Despre tine

Mama nu imi accepta prietenii

Scris de: Irina Burdusel | 09.09.2011

Mama nu imi accepta prietenii
Esti fericit ca ti-ai facut noi prieteni si ca, in sfarsit, ai scapat de singuratate si ai gasit niste oameni cu care ai preocupari comune si, mai ales, care te accepta asa cum esti. Cand totul era atat de bine, parintii tai iti strica bucuria, pentru ca nu sunt deloc incantati de noul tau anturaj.
 
De cate ori iesi afara auzi aceeasi placa: “iar te intalnesti cu golanii aia? Niste prieteni mai cuminti nu puteai sa iti gasesti si tu! Nu inteleg ce ai tu de impartit cu niste oameni ca astia!”. Iar asta e varianta buna, in care totusi esti lasat sa iesi si sa te vezi cu amicii. 
 

Cand trebuie sa alegi intre parinti si prieteni

 
Uneori, parintii intervin in viata copilului, impunandu-i sa renunte la relatia cu anumite persoane, pe care ei le considera o influenta negativa sau chiar periculoasa.  Evident, acest tip de reactie trezeste o stare puternica de nemultumire adolescentului, care, la randul sau, va lua atitudine, pentru a se razbuna sau pentru a lupta pentru libertatea lui.
 
Adolescentul este pus in situatia de a alege intre noii prieteni, care sunt atat de importanti pentru el, si o relatie buna cu parintii. De obicei, tinerii sunt impulsivi si reactioneaza violent, sustinandu-si raspicat dreptul de a-si alege prietenii. Alteori, cand parintii sunt mai autoritari, adolescentul se simte nevoit sa ii asculte, dar asta il trimite intr-o stare de nefericire si deznadejde. 
 

Exista cale de mijloc?

 
Daca iti dai putin silinta sa o gasesti, da! 
 
Poti incepe prin a nu mai fi atat de dur in criticarea parintilor tai. Fii mai intelegator fata de ei si incearca sa constientizezi ca ei fac asta pentru ca isi fac griji pentru tine si incearca sa te protejeze. Poate ca gresec, dar asta nu inseamna ca intentiile lor sunt rele. Deci nu iti mai privi parintele ca pe un dusman, care se pune in calea fericirii tale, ci ca pe un om care iti vrea binele, dar poate ca nu stie cum sa procedeze.
 
In acest caz, tu trebuie sa il ajuti sa isi dea seama ce este bine pentru tine. Ii poti vorbi deschis despre nevoile tale de a lega prietenii si despre beneficiile pe care le ai din legatura cu noii amici. 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: parinti, prieteni, conflict, comunicarea parinti adolescenti, probleme cu parintii, influenta anturajului, prieten adevarat.

Articole similare

Teama de eșec – obstacolul suprem?

Despre tine

Îți poți imagina o lume în care să nu existe teama de eșec? Crezi că o lume fără  acest obstacol ar Vezi tot

Ce spun accesoriile tale despre tine

Despre tine

 Completeată outfitul perfect, te scot din anonimat, vorbesc despre tine şi pentru tine. Accesoriile sunt unele dintre cele mai bune prietene Vezi tot

Viaţa de boboc, departe de părinţi

Despre tine

 Primul an de liceu sau întâiul de facultate sunt trepte esenţiale pe scara vieţii, etape covârşitor de importante în procesul de Vezi tot

Experiment, curiozitate sau atractie fizica? - Bisexulitatea

Despre tine

Subiectele tabu de alta data au inceput sa devina teme uzuale pentru adolescenti, asa incat viata sexuala nu mai este o Vezi tot

Sunt adolescent, deci gândesc liber!

Despre tine

Adolescenţa e vârsta marilor experimente, vârsta în care începi să vezi lumea cu proprii ochi, să îi înţelegi chemarea cu propriul Vezi tot

Page Rank