Despre tine

Mama nu imi accepta prietenii

Scris de: Irina Burdusel | 09.09.2011

Mama nu imi accepta prietenii
Esti fericit ca ti-ai facut noi prieteni si ca, in sfarsit, ai scapat de singuratate si ai gasit niste oameni cu care ai preocupari comune si, mai ales, care te accepta asa cum esti. Cand totul era atat de bine, parintii tai iti strica bucuria, pentru ca nu sunt deloc incantati de noul tau anturaj.
 
De cate ori iesi afara auzi aceeasi placa: “iar te intalnesti cu golanii aia? Niste prieteni mai cuminti nu puteai sa iti gasesti si tu! Nu inteleg ce ai tu de impartit cu niste oameni ca astia!”. Iar asta e varianta buna, in care totusi esti lasat sa iesi si sa te vezi cu amicii. 
 

Cand trebuie sa alegi intre parinti si prieteni

 
Uneori, parintii intervin in viata copilului, impunandu-i sa renunte la relatia cu anumite persoane, pe care ei le considera o influenta negativa sau chiar periculoasa.  Evident, acest tip de reactie trezeste o stare puternica de nemultumire adolescentului, care, la randul sau, va lua atitudine, pentru a se razbuna sau pentru a lupta pentru libertatea lui.
 
Adolescentul este pus in situatia de a alege intre noii prieteni, care sunt atat de importanti pentru el, si o relatie buna cu parintii. De obicei, tinerii sunt impulsivi si reactioneaza violent, sustinandu-si raspicat dreptul de a-si alege prietenii. Alteori, cand parintii sunt mai autoritari, adolescentul se simte nevoit sa ii asculte, dar asta il trimite intr-o stare de nefericire si deznadejde. 
 

Exista cale de mijloc?

 
Daca iti dai putin silinta sa o gasesti, da! 
 
Poti incepe prin a nu mai fi atat de dur in criticarea parintilor tai. Fii mai intelegator fata de ei si incearca sa constientizezi ca ei fac asta pentru ca isi fac griji pentru tine si incearca sa te protejeze. Poate ca gresec, dar asta nu inseamna ca intentiile lor sunt rele. Deci nu iti mai privi parintele ca pe un dusman, care se pune in calea fericirii tale, ci ca pe un om care iti vrea binele, dar poate ca nu stie cum sa procedeze.
 
In acest caz, tu trebuie sa il ajuti sa isi dea seama ce este bine pentru tine. Ii poti vorbi deschis despre nevoile tale de a lega prietenii si despre beneficiile pe care le ai din legatura cu noii amici. 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: parinti, prieteni, conflict, comunicarea parinti adolescenti, probleme cu parintii, influenta anturajului, prieten adevarat.

Articole similare

Avortul – informeaza-te inainte de a actiona!

Despre tine

Ti-ai inceput viata sexuala si probabil te afli la stadiul de experimentare. Cu siguranta stii deja notiunile elementare, probabil de la Vezi tot

Drumul spre autocunoaştere sau cum să desenăm harta comorii

Despre tine

Dragă adolescentule,   Filozoful Lao Dzi spunea că „a cunoaşte pe alţii este o mare ştiinţă, dar cunoaşterea de sine este suprema ştiinţă”. Vezi tot

Pistruii, intre acceptare si farmec personal

Despre tine

Ca si cum nu ati avea indeajuns de multe “probleme”, voi, adolescentii, mai aveti o bataie pe cap! Cum sa arat Vezi tot

Influența prietenilor în luarea decizilor

Despre tine

Atunci când ai de luat o decizie, încerci să fie cea mai bună, însă uneori, din diferite motive, întregul proces de Vezi tot

Ce conţine geanta unei fete?

Despre tine

Geanta unei fete e un aliat fidel pe parcursul întregii zile, un mic complice în momentele de cumpănă şi un confesor Vezi tot

Page Rank