Despre tine

Mama nu imi accepta prietenii

Scris de: Irina Burdusel | 09.09.2011

Mama nu imi accepta prietenii
Esti fericit ca ti-ai facut noi prieteni si ca, in sfarsit, ai scapat de singuratate si ai gasit niste oameni cu care ai preocupari comune si, mai ales, care te accepta asa cum esti. Cand totul era atat de bine, parintii tai iti strica bucuria, pentru ca nu sunt deloc incantati de noul tau anturaj.
 
De cate ori iesi afara auzi aceeasi placa: “iar te intalnesti cu golanii aia? Niste prieteni mai cuminti nu puteai sa iti gasesti si tu! Nu inteleg ce ai tu de impartit cu niste oameni ca astia!”. Iar asta e varianta buna, in care totusi esti lasat sa iesi si sa te vezi cu amicii. 
 

Cand trebuie sa alegi intre parinti si prieteni

 
Uneori, parintii intervin in viata copilului, impunandu-i sa renunte la relatia cu anumite persoane, pe care ei le considera o influenta negativa sau chiar periculoasa.  Evident, acest tip de reactie trezeste o stare puternica de nemultumire adolescentului, care, la randul sau, va lua atitudine, pentru a se razbuna sau pentru a lupta pentru libertatea lui.
 
Adolescentul este pus in situatia de a alege intre noii prieteni, care sunt atat de importanti pentru el, si o relatie buna cu parintii. De obicei, tinerii sunt impulsivi si reactioneaza violent, sustinandu-si raspicat dreptul de a-si alege prietenii. Alteori, cand parintii sunt mai autoritari, adolescentul se simte nevoit sa ii asculte, dar asta il trimite intr-o stare de nefericire si deznadejde. 
 

Exista cale de mijloc?

 
Daca iti dai putin silinta sa o gasesti, da! 
 
Poti incepe prin a nu mai fi atat de dur in criticarea parintilor tai. Fii mai intelegator fata de ei si incearca sa constientizezi ca ei fac asta pentru ca isi fac griji pentru tine si incearca sa te protejeze. Poate ca gresec, dar asta nu inseamna ca intentiile lor sunt rele. Deci nu iti mai privi parintele ca pe un dusman, care se pune in calea fericirii tale, ci ca pe un om care iti vrea binele, dar poate ca nu stie cum sa procedeze.
 
In acest caz, tu trebuie sa il ajuti sa isi dea seama ce este bine pentru tine. Ii poti vorbi deschis despre nevoile tale de a lega prietenii si despre beneficiile pe care le ai din legatura cu noii amici. 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: parinti, prieteni, conflict, comunicarea parinti adolescenti, probleme cu parintii, influenta anturajului, prieten adevarat.

Articole similare

Modelul meu în viață

Despre tine

 Fiecare dintre noi am avut la un moment dat un model în viață. Fie că este vorba despre tata, profesorul de Vezi tot

Poate prietenia sa dureze o viata?

Despre tine

Cineva spunea ca dragostea e oarba, dar prietenia e clarvazatoare. Prietenii sunt unul dintre cele mai pretioase daruri ale vietii, poti Vezi tot

Responsabilitate şi respect. Hai sa schimbam lumea!

Despre tine

 Mereu auzim că trebuie să fim responsabili şi respectuoşi. Cum? De ce? La ce ne ajută? Foarte simplu. Ne ajută să devenim Vezi tot

Efectul zodiei tale

Despre tine

Eşti înconjurată de o grămadă de prieteni. Fiecare te priveşte din diferite puncte de vedere. Însă, puţini sunt cei care sunt Vezi tot

Vreau mai multi bani!

Despre tine

Se spune ca banii nu aduc fericirea! Dar se mai spune si  ca banii n-aduc fericirea, dar o intretin! Am invatat Vezi tot

Page Rank