Despre tine

Influența prietenilor în luarea decizilor

Scris de: Gherghescu Mihaela | 04.01.2012

Influența prietenilor în luarea decizilor

Atunci când ai de luat o decizie, încerci să fie cea mai bună, însă uneori, din diferite motive, întregul proces de luare a deciziei poate fi destul de greu. Când ai mai multe opțiuni este și mai dificil. Trăim cu impresia că noi suntem singurii răspunzători pentru deciziile noastre. Dar, oare putem decide fără să ne lăsăm influențați de familie, prieteni sau societate? De obicei vrem să fim singuri în luarea oricărei decizii, dar dacă nu avem susținerea măcar a unui prieten apropiat, nu suntem convinși complet în privința bunei alegeri. Confirmările celor apropiați ne fac mai curajoși, iar de aprobările lor avem nevoie pentru a crede mai mult în noi.
 

Cum să iei cea mai bună decizie?
 

În primul rând, trebuie să cunoști foarte bine problema. Înainte de a ajunge la o decizie, întoarce problema pe toate părțile, desfă firul în patru și încearcă să o privești din toate punctele de vedere. Deciziile se pot lua și foarte repede, dar sunt de preferat să fie cele mai bune, așă că nu grăbi procesul de decizionare.

Adună cât mai multe informații – pentru a evalua opțiunile trebuie să aduni cât mai multe informații pentru avea fi sigur că decizia finală este cea bună și corectă.

Ia în considerare toate argumentele pro și contra. Aceasta metodă clasică de luare a deciziilor te poate ajuta să vezi care este cea corectă. De exemplu, ia o foaie de hârtie și scrie pe o jumătate a acesteia argumentele pro și în cealaltă parte argumentele contra. La final, cu calm, analizează foarte atent.

Gândește-te care ar fi cea mai neinspirată decizie și imaginează-ți cum ar evolua apoi lucrurile. Ai putea să faci față consecințelor? Dacă nu, ai grijă ca soluția aleasă de tine să nu aibă legătură cu aceasta.

Vizualizează rezultatele pozitive. De obicei, este ușor de imaginat care ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar este și mai dificil de imaginat cel mai bun lucru. Imprevizibilul poate apărea când te aștepti mai puțin și să se schimbe tot. Încearcă să vizualizezi modul în care te vei simți după fiecare alegere posibilă.

Nu uita de valorile tale – la baza fiecărei decizii trebuie să se afle personalitatea și valorile tale. Astfel, dacă vei lua o decizie în conformitate cu valorile tale, te vei simți împăcat.

Nu uita de intuiția ta – nu lua nicio decizie când ești stresat/ă, în grabă. O plimbare prin parc, un film bun, ceva dulce de mâncare te pot ajuta să te liniștești și să iei mai ușor decizia finală.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: influenta, influenta prietenilor, deciziiile adolescentilor, modul de a lua o decizie la adolescenti;

Articole similare

Drumul spre autocunoastere

Despre tine

Draga adolescentule, De cand n-ai mai citit sau ascultat o poveste??? M-am decis ca astazi sa iti spun eu una, asupra careia Vezi tot

Ce spun accesoriile tale despre tine

Despre tine

 Completeată outfitul perfect, te scot din anonimat, vorbesc despre tine şi pentru tine. Accesoriile sunt unele dintre cele mai bune prietene Vezi tot

Cât de superstiţios/oasă eşti?

Despre tine

Superstiţiile gravitează în jurul nostru de secole pentru că sunt transmise din generaţie în generaţie. Ele fac parte din cultura şi Vezi tot

Libertatea emoţională în adolescenţă

Despre tine

Adolescenţa este o perioadă de profunde schimbări, o etapă în care te confrunţi cu o varietate de sentimente, uneori treci destul Vezi tot

Temerile adolescentei

Despre tine

  Fiecare perioada din viata noastra a fost si este marcata de anumite temeri. Iti era teama sa intri pe intuneric in Vezi tot

Page Rank