Despre tine

Mama nu imi accepta prietenii

Scris de: Irina Burdusel | 09.09.2011

Mama nu imi accepta prietenii
Esti fericit ca ti-ai facut noi prieteni si ca, in sfarsit, ai scapat de singuratate si ai gasit niste oameni cu care ai preocupari comune si, mai ales, care te accepta asa cum esti. Cand totul era atat de bine, parintii tai iti strica bucuria, pentru ca nu sunt deloc incantati de noul tau anturaj.
 
De cate ori iesi afara auzi aceeasi placa: “iar te intalnesti cu golanii aia? Niste prieteni mai cuminti nu puteai sa iti gasesti si tu! Nu inteleg ce ai tu de impartit cu niste oameni ca astia!”. Iar asta e varianta buna, in care totusi esti lasat sa iesi si sa te vezi cu amicii. 
 

Cand trebuie sa alegi intre parinti si prieteni

 
Uneori, parintii intervin in viata copilului, impunandu-i sa renunte la relatia cu anumite persoane, pe care ei le considera o influenta negativa sau chiar periculoasa.  Evident, acest tip de reactie trezeste o stare puternica de nemultumire adolescentului, care, la randul sau, va lua atitudine, pentru a se razbuna sau pentru a lupta pentru libertatea lui.
 
Adolescentul este pus in situatia de a alege intre noii prieteni, care sunt atat de importanti pentru el, si o relatie buna cu parintii. De obicei, tinerii sunt impulsivi si reactioneaza violent, sustinandu-si raspicat dreptul de a-si alege prietenii. Alteori, cand parintii sunt mai autoritari, adolescentul se simte nevoit sa ii asculte, dar asta il trimite intr-o stare de nefericire si deznadejde. 
 

Exista cale de mijloc?

 
Daca iti dai putin silinta sa o gasesti, da! 
 
Poti incepe prin a nu mai fi atat de dur in criticarea parintilor tai. Fii mai intelegator fata de ei si incearca sa constientizezi ca ei fac asta pentru ca isi fac griji pentru tine si incearca sa te protejeze. Poate ca gresec, dar asta nu inseamna ca intentiile lor sunt rele. Deci nu iti mai privi parintele ca pe un dusman, care se pune in calea fericirii tale, ci ca pe un om care iti vrea binele, dar poate ca nu stie cum sa procedeze.
 
In acest caz, tu trebuie sa il ajuti sa isi dea seama ce este bine pentru tine. Ii poti vorbi deschis despre nevoile tale de a lega prietenii si despre beneficiile pe care le ai din legatura cu noii amici. 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: parinti, prieteni, conflict, comunicarea parinti adolescenti, probleme cu parintii, influenta anturajului, prieten adevarat.

Articole similare

Piese vestimentare ce nu trebuie să-ţi lipsească din garderobă primăvara

Despre tine

Orice adolescentă ar trebui să aibă în garderoba ei nişte piese vestimentare de bază potrivite pentru vârsta ei. Este important să-ţi Vezi tot

Ce spun accesoriile tale despre tine

Despre tine

 Completeată outfitul perfect, te scot din anonimat, vorbesc despre tine şi pentru tine. Accesoriile sunt unele dintre cele mai bune prietene Vezi tot

S.O.S.: Prietena mea e prea posesivă

Despre tine

Viaţa e mult mai frumoasă când ai alături cea mai bună prietenă. Faceţi totul împreună: vă spuneţi toate secretele, ieşiţi împreună, Vezi tot

De ce mi se întâmplă numai lucruri rele?

Despre tine

Ai momente când ai impresia că totul merge prost, că nimeni nu este de partea ta, că numai ţie ţi se Vezi tot

Lucruri importante pe care le uitam - aprecierea si multumirea

Despre tine

Sunt momente  in viata noastra cand suntem deprimati, prinsi in deciziile pe care le luam, in circumstantele care ne apar in Vezi tot

Page Rank