Despre tine

Psihologul și terapia în adolescență

Scris de: Cristina Stancu | 01.07.2013

Psihologul și terapia în adolescență

A merge la psiholog nu înseamnă că ai înnebunit, așa cum încă mai gândesc unii oameni care din păcate nu sunt suficient informați astfel încât să poată avea o părere în cunoștință de cauză. În zilele noastre anxietatea socială este, alături de depresie, boala care se extinde cel mai rapid oriunde în lume. Simptomele ei sunt destul de serioase, în cazurile mai grave omul ajunge să nu mai poată ieși din casă de frică, și deci nu mai poate avea o viață normală. Pe când depresia poate în cazurile grave să ducă la sinucidere precum și la alte forme de afecțiuni mentale, precum cea numită bipolară (sau maniaco-depresivă) sau borderline. Toate pot afecta calitatea vieții în așa măsură încât omul care suferă sau are simptome de acest tip poate, fără ajutor de la un psiholog, ajunge la concluzia că viața sa nu mai e posibilă. Ori, această concluzie este la fel de serioasă precum cea în cazul bolnavilor de cancer.
În plus, dacă ți se pare ceva rușinos să mergi la psiholog, gândește-te ce rușinos ar fi pentru oricine să nu caute ajutor când are nevoie numai din cauza aceasta, dintr-o rușine oricum nejustificată.

A merge la un terapeut nu înseamnă că la fel de bine te poți interna la spitalul de nebuni, înseamnă că ai o problemă care are rezolvare, soluție. Irațional ar fi să nu cauți această soluție, oprit fiind de o prejudecată nefondată, a ta sau a celor din jur.
În adolescență un psiholog este mult mai util decât mai târziu, pentru că te poate ajuta să înțelegi anumite lucruri în adevărata lor lumină, pe care altfel poate că nu le-ai înțelege despre tine decât mult mai târziu. Iar dacă ai continua cu o concluzie greșită despre tine sau despre orice eveniment din viața ta, probabil mai târziu vei alege să mergi la psiholog, însă dintr-o nevoie mult mai mare, dintr-o problemă mult mai mare. Adică acea neînțelegere a ceva din timpul adolescenței (sau de mai devreme) peste care ai construit multe, probabil chiar pe tine însuți, în mod greșit.

 

Ce se întâmplă mai exact la psiholog?
 

Știm toți acea imagine din filmele americane: psihologul pe fotoliu, pacientul culcat pe canapea într-un interior primitor, într-o lumină caldă, calmă; psihologul stă cu un carnețel în mână și dă din cap în semn aprobator (uneori abținându-se greu să nu adoarmă), în timp ce pacientul îi povestește despre copilăria lui plină de traume și nenorociri. Din când în când, pacientul plânge. Apoi sună clopoțelul în semn că a expirat timpul iar pacientul rămas cu o nenorocire nepovestită, o înghite și o păstrează pentru ședința viitoare.

Ei bine, nu totul e adevărat. Psihologul te va întreba care este problema pe care ai vrea să o rezolvi, sau despre care ai vrea să discuți, apoi te va ajuta să te înțelegi și să te ajuți singur.
Pentru a fi sinceri până la capăt trebuie să precizăm și că de cele mai multe ori, canapeaua chiar există, clopoțelul acela care sună nu există, carnețelul există, la fel și datul din cap aprobator al psihologului (defect profesional). Însă trecând peste imaginea de clișeu, o ședință la psiholog este în principiu un moment în care vorbești cu cineva care te ascultă cu adevărat, vrea să te ajute și își va pune toată competența și informațiile adunate de-a lungul timpului la dispoziția ta, pentru a te ajuta în încercarea ta de autoexplorare.
Cu un psiholog poți vorbi despre orice, spre deosebire de persoanele din jurul tău mai ales în această perioadă a vieții – adolescența, când problemele pe care le-ai putea avea cu lumea se răsfrâng atât de mult asupra oamenilor, dându-ți resentimente mai mult sau mai puțin fondate.
 

Psiholog sau psihiatru?
 

Care este diferența dintre psiholog și psihiatru? Psihologul te ajută doar prin discuții și informații, pe când psihiatrul îți va prescrie medicamente, dacă va observa că este cazul, în urma unei discuții cu tine. Psihiatrul urmează facultatea de medicină, specializându-se apoi în psihiatrie. Trebuie însă să știi că medicația este indicată doar în cazuri grave, când posibilul pacient lasă ca problema să se agraveze așa încât pastilele să devină prima soluție care ar putea ameliora suficient așa încât psihologul să devină relevant.
 

Cum funcționează ajutorul psihologului?
 

Psihologul îți va pune întrebările pe care nu te-ai fi gândit să ți le pui singur și deci te va ghida așa încât să găsești singur răspunsuri logice la problemele pe care le ai, de asemenea îți va răspunde la rândul său la întrebări dintr-o perspectivă avizată, prin date recunoscute ca adevărate în literatura de specialitate. În anumite cazuri te va ajuta să înțelegi cum reacționezi în anumite situații și îți va sugera ce ai putea încerca dacă tu consideri că ceva nu e în ordine acolo. Există anumite rețete pentru diferite probleme, pe care psihologii ți le pot recomanda și mai ales îți pot explica cum funcționează. Dar mai ales te va încuraja să îți concepi singur soluțiile. Psihologul nu te va analiza, ci te va ajuta să te analizezi singur, înțelegând informațiile pe care ți le va da. 
O idee greșită în ceea ce privește psihologii e aceea că ei îți vor da sfaturi. Nu e adevărat: ei pun întrebări. Nu se merge la psiholog ca la preot, ci la un om care să te facă să înțelegi, să îți explice și să te facă să îți explici singur, să te ajute să-ți găsești singur soluțiile, în mod ghidat. 

De asemenea la psiholog poți fi diagnosticat, poți afla cum se numește posibila boală care te face să suferi, ceea ce-ți va permite să te informezi și să iei atitudine.
Fii însă atent ca psihologul să aibă o minte deschisă, studiază-l și tu puțin înainte și întreabă-te dacă acel om ți se pare capabil să te ajute, nu vei ajunge nicăieri cu un om pe care îl detești.  Și ține minte că în fișa postului său scrie că nu trebuie să-ți dea explicațiile sale, sau concluziile sale personale asupra vieții pe care să ți le impună ție, sau evenimentelor din viața ta, ci să te ajute în mod avizat să le înțelegi, să le conștientizezi și să le explorezi, în felul tău, cu soluțiile tale.
 

Tags: PSIHOLOG, PSIHIATR, TERAPIA ÎN ADOLESCENȚĂ, TERAPEUT, BORDERLINE, MANIACO-DEPRESIV, BIPOLAR, CE SE ÎNTÎMPLĂ LA PSIHOLOG, PSIHOLOG SAU PSIHIATRU, DIAGNOSTICARE PSIHOLOGICĂ, AJUTOR

Articole similare

Apelezi la teribilism ca să atragi atenția?

Despre tine

Ca adolescent îți dorești mereu să atragi priviri, să fii cel mai bun, cel mai tare și să ieși în evidență. Vezi tot

Ce îţi oferă natura pentru frumuseţea ta

Despre tine

 Bunicile noastre ascundeau secrete magice pentru frumuseţea lor în spatele casei, iar mama îşi pregătea cele mai bune creme din deliciile Vezi tot

Teama de eșec – obstacolul suprem?

Despre tine

Îți poți imagina o lume în care să nu existe teama de eșec? Crezi că o lume fără  acest obstacol ar Vezi tot

S.O.S.: Prietena mea e prea posesivă

Despre tine

Viaţa e mult mai frumoasă când ai alături cea mai bună prietenă. Faceţi totul împreună: vă spuneţi toate secretele, ieşiţi împreună, Vezi tot

Ce trebuie să conţină portfardul tău

Despre tine

 Unele dintre cele mai dragi obiecte, portfardul şi chiriaşii săi, ne vin de fiecare dată în ajutor, atunci când suntem în Vezi tot

Page Rank