Despre tine

Limbajul corpului: ce mesaje transmit gesturile tale?

Scris de: Cristina Stancu | 26.08.2013

Limbajul corpului: ce mesaje transmit gesturile tale?

 Cercetările au arătat că există un limbaj nonverbal care transmite informații în proporție de aproximativ 55%, în vreme ce prin comunicarea verbală se transmit doar 7%, iar prin cea paraverbală (pauze, dicție, tonalitate) aproximativ 38%. Comunicarea nonverbală se realizează prin gesturi, îmbrăcăminte, poziția corpului sau prin accesorii. Limbajul corpului înglobează micile gesturi de care în mod obișnuit nu suntem conștienți, ele trădează anumite atitudini, stări sau sentimente pe care le avem/simțim însă pe care nu dorim să le exprimăm verbal, cel mai adesea din cauza normelor sociale. De asemenea ele sunt si modul organismului nostru de a crea un echilibru între ceea ce gândim/simțim și exterior. 

 
 
În acest articol vă oferim o prezentare a celor mai des întâlnite gesturi, împreună cu semnificațiile lor, multe sunt atât de comune încât cu siguranță câteva informații despre ele vă vor ajuta să interpretați mult mai corect atitudinea și cuvintele celui din fața voastră, și de ce nu să vă cunoașteți mai bine – pentru că limbajul trupului este cel al inconștientului fiecăruia. 
 

Chipul 

 
Cel mai important în interpretarea limbajului corporal este chipul pentru că el este primul care ne cere atenția într-o conversație. În ceea ce privește ochii: dacă cineva realizează contact vizual înseamnă că este interesant de conversație și este atent, însă un contact vizual prea îndelungat îl poate face pe cel din fața noastră să se simtă amenințat. Dacă cineva însă își schimbă des direcția privirii și evită contactul vizual, puteți interpreta că este distrat, că nu se simte confortabil sau că încearcă să-și ascundă anumite sentimente. Dacă cineva clipește mult prea des – este un semn al faptului că nu se simte confortabil. Vă puteți uita și la mărimea pupilelor: pupilele se dilată nu doar din cauza luminii ci și datorită fricii sau a oricărei alte emoții puternice, pozitive sau negative. 
 
Buzele: cei care își mușcă buzele sunt stresați, îngrijorați sau anxioși. Gestul acoperirii gurii cu palma, nu contează sub ce formă, arată că cel care face asta minte sau nu este onest în acel moment, însă dacă cel din fața ta face asta în timp ce tu vorbești înseamnă că are impresia că tu minți. Gestul atingerii nasului în orice formă exprimă același lucru ca și cel al acoperirii gurii, poate fi folosit și doar dacă omul are dubii referitoare la adevărul celor spuse de interlocutor. Cei care își ating, își freacă sau șterg ochii arată că vor să evite contactul vizual cu cei cărora le ʺservescʺ ceva nu tocmai adevărat. Un alt gest care poate sugera minciuna este atingerea urechii. Atunci când vedeți un om care își ține mâna pe față cu degetele pe buze sau puțin în gură, aflați că acel om se simte sub presiune, și are nevoie de asigurări că totul va merge bine: puteți chiar să-i spuneți voi asta! Trebuie să mai știți că un zâmbet sincer este cel pentru care se folosesc mai toți mușchii feței iar micile cute din jurul ochilor sunt încrețite. Iar atunci când vreți să observați reacția reală a cuiva referitor la ceva, priviți forma pe care o iau buzele. Dacă prima dată colțurile buzelor sunt orientate în jos iar apoi persoana nu are zâmbetul sincer descris mai sus, atunci modul său de a reacționa nu este tocmai cel real. 
 

Poziția corpului 

 
De obicei o poziție a corpului care presupune mâinile așezate cât mai departe de corp exprimă relaxarea, dacă sunteți îngrijorați sau anxioși referitor la ceva într-o anumită situație, puteți masca totul ținând brațele cât mai departe de corp și cât mai relaxate. Brațele încrucișate la piept arată că acel om este defensiv, că se apără sau că este închis sau neîncrezător la ideile celui din fața sa, cel mai adesea exprimă o atitudine închisă. Gestul mâinilor în șold poate însemna că persoana simte că deține controlul într-o anumită situație sau că are o atitudine puțin agresivă. Picioarele ținute cât mai apropiate sau picior peste picior semnifică iar, la fel ca și în cazul brațelor, o atitudine închisă chiar anxioasă, sau un om care are nevoie de intimitate. 
 
 
A avea spatele drept înseamnă că persoana este atentă și concentrată, pe când o postură cocoșată spune foarte multe despre personalitatea omului: plictiseală, indiferență, nu exprimă o atitudine prietenoasă (corpul nu este expus ca în cazul unei posturi verticale deci omul nu are o mare siguranță de sine, apoi mai exprimă o atitudine defensivă, închisă) ci ostilitate și chiar anxietate.
 
 
Un indice al interpretării siguranței de sine este deci următorul: dacă gesturile noastre ne expun corpul sau dimpotrivă, ni-l ascund:  un om care stă în picioare și ține mâinile împreunate la spate exprimă și se simte încrezător și sigur pe el, mâini sale nu sunt între el și interlocutor, nu ascund nimic. 
 

Oglindirea 

 
Un amănunt foarte interesant este fenomenul oglindirii: dacă într-o conversație la care participă mai mulți oameni observi că doi dintre ei au aceeași postură și același mod de a-și ține mâinile/brațele trebuie să înțelegi că între cei doi există o legătură de încredere și empatie, ați fi surprinși cât de des facem asta fără să ne dăm seama! Acei doi oameni își pun corpurile în acord, ceea ce va transmite semnalul că gândesc și simt la fel într-o anumită privință, fapt care îi va apropia. Dacă dimpotrivă, doi oameni vor avea poziții ale corpului foarte diferite semnalul inconștient transmis minții este următorul: această persoană este diferită de mine, este în dezacord cu mine, deci sunt pus/ă în situația de a fi defensiv/ă. Lipsa acestei oglindiri poate cauza disconfort inexplicabil și chiar sentimentul respingerii. 
 
Același lucru e valabil și referitor la tonul vocii. Probabil ați observat și voi că într-o conversație toți tindem să avem aceeași tonalitate, același ritm al vorbirii – acest lucru se întâmplă pentru că oamenii au nevoie să se simtă conectați unul la celălalt într-o atmosferă de încredere reciprocă. Se pare că oamenii care lucrează în vânzări folosesc oglindirea pentru a da cumpărătorului senzația că poate avea încredere în ceea ce spun și recomandă ei. 
 
Despre sentimentul de încredere reciprocă se leagă și modul în care ne poziționăm unii față de alții: dacă ne așezăm prea aproape de o persoană aceasta va avea senzația că îi invadăm spațiul personal și va avea tendința de a se retrage, iar dacă ne așezăm mult prea departe conexiunea între persoane se va realiza mai greu. Deci mare atenție! 
 
 

Tags: LIMBAJUL CORPULUI SEMNIFICATII, MESAJELE GESTURILOR, LIMBAJ NONVERBAL, COMUNICARE PARAVERBALA, COMUNICAREA VERBALA PROCENTE, CHIPUL, POZITIA CORPULUI, LIMBAJ NONVERBAL OGLINDIREA, GESTURI INCONSTIENTE

Articole similare

Personal ID - Înfăptuirea unei dorințe: primii pași

Despre tine

 Adolescenți și adolescente, vă rog ca pe durata întregului spectacol să vă țineți telefoanele închise.    „Cred într-unul adolescent. Și ăla sunt eu. Vezi tot

Iertarea - o dovadă de maturitate

Despre tine

De fiecare dată când cineva îți înșală încrederea, ai impresia că pică cerul pe tine. Dacă cel/cea care te nedreptățește este Vezi tot

Învaţă să îţi ceri scuze ca la carte

Despre tine

A-ţi cere scuze se poate dovedi de multe ori unul dintre cele mai dificil de întreprins lucruri. De la tonul potrivit, Vezi tot

Prima vizita la ginecolog – sfaturi pentru adolescente

Despre tine

Adolescenta, cu tot ce presupune ea, este o perioada a descoperirilor si curiozitatilor. De aceea, nu este de mirare ca multe Vezi tot

Managementul disputelor

Despre tine

Ești adolescent. Vrei să experimentezi, să trăiești, să te bucuri de viață, și parcă maturitatea și independența nu vin suficient de Vezi tot

Page Rank