Despre tine

Drumul spre autocunoastere

Scris de: Gabriela Popescu - psiholog scolar | 04.11.2011

Drumul spre autocunoastere

De cand n-ai mai citit sau ascultat o poveste??? M-am decis ca astazi sa iti spun eu una, asupra careia vreau sa meditezi. E ok, nu suntem niciodata prea mari sau prea batrani pentru o poveste, aminteste-ti doar de Seherezada si ale ei O mie si una de nopti. Am ales sa iti spun o poveste deoarece acestea au fost folosite dintotdeauna pentru a aborda problemele vietii, neobositele incercari de autodepasire cat si nevoile de autocunoastere. Pana la urma, cine nu se simte bine atunci cand citeste sau asculta o poveste iar apoi poate extrage anumite valori si modele de comportament fata de sine si fata de ceilalti?

 
Avand in vedere faptul ca adolescenta este inceputul unui drum, pentru care nu suntem niciodata pe deplin pregatiti,  marile lectii invatandu-se din mers, te invit sa vii cu mine pe un taram magic in care poti fi pentru cateva clipe un print sau o printesa si sa infrunti mari pericole pentru a dobandi cheia unei comori de pret si anume AUTOCUNOASTEREA.
 
" A fost odata un rege care avea un fiu inteligent si curajos. Ca sa il pregateasca pentru a infrunta viata, il trimise la un batran intelept.
-  Lumineaza-ma! Ce trebuie sa stiu in viata? intreba printul.
- Vorbele mele se vor pierde precum urmele pasilor tai pe nisip, dar o sa-ti dau totusi cateva sfaturi. In drumul tau prin viata vei intalni trei porti. Citeste ce scrie pe fiecare dintre ele. O dorinta mai puternica decat tine te va impinge sa le urmezi. Nu incerca sa te intorci, caci vei fi condamnat sa retraiesti din nou si din nou ceea ce incerci sa eviti. Nu pot sa iti spun mai mult. Tu singur trebuie sa treci prin asta, cu inima si cu trupul. Acum du-te! Urmeaza drumul acesta drept din fata ta.
Batranul intelept disparu si tanarul print porni pe drumul vietii. Nu dupa mult timp, se afla in fata unei porti mari, pe care se putea citi: 
 

SCHIMBA LUMEA!

 
-  Asta era si intentia mea, gandi printul, caci chiar daca sunt lucruri care imi plac pe aceasta lume, altele nu-mi convin deloc si nu le pot accepta.
Atunci incepu prima sa lupta. Idealul sau, abilitatea si vigoarea sa il impinsera sa se confrunte cu lumea, sa intreprinda, sa cucereasca, sa modeleze realitatea dupa dorinta sa. El gasi placerea si betia cuceritotului, dar nu si alinarea inimii. Reusi sa schimbe cateva lucruri, dar multe altele ii rezistara. Multe altele ii scapau printre degete si nu putea avea nicio influenta asupra lor.
Au trecut ani si intr-o zi il intalni din nou pe batranul intelept, care il intreba:
-  Ce ai invatat tu pe acest drum?
-  Am invatat sa deosebesc ceea ce e in puterea mea de ceea ce imi scapa, ceea ce depinde de mine de ceea ce nu depinde de mine.
-  Bine, zise batranul. Foloseste-ti fortele pentru ceea ce sta in puterea ta si uita ceea ce-ti scapa printre degete. Si disparu.
Putin dupa aceasta intalnire, printul se gasi in fata celei de-a doua porti, pe care statea scris: 
 

SCHIMBA-I PE CEILALTI!

 
-  Asta era si intentia mea, gandi el. Ceilalti sunt sursa de placere, bucurii si satisfactii, dar si de durere, necazuri si suparari.
El se ridica deci contra a tot ce-l deranja sau nu-i placea la cei din jurul sau. Incerca sa le patrunda in caracter si sa le distruga defectele. Aceasta fu a doua lupta a sa. Intr-o zi, pe cand medita asupra incercarilor  sale de a-i schimba pe ceilalti, il intalni din nou pe batranul intelept, care-l intreba:
-  Ce ai invatat tu, deci, pe acest drum?
-  Am invatat ca nu ceilalti sunt cauza sau sursa bucuriilor sau necazurilor, a satisfactiilor sau infrangerilor mele. Ei sunt doar prilejul, ocazia care le scoate la lumina. In mine prind radacina toate aceste lucruri.
-  Ai dreptate, spuse batranul. Prin ceea ce trezesc ceilalti in tine, ei te descopera in fata ta. Fii recunoscator celor care fac sa vibreze in tine bucuria si placerea, dar si celor care fac sa se nasca in tine suferinta sau frustrarea, caci prin ei viata iti arata ce mai ai inca de invatat si calea pe care trebuie sa o urmezi. Nu dupa multa vreme, printul ajunse in fata unei porti pe care scria: 
 

SCHIMBA-TE PE TINE INSUTI!

 
-  Daca eu sunt cauza problemelor mele, atunci inseamna ca asta imi ramane de facut, isi zise el si incepu lupta cu el insusi. El cauta sa patrunda in interiorul sau, sa-si combata imperfectiunile, sa-si inlature defectele, sa schimbe tot ce nu-i placea la el, tot ce nu corespundea idealurilor sale. Dupa cativa ani de lupta cu el insusi, dupa ce cunoscu cateva succese, dar si esecuri si rezistente, printul il intalni iarasi pe batranul intelept, care-l intreba:
-  Ce ai invatat tu pe acest drum?
-  Am invatat ca exista in noi lucruri pe care le putem schimba cu totul, altele pe care le putem ameliora, dar si altele care ne rezista si pe care nu le putem invinge.
-  Asa este, spuse batranul.
-  Da, dar m-am saturat sa lupt impotriva a tot, a toti si chiar impotriva mea! Oare nu se termina niciodata? Imi vine sa renunt, sa ma dau batut si sa ma resemnez.
-  Asta va fi ultima ta lectie, dar inainte de a merge mai departe, intoarce-te si contempla drumul parcurs, raspunse batranul si apoi disparu. Privind inapoi, printul vazu in departare spatele celei de-a treia porti pe care statea scris:  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: autocunoastere, sfaturi, a accepta, schimba, autodepasire

Articole similare

Trucuri pentru a avea buze senzuale

Despre tine

Zi de zi te analizezi în oglindă. Îţi studiezi fiecare zâmbet, fiecare privire şi îţi place să-ţi pui în valoare feminitatea. Vezi tot

Prietenie pe muchie de cuțit : Când prieteniile devin nesănătoase

Despre tine

Te simți în cea mai bună formă, iar ziua ta se preconizează a fi plină de soare și bună dispoziție. Dar Vezi tot

Ai un prieten dependent de droguri? Ajuta-l!

Despre tine

 Adolescenţa este perioada în care visăm mult, sperăm pe îndelete, aşteptăm cu sufletul la gură şi ne entuziasmăm, fără doar şi Vezi tot

Distractie inseamna alcool? Efectele băuturilor alcoolice

Despre tine

Adolescenții se află într-o perioadă a vieții în care curiozitatea ajunge la cote maxime. Ei încearcă tot mai multe lucruri noi, Vezi tot

Iertarea - o dovadă de maturitate

Despre tine

De fiecare dată când cineva îți înșală încrederea, ai impresia că pică cerul pe tine. Dacă cel/cea care te nedreptățește este Vezi tot

Page Rank