Despre tine

Secreţiile vaginale - Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Scris de: Andreea Baluteanu | 16.10.2012

Secreţiile vaginale - Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Ai ajuns la vârsta adolescenţei, iar corpul tău a început să traverseze o perioadă de schimbări, care de care mai delicate, care de care mai neînţelese. Pentru că o adolescentă cool e în primul rând o adolescentă informată, preocupată de sănătatea ei, ţi-am pregătit în rândurile ce urmează un mic îndreptar despre secreţiile vaginale. Ce sunt ele, cum şi de ce îşi fac apariţia şi când e cazul să ne preocupe secreţiile anormale sunt printre cele mai importante puncte de abordat.
 

Ce înţelegem prin secreţii vaginale?
 

Denumite ştiinţific leucoree, secreţiile sau scurgerile vaginale sunt rezultate în urma procesului de autocurăţare a vaginului. Ele apar în preajma primei menstruaţii, iar corpul nostru le produce până la vârsta menopauzei. Cel mai important de reţinut e că secreţiile vaginale sunt absolut normale, iar consistenţa, cantitatea şi periodicitatea lor variază de la o adolescentă la alta; prin urmare, nu sunt un fenomen care te afectează doar pe tine. Sunt semnul creşterii, al maturizării corpului nostru, al femeii în care te vei transforma, încet încet.

Cu o consistenţă lăptoasă, de culoare alb-transparentă, şi un miros discret, dar nu neplăcut, secreţiile sunt influenţate de ciclul menstrual şi de propriul tău ritm, aşa cum am specificat deja. Capătă tente maronii spre finalul menstruaţiei, revin la normalitate imediat după încheierea ciclulului şi sunt mai abundente în perioada ovulaţiei.

În ceea ce priveşte componenţa, secreţiile vaginale culeg în drumul lor substanţe produse în col şi vagin, cărora li se adaugă bacterii şi celule moarte de pe pereţii vaginului. Nimic din ce e mai sus nu trebuie însă să te sperie, pentru că aşa cum am spus deja, scurgerile vaginale sunt un fenomen absolut normal.

Ce trebuie să te alarmeze? Ţi-am pregătit mai jos o listă a potenţialelor situaţii în care secreţiile depăşesc teritoriul normalităţii şi se transformă în mod nefericit într-un potenţial risc.
 

Când trebuie să ne îngrijoreze secreţiile vaginale
 

Cel mai bun judecător în ceea ce priveşte normalitatea secreţiilor vaginale eşti tu însăţi. De ce trebuie să ţii cont? De orice schimbare ce intervine în culoarea, mirosul sau cantitatea lor. Dacă atrag tot soiul de mâncărimi, iritaţii sau chiar dureri, atunci e musai să pui mâna pe telefon şi să îţi faci programare la medicul ginecolog. Cu mama sau cea mai bună prietenă, trebuie să reţii că nu e de glumă atunci când secreţiile vaginale ating pragul anormalităţii.

Ce risc te poate paşte? Vaginoza bacteriană, pe care o poţi detecta printr-o secreţie mai abundentă, bătând spre gri, cu miros neplăcut; culoarea galben-verzuie poate fi semnul unei BTS (boală cu transmitere sexuală), în timp ce scurgerile consistente, ce îţi provoacă senzaţii supărătoare (iritaţii, arsuri) se pot număra printre simptomele unei candidoze.

Foarte important este să ţii cont de factorii care pot afecta scurgerile vaginale şi implicit sănătatea ta. Aşa cum am văzut deja, ciclul menstrual e una dintre cele mai importante surse de modificări în consistenţa scurgerilor vaginale; acestuia i se pot adăuga, după caz: stresul, o serie de medicamente ce pot provoca denaturări hormonale, viaţa sexuală, regimul alimentar, gelurile pentru igiena intimă, infecţii, etc.

Un fenomen normal, ce apare în viaţa fiecărei adolescente, secreţiile vaginale sunt o amprentă a dezvoltării tale. E bine să fii atentă la orice modificare pe care o prezintă acestea şi să iei atitudine, pentru că nimic nu e mai important ca sănătatea ta.
 

Tags: secreţii vaginale, scurgeri vaginale, sănătatea adolescenţilor, ce sunt secreţiile vaginale, secreţii vaginale anormale, ginecologie, HPV

Articole similare

Obsesia pentru un trup perfect la adolescenti

Despre tine

Nu exista perfectiune. Pornind de la aceasta premiza, analog, nu exista nici corpul perfect. In fiecare zi suntem bombardati de imagini Vezi tot

Sentimentul de inferioritate – o piedică în viaţa adolescenţilor

Despre tine

În adolescenţă, corpul şi mintea ta se află într-o continuă schimbare, aşadar complexele pot apărea din orice motiv. Timiditatea, nesiguranţa, teama Vezi tot

Rolul religiei în adolescență

Despre tine

Fără să apelez la citate din Biblie, fără să aduc în discuție diferențele sau legăturile care există între credință, religie și Vezi tot

Scrisoare catre adolescent. O privire in interiorul tau.

Despre tine

Draga adolescentule,  Iti voi spune ceva ce poate cunosti deja sau poate nu. Iti voi povesti despre tine, despre cum esti tu Vezi tot

Cât de importantă e reputaţia în adolescenţă?

Despre tine

Băiatul după care suspină toate fetele, tipa cu care vor să se întâlnească toţi băieţii, preferatul/a profilor, rebelul/a, tocilarul/a, scorpia sau Vezi tot

Page Rank