Despre tine

Influența prietenilor în luarea decizilor

Scris de: Gherghescu Mihaela | 04.01.2012

Influența prietenilor în luarea decizilor

Atunci când ai de luat o decizie, încerci să fie cea mai bună, însă uneori, din diferite motive, întregul proces de luare a deciziei poate fi destul de greu. Când ai mai multe opțiuni este și mai dificil. Trăim cu impresia că noi suntem singurii răspunzători pentru deciziile noastre. Dar, oare putem decide fără să ne lăsăm influențați de familie, prieteni sau societate? De obicei vrem să fim singuri în luarea oricărei decizii, dar dacă nu avem susținerea măcar a unui prieten apropiat, nu suntem convinși complet în privința bunei alegeri. Confirmările celor apropiați ne fac mai curajoși, iar de aprobările lor avem nevoie pentru a crede mai mult în noi.
 

Cum să iei cea mai bună decizie?
 

În primul rând, trebuie să cunoști foarte bine problema. Înainte de a ajunge la o decizie, întoarce problema pe toate părțile, desfă firul în patru și încearcă să o privești din toate punctele de vedere. Deciziile se pot lua și foarte repede, dar sunt de preferat să fie cele mai bune, așă că nu grăbi procesul de decizionare.

Adună cât mai multe informații – pentru a evalua opțiunile trebuie să aduni cât mai multe informații pentru avea fi sigur că decizia finală este cea bună și corectă.

Ia în considerare toate argumentele pro și contra. Aceasta metodă clasică de luare a deciziilor te poate ajuta să vezi care este cea corectă. De exemplu, ia o foaie de hârtie și scrie pe o jumătate a acesteia argumentele pro și în cealaltă parte argumentele contra. La final, cu calm, analizează foarte atent.

Gândește-te care ar fi cea mai neinspirată decizie și imaginează-ți cum ar evolua apoi lucrurile. Ai putea să faci față consecințelor? Dacă nu, ai grijă ca soluția aleasă de tine să nu aibă legătură cu aceasta.

Vizualizează rezultatele pozitive. De obicei, este ușor de imaginat care ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar este și mai dificil de imaginat cel mai bun lucru. Imprevizibilul poate apărea când te aștepti mai puțin și să se schimbe tot. Încearcă să vizualizezi modul în care te vei simți după fiecare alegere posibilă.

Nu uita de valorile tale – la baza fiecărei decizii trebuie să se afle personalitatea și valorile tale. Astfel, dacă vei lua o decizie în conformitate cu valorile tale, te vei simți împăcat.

Nu uita de intuiția ta – nu lua nicio decizie când ești stresat/ă, în grabă. O plimbare prin parc, un film bun, ceva dulce de mâncare te pot ajuta să te liniștești și să iei mai ușor decizia finală.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: influenta, influenta prietenilor, deciziiile adolescentilor, modul de a lua o decizie la adolescenti;

Articole similare

S.O.S.: Prietena mea e prea posesivă

Despre tine

Viaţa e mult mai frumoasă când ai alături cea mai bună prietenă. Faceţi totul împreună: vă spuneţi toate secretele, ieşiţi împreună, Vezi tot

Limbajul corpului: ce mesaje transmit gesturile tale?

Despre tine

 Cercetările au arătat că există un limbaj nonverbal care transmite informații în proporție de aproximativ 55%, în vreme ce prin comunicarea Vezi tot

Despre identitate în adolescență

Despre tine

Se spune că anii adolescenţei sunt caracterizaţi de revoltă care presupune frământări emoţionale, conflicte la nivelul familiei, înstrăinare de societatea adulţilor, Vezi tot

Psihologul și terapia în adolescență

Despre tine

A merge la psiholog nu înseamnă că ai înnebunit, asa cum încă mai gândesc unii oameni care din păcate nu sunt Vezi tot

Să ne colorăm starea de spirit! Influența culorilor asupra noastră.

Despre tine

Trăim într-o lume a culorilor, tot ce ne înconjoară este definit de nuanțe cromatice. Culorile ocupă un loc important în viața Vezi tot

Page Rank