază potrivite pentru vârsta ei. Este important să-ţi Vezi tot

Drumul spre autocunoastere

Despre tine

Draga adolescentule, De cand n-ai mai citit sau ascultat o poveste??? M-am decis ca astazi sa iti spun eu una, asupra careia Vezi tot

Libertatea emoţională în adolescenţă

Despre tine

Adolescenţa este o perioadă de profunde schimbări, o etapă în care te confrunţi cu o varietate de sentimente, uneori treci destul Vezi tot

Ajutor! Mă mut!

Despre tine

Nimănui nu îi e ușor să se mute și să lase în spate tot ce îi este familiar, în același timp Vezi tot

CONCURS: câştigă două seturi de bijuterii handmade, pentru tine si prietena ta!

Despre tine

Dragi cititori de Addox, continuam aniversarea noastra cu un nou cadou pentru voi: un concurs dedicat pritenelor si prieteniei. Premiul este unul Vezi tot

Page Rank