Despre tine

Rolul religiei în adolescență

Scris de: Irina Burdusel | 15.03.2013

Rolul religiei în adolescență


Fără să apelez la citate din Biblie, fără să aduc în discuție diferențele sau legăturile care există între credință, religie și Biserică, fără să povestesc despre obiceiurile bine cunoscute, o să încerc să stabilesc care este rolul acestei lumi aparte în adolescență.

Poate mulți simt nevoia de a stabili înainte de toate dacă există de fapt un astfel de rol. Două mari argumente îmi vin în ajutor: trăim într-o societate care încă ține cont suficient de des de normele creștine (fie că vorbim de mulțimea de oameni care inundă străzile de Paște sau de diversele pelerinaje, fie că vorbim de simplul “Doamne ajută!” spus într-o situație mai dificilă) și, în al doilea rând, religia își are locul ei sigur printre răspunsurile la marea întrebare a omului, la orice vârstă s-ar afla el - “Ce și cine sunt eu?”.

Rolul religiei în adolescență se manifestă așadar și direct și indirect, indiferent de voința noastră. Să acceptăm că legile, fundamentul oricărei comunități, sunt influențate în mod profund de învățămintele biblice poate fii chiar primul pas către înțelegerea acestui subiect. Influența se resimte în trei mari planuri: relația cu tine însuți, relația ta cu ceilalți și relația ta cu lumea.
 

Relația cu tine însuți

Aminteam mai sus că religia vine ca o variantă la înțelegerea originii noastre și a rostului nostru. Înainte de a o refuza cu desăvârșire ca variantă, e bine să te gândești că îți ești mai ales dator ție să fie cât mai informat. De abia după ce vei face comparație între diversele teorii și curente, vei fi liber să alegi, nemaiexistând pericolul de a te amăgi. Nu uita însă să lași loc transformării interioare. Să fii deschis la minte nu e doar o vorbă frumoasă, e o atitudine necesară în secolul în care schimbarea deține monopolul. Un alt aspect e că cele mai frumoase calități umane își au seva în ideile religioase: bunătatea, grija pentru ceilalți, sinceritatea, respectul, înțelepciunea.
 

Relația ta cu ceilalți

În adolescență, limitele universului tău se extind, viața ta nu se mai rezumă doar la lucrurile familiare. Începi să interacționezi într-o altă manieră cu cei din jurul tău, începi să te simți legat de ei, ba chiar simți că ți-e mai ușor să vorbești cu ei decât cu cei de acasă. Cum te raportezi însă la toți acești noi oameni? Rolul religiei se traduce în relația ta cu ceilalți prin faimoasa morală de a-ți iubi aproapele ca pe tine însuți, care își câștigă superioritatea prin faptul că exclude din start lucrurile care te-ar putea aduce în mijlocul conflictelor: invidia, bârfa, minciuna, răutatea, răzbunarea. Dacă te porți cu cei de lângă tine așa cum ți-ar plăcea să se poarte și ei cu tine, sunt mai mari șansele de a te bucura de relații minunate, de durată.
 

Relația ta cu lumea

Până nu înțelegi și ce trebuie să faci ca să îți găsești locul pe lume, ce trebuie să faci ca Pământul să fie un loc mai frumos doar pentru că tu te-ai născut, trăiești într-o semi-penumbră. Și nu știu cum se face că, fix în adolescență, adulții au grijă să-ți amplifice nedumerirea cu a lor curiozitate: “Și ce vrei să faci, te-ai hotărât? Ce liceu, ce facultate?”. Așa cum bine intuiți, religia ne oferă îndrumare și în acest sens, fiind esențial ca fiecare să-și îndeplinească menirea cât mai bine și până la capăt Imaginea unei mici rotițe într-un mecanism uriaș, a cărei lipsă echivalează cu lipsa funcționării mecanismului surprinde cel mai corect felul în care ar trebui să ne gândim la marele mister al vieții.

Dincolo de a fi doar o caracteristică a vârstei paradoxul dintre indiferența cu care e tratată rugăciunea de la orele de religie sau chiar versurile ei și zâmbetul involuntar care ne răsare pe față când ne amintim de copilul care spunea din tot sufletul, cu pumnii strânși, “Înger îngerașul meu”, acesta explică nu doar rolul religiei în adolescență, ci și nevoia noastră acută de religie.

Indiferent de cum o etichetăm (depășită, nerealistă) religia reprezintă sigur una din căile de cunoaștere, una din cheile care ne-ar putea ajuta, în funcție de firea noastră și de multe alte convingeri, să deschidem ușile care ne tot apar pe drumul sinuos al adolescenței. Și chiar dacă la finalul căutărilor, vă dați seama că nu vă identificați cu învățămintele religioase, tot rămâneți cu cel mai mare dar al ființei umane: sunteți liberi,  liberi să fiți cine vreți voi să fiți! E important deci ce alegeți.   

 

Tags: ROLUL RELIGIEI IN ADOLESCENTA, INFLUENTA RELIGIEI, RELIGIA SI TINERII, RELIGIA IN LUMEA CONTEMPORANA, RELIGIA IN RELATIA CU LUMEA

Articole similare

Vitaminele si suplimentele alimentare pentru adolescenti

Despre tine

Cateodata, in nestiinta sau pur si simplu din dorinta de a mari rezistenta la infectii a adolescentilor, parintii le ofera acestora Vezi tot

Ce îţi oferă natura pentru frumuseţea ta

Despre tine

 Bunicile noastre ascundeau secrete magice pentru frumuseţea lor în spatele casei, iar mama îşi pregătea cele mai bune creme din deliciile Vezi tot

Bolile cu transmitere sexuală și adolescența

Despre tine

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) afecteaza mai ales varsta tanara, la debutul vietii sexuale. Este vorba aici despre adolescentii si tinerii Vezi tot

Să bârfim un pic!

Despre tine

 Tentaţia bârfei în familie şi-n cercul de prieteni   Tuturor ne place să fim la curent cu „mondenităţile” apărute în cercul de prieteni Vezi tot

Teama de eșec – obstacolul suprem?

Despre tine

Îți poți imagina o lume în care să nu existe teama de eșec? Crezi că o lume fără  acest obstacol ar Vezi tot

Page Rank