Despre tine

Responsabilitate şi respect. Hai sa schimbam lumea!

Scris de: Alina Boagiu | 22.08.2012

Responsabilitate şi respect. Hai sa schimbam lumea!

 Mereu auzim că trebuie să fim responsabili şi respectuoşi. Cum? De ce? La ce ne ajută?

Foarte simplu. Ne ajută să devenim oameni cu coloană vertebrală şi cu cât mai puţine regrete. De-a lungul vieţii întâlneşti mulţi oameni, cu care poate vei ţine sau nu legătura. Eşti responsabil de toate relaţiile pe care ţi le faci, iar ingredientul principal într-o relaţie, indiferent de natura ei este respectul. Atât timp cât tu oferi respect vei primi respect. Este adevărat că pe parcursul vieţii vei întâlni şi oameni care poate nu au cele mai bune intenţii şi care nu te tratează cu respect, însă aceasta nu este o scuză ca şi tu să faci la fel. De multe ori vezi cum mulţi cad în această capcană a violenţei, în care respectul este demult uitat. Sunt de părere că în viaţă oamenilor nu trebuie să le plăteşti cu aceiaşi monedă, pentru că nimic bun nu iese din asta.
 

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

 
Auzi cum multă lume se plânge. Nu le convine una sau alta, însă nu fac nimic în această privinţă. Mahatma Gandhi spunea “fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. 
 
Nu există persoană pe care să nu o auzi cum se plânge de cât de murdar este oraşul şi surpriză.. chiar cei care se plâng cel mai mult de acest lucru îi vezi cum îşi aruncă pachetul gol de ţigări pe jos, guma de mestecat sau şerveţelul.
 
Nu vi s-a întâmplat să staţi la coadă la poştă, la bancă, la magazin sau la doctor şi să vină cineva şi să se bage în faţă? Mereu m-am întrebat de ce există şi astfel de oameni, care pur şi simplu nu au niciun respect faţă de cei din jurul lor. Nu am reuşit să am un răspuns concret nici acum, însă cred că ţine de educaţie. Dacă nu vi s-a întâmplat sunteţi norocoşi.
 
Ipocrizia unui om nu cunoaşte limite. Din moment ce tu faci ceva, nu mai ai niciun drept să te plângi că şi alţii fac acelaşi lucru ca tine. Uneori mai auzi scuza: “păi toată lumea face aşa, ce mai contează dacă fac sau nu fac şi eu”. Ba contează! Enorm! Dacă toţi care folosesc această scuză în încercarea de a nu îşi asuma responsabilitatea faptelor sale, ar înceta să o mai folosească şi ar începe să se gândească de două ori înainte de a face ceva lucrurile ar fi mai diferite. Şi ar fi diferite în bine.
 

Responsabilitatea se educă!

 
Responsabilitatea este o atitudine conştientă de răspundere asupra ceva sau cuiva în urma căreia îţi asumi consecinţele, bune sau rele. Simţul responsabilităţii se dezvoltă treptat la fiecare în parte, însă ca orice alt lucru şi responsabilitatea se poate educa. Totul începe de la părinţi. Ei trebuie să insufle copilului simţul responsabilităţii încă de mici, iar puterea exemplului joacă un rol destul de important aici.
 
Doar noi suntem responsabili de ceea ce ni se întâmplă. Doar noi avem puterea de decizie asupra noastră şi asupra a ceea ce dorim să facem, nimeni altcineva. Este adevărat, există şi influenţe din partea familiei sau prietenilor, însă în final decizia este tot a ta.
 

Tags: responsabilitate, respect, relaţie, Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!, ipocrizie, Responsabilitatea se educă!

Articole similare

Rolul religiei în adolescență

Despre tine

Fără să apelez la citate din Biblie, fără să aduc în discuție diferențele sau legăturile care există între credință, religie și Vezi tot

Personal ID - Înfăptuirea unei dorințe: primii pași

Despre tine

 Adolescenți și adolescente, vă rog ca pe durata întregului spectacol să vă țineți telefoanele închise.    „Cred într-unul adolescent. Și ăla sunt eu. Vezi tot

Despre identitate în adolescență

Despre tine

Se spune că anii adolescenţei sunt caracterizaţi de revoltă care presupune frământări emoţionale, conflicte la nivelul familiei, înstrăinare de societatea adulţilor, Vezi tot

Cât de superstiţios/oasă eşti?

Despre tine

Superstiţiile gravitează în jurul nostru de secole pentru că sunt transmise din generaţie în generaţie. Ele fac parte din cultura şi Vezi tot

Am 18 ani! Pot sa ma marit!

Despre tine

Oare câte fete nu își imaginează încă din fragedă copilărie cum va arăta rochia lor de mireasă, câte nu-l visează pe Vezi tot

Page Rank