Despre tine

Despre prietenia adevarata

Scris de: Irina Burdusel | 09.09.2011

Despre prietenia adevarata

Adolescenta este despre descoperire, despre iubire si despre provocare, dar mai presus de toate, adolescenta este despre prietenie. Prietenie despre care ai impresia ca o sa dureze toata viata, in care iti pui sufletul pe tava, in care inveti sa imparti totul si care, de multe ori, ajunge sa te raneasca, dar si sa te ajute sa cresti si sa intelegi lumea. 

Una dintre cele mai puternice nevoi ale adolescentului este aceea de a avea prieteni. Dar, mai mult decat amici sau colegi sau simpli parteneri pentru un meci de fotbal sau un chiul de la scoala, adolescentul spera sa isi gaseasca un prieten adevarat. Nu-i asa? Unu, macar unu, cu care sa poti imparti totul sau pe care  sa stii ca te poti baza oricand; acea prietena careia sa ii poti spune orice secret sau acel prieten care sa stie ca esti suparat fara sa ii zici nimic si care stie sa iti intinda, in tacere, un brat care sa te ridice.

 

Ce este o prietenie adevarata?

 

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi despre o prietenie este ca ea inseamna implicare egala din partea ambelor persoane. Nu este corect sa ceri celuilalt mai mult decat ii oferi si, in niciun caz, nu este corect sa il santajezi sa faca mai mult decat simte el sa faca, in numele prieteniei. De asemenea, trebuie ca tu insuti/ insati sa ai grija la cei care iti cer sacrificii sub forma unui santaj emotional „nu esti un prieten adevarat daca nu faci asta pentru mine!” Intr-o prietenie, ca si intr-o relatie de iubire, este foarte important respectul pentru persoana celuilalt si pentru libertatea acestuia de a se exprima. Nu-i deloc usor, e drept! Dar o prietenia adevarata inseamna si eforturi, iar primul este chiar acela de a invata ce inseamna prietenia. Haideti sa o luam pas cu pas.
 

Ce este un prieten?

 

Toti avem asteptari de la cel pe care il numim prieten – mai mici sau mai mari, justificate sau exagerate. Si cand aceste asteptari ne sunt inselate ajungem sa suferim sau sa il acuzam pe celalalt ca nu este un prieten adevarat. E posibil ca in ambele cazuri sa gresim. Trebuie sa avem o vedere realista si bine conturata asupra ideii de prietenie, ca sa o putem construi in realitate si sa ne bucuram de ea.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenta, prietenie, prieteni, prieteni adolescenti, dezamagire, tradare, incredere, nevoile adolescentului, nevoia de prieteni, prieten adevarat.

Articole similare

Psihologul și terapia în adolescență

Despre tine

A merge la psiholog nu înseamnă că ai înnebunit, asa cum încă mai gândesc unii oameni care din păcate nu sunt Vezi tot

Viciile în adolescenţă: De la bal la spital

Despre tine

 Te trezeşti într-un loc în totalitate străin, nu ştii ce zi este, nici dacă afară e lumină sau întuneric. În jur Vezi tot

Ce te împiedică să slăbeşti?

Despre tine

Ţii de ceva vreme o dietă care a dat roade în cazul prietenei tale, îţi numeri caloriile mai ceva ca banii Vezi tot

Te plictiseşti? Fă o schimbare!

Despre tine

 Vara e anotimpul vacanţei, al nopţilor de distracţie de la mare, al dimineţilor de bronz pe plajă şi al serilor petrecute Vezi tot

Experiment, curiozitate sau atractie fizica? - Bisexulitatea

Despre tine

Subiectele tabu de alta data au inceput sa devina teme uzuale pentru adolescenti, asa incat viata sexuala nu mai este o Vezi tot

Page Rank