Despre tine

Leacuri pentru amânare – fii perseverent cu ceea ce-ţi propui!

Scris de: Genia Viziru | 12.09.2012

Leacuri pentru amânare – fii perseverent cu ceea ce-ţi propui!

 De câte ori ţi-ai notat pe lista personală de „to do” zilnic câte ceva mai mult sau mai puţin important, dar până la urmă ai ajuns la concluzia că şi mâine e o zi? 

Dacă intri şi tu în categoria celor care îşi promit că de mâine se vor apuca de un lucru sau altul, nu-ţi face griji, avem câteva leacuri pentru amânare pe care le poţi folosi cu succes!
 

Notează pe hârtie ceea ce-ţi propui să faci!

 
În felul acesta, nu doar că vei avea mai clar în minte ceea ce trebuie să faci, dar vei dobândi un sentiment al angajamentului care te va ajuta să treci de la gând la faptă! Un post-it lipit lângă oglinda din baie, un memento setat în telefon sau un bileţel frumos aşezat lângă calculator, toate acestea îţi vor îndrepta atenţia către lucrul pe care doreşti să-l înfăptuieşti şi te vor mobiliza să acţionezi mai uşor.
 

Roagă un prieten să-ţi amintească ceea ce ţi-ai propus!

 
Dacă strategia de mai sus nu dă roade şi timpul trece ameninţător, preconizând că vei rămâne în continuare la deja consacrata filozofie „este şi mâine o zi”, roagă un prieten să „verifice” din când în când dacă ai reuşit să treci la fapte sau încă te mai amăgeşti cu falsa asigurare a amânării permanente. Aceasta poate fi o bună metodă, nu din cauză că am funcţiona mai eficient sub presiunea „cicălelii”, dar o amintire constantă din partea cuiva ne ajută într-o anumită măsură să ne simţim responsabili cu privire la ceea ce avem de făcut şi să renunţăm la pasivitate.
 

Cere ajutorul dacă ai nevoie!

 
Poate că ceea ce te ţine pe loc, împiedicându-te să îţi iei inima în dinţi şi să acţionezi, este tocmai dificultatea de a te ocupa de unul singur de ceea ce ai de făcut, nevoia de a fi îndumat, de a primi sfaturi şi idei. În cazul acesta, nu ezita să ceri ajutorul unui prieten în care ai încredere, împărtăşindu-i temerile tale, dar şi obiectivele propuse. În felul aceasta te vei simţi încurajat şi îţi va fi mult mai uşor. Nu degeaba se spune că „unde-s doi puterea creşte”!
 

Fă ordine în haosul tău de idei!

 
Este foarte posibil ca ceea ce îngreunează acţiunea să fie tocmai lipsa unui obiectiv bine stabilit şi a modului în care vrem să-l atingem. Ştim că vrem să ne pregătim pentru o facultate importantă şi că trebuie să studiem serios, dar nu ştim exact nici ce facultate ne-ar plăcea să urmăm, nici ce cunoştinţe trebuie să ne însuşim; nu vedem nici începutul şi nici sfârşitul acestui plan atât de vag. În această situaţie este numai firesc să fim un pic speriaţi şi să tot amânăm pentru ziua următoare, apoi pentru cealaltă, pentru cealaltă… şi tot aşa. 
Pentru a scăpa de reţineri şi temeri, pentru început nu ar strica o simplă clarificare a gândurilor. Şi dacă aceasta va fi urmată de o înfăptuire pe măsură, atunci reuşita va fi de partea ta!
 

Nu încerca să faci totul deodată, stabileşte-ţi anumite etape!   

 

Uneori ne putem simţi copleşiţi de povara gândului că tebuie sau vrem să facem un anumit lucru. Chiar şi atunci când este ceva plăcut pentru noi şi suntem animaţi de o motivaţie venită din interior, poate apărea simptomul paraliziei când vine vorba de acţiune. Ne putem lăsa intimidaţi de amploarea sarcinii pe care ne-am propus-o, amăgindu-ne cu gândul că, dacă o amânăm de pe o zi pe alta, aceasta se va mai diminua. Nimic mai eronat! 
Ceea ce putem face este să încercă să luăm lucrurile pas cu pas, să le gândim pe etape şi să ne dozăm efortul în aşa fel încât să nu ne simţim secătuiţi încă de la prima mişcare făcută.
 

Răsplăteşte-ţi efortul cu mici „atenţii”!

 
Propune-ţi ca, odată dus la bun sfârşit planul faţă de care ai promis atâta dedicare (sau o anumită etapă a lui), să te răsplăteşti cu ceva bun, orice lucru mic care ţi-ar fi pe plac şi care te-ar face mai încrezător în propriile puteri. În felul acesta vei învăţa să te bucuri de rezultatul eforturilor tale şi să recunoşti faţă de tine însuţi meritele ce-ţi revin ca urmare a perseverenţei tale susţinute.   
 
Dincolo de toate aceste mici trucuri este nevoie, însă, de o voinţă hotărâtă, care să aibă puterea de a schimba clasicul „de mâine voi face” în „am să încep azi”.
Mult succes!
 

Tags: amânare, a trece de la gând la faptă, perseverenţă, plan, memento

Articole similare

Prima vizita la ginecolog – sfaturi pentru adolescente

Despre tine

Adolescenta, cu tot ce presupune ea, este o perioada a descoperirilor si curiozitatilor. De aceea, nu este de mirare ca multe Vezi tot

Ce spune numerologia despre tine?

Despre tine

 Istoria numerologiei îl are ca părinte pe filosoful și matematicianul grec Pitagora, el considera ca în ceea ce privește aspectele profunde Vezi tot

HIV - o problema actuala

Despre tine

HIV, virusul imunodeficientei umane, este unul dintre cele mai periculoase virusuri, cel ce duce la dezvoltarea bolii SIDA, si din pacate, Vezi tot

Obsesia pentru un trup perfect la adolescenti

Despre tine

Nu exista perfectiune. Pornind de la aceasta premiza, analog, nu exista nici corpul perfect. In fiecare zi suntem bombardati de imagini Vezi tot

Apelezi la teribilism ca să atragi atenția?

Despre tine

Ca adolescent îți dorești mereu să atragi priviri, să fii cel mai bun, cel mai tare și să ieși în evidență. Vezi tot

Page Rank