Despre tine

Secreţiile vaginale - Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Scris de: Andreea Baluteanu | 16.10.2012

Secreţiile vaginale - Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Ai ajuns la vârsta adolescenţei, iar corpul tău a început să traverseze o perioadă de schimbări, care de care mai delicate, care de care mai neînţelese. Pentru că o adolescentă cool e în primul rând o adolescentă informată, preocupată de sănătatea ei, ţi-am pregătit în rândurile ce urmează un mic îndreptar despre secreţiile vaginale. Ce sunt ele, cum şi de ce îşi fac apariţia şi când e cazul să ne preocupe secreţiile anormale sunt printre cele mai importante puncte de abordat.
 

Ce înţelegem prin secreţii vaginale?
 

Denumite ştiinţific leucoree, secreţiile sau scurgerile vaginale sunt rezultate în urma procesului de autocurăţare a vaginului. Ele apar în preajma primei menstruaţii, iar corpul nostru le produce până la vârsta menopauzei. Cel mai important de reţinut e că secreţiile vaginale sunt absolut normale, iar consistenţa, cantitatea şi periodicitatea lor variază de la o adolescentă la alta; prin urmare, nu sunt un fenomen care te afectează doar pe tine. Sunt semnul creşterii, al maturizării corpului nostru, al femeii în care te vei transforma, încet încet.

Cu o consistenţă lăptoasă, de culoare alb-transparentă, şi un miros discret, dar nu neplăcut, secreţiile sunt influenţate de ciclul menstrual şi de propriul tău ritm, aşa cum am specificat deja. Capătă tente maronii spre finalul menstruaţiei, revin la normalitate imediat după încheierea ciclulului şi sunt mai abundente în perioada ovulaţiei.

În ceea ce priveşte componenţa, secreţiile vaginale culeg în drumul lor substanţe produse în col şi vagin, cărora li se adaugă bacterii şi celule moarte de pe pereţii vaginului. Nimic din ce e mai sus nu trebuie însă să te sperie, pentru că aşa cum am spus deja, scurgerile vaginale sunt un fenomen absolut normal.

Ce trebuie să te alarmeze? Ţi-am pregătit mai jos o listă a potenţialelor situaţii în care secreţiile depăşesc teritoriul normalităţii şi se transformă în mod nefericit într-un potenţial risc.
 

Când trebuie să ne îngrijoreze secreţiile vaginale
 

Cel mai bun judecător în ceea ce priveşte normalitatea secreţiilor vaginale eşti tu însăţi. De ce trebuie să ţii cont? De orice schimbare ce intervine în culoarea, mirosul sau cantitatea lor. Dacă atrag tot soiul de mâncărimi, iritaţii sau chiar dureri, atunci e musai să pui mâna pe telefon şi să îţi faci programare la medicul ginecolog. Cu mama sau cea mai bună prietenă, trebuie să reţii că nu e de glumă atunci când secreţiile vaginale ating pragul anormalităţii.

Ce risc te poate paşte? Vaginoza bacteriană, pe care o poţi detecta printr-o secreţie mai abundentă, bătând spre gri, cu miros neplăcut; culoarea galben-verzuie poate fi semnul unei BTS (boală cu transmitere sexuală), în timp ce scurgerile consistente, ce îţi provoacă senzaţii supărătoare (iritaţii, arsuri) se pot număra printre simptomele unei candidoze.

Foarte important este să ţii cont de factorii care pot afecta scurgerile vaginale şi implicit sănătatea ta. Aşa cum am văzut deja, ciclul menstrual e una dintre cele mai importante surse de modificări în consistenţa scurgerilor vaginale; acestuia i se pot adăuga, după caz: stresul, o serie de medicamente ce pot provoca denaturări hormonale, viaţa sexuală, regimul alimentar, gelurile pentru igiena intimă, infecţii, etc.

Un fenomen normal, ce apare în viaţa fiecărei adolescente, secreţiile vaginale sunt o amprentă a dezvoltării tale. E bine să fii atentă la orice modificare pe care o prezintă acestea şi să iei atitudine, pentru că nimic nu e mai important ca sănătatea ta.
 

Tags: secreţii vaginale, scurgeri vaginale, sănătatea adolescenţilor, ce sunt secreţiile vaginale, secreţii vaginale anormale, ginecologie, HPV

Articole similare

Jurnalul – vocea ta intimă

Despre tine

Atunci când simţi că nu ai pe nimeni în jurul tău care să te înţeleagă poţi apela cu uşurinţă la un Vezi tot

Adolescenții de ieri și de azi

Despre tine

 Adolescența are frumusețea ei fie că vorbim la trecut sau la prezent despre ea. Chiar dacă lucrurile s-au schimbat mult, adolescenții Vezi tot

Ce îţi oferă natura pentru frumuseţea ta

Despre tine

 Bunicile noastre ascundeau secrete magice pentru frumuseţea lor în spatele casei, iar mama îşi pregătea cele mai bune creme din deliciile Vezi tot

Criza limbajului la adolescenți

Despre tine

Cand ajungi la vârsta adolescenței deja nu mai vrei să trăiești în umbra alor tăi, nu mai vrei să comunici cu Vezi tot

Prima vizita la ginecolog – sfaturi pentru adolescente

Despre tine

Adolescenta, cu tot ce presupune ea, este o perioada a descoperirilor si curiozitatilor. De aceea, nu este de mirare ca multe Vezi tot

Page Rank