Despre tine

Sentimentul de inferioritate – o piedică în viaţa adolescenţilor

Scris de: Ghinea Viorica | 03.05.2012

Sentimentul de inferioritate – o piedică în viaţa adolescenţilor

Cum să învingi sentimentul de inferioritate
 

Primul pas care te poate ajuta să învingi sentimentul de inferioritate este să realizezi că există o problemă sau o piedică în viaţa ta. Mai departe rămâne să vedem cum putem înlătura această piedică.
Cu toţii ne simţim uneori inferiori în viaţă. Colegii pe care tu îi admiri poate suferă mai rău decât tine că nu au anumite calităţi. Aşa că sentimentul de inferioritate pare a fi chiar relativ pentru că fiecare are nivelul lui de evaluare a vieţii. Important este să evităm dezvoltarea complexelor.

Nu trebuie să te mai compari cu nimeni, tu eşti unic/ă şi ca orice adolescent ai punctele tale forte. Pas cu pas, învaţă să te apreciezi şi să le arăţi şi celor din jur care sunt calităţile tale. Dacă eşti bun la desen, nu ţine creaţia doar pentru tine, arat-o şi celor din jur. Dacă eşti un bun ascultător îţi poţi sprijini colegii sau prietenii atunci când au nevoie de cineva care să-i asculte.

Ignoră comentariile răutăcioase pe care le mai auzi din când în când. E imposibil să te placă toată lumea, fiecare are dreptul la o opinie chiar dacă nu ştie să şi-o experime într-un mod amabil. Aşa că nu lăsa să te afecteze tot ce auzi în jurul tău.

Ţine cont că unele critici pe care le auzi la adresa ta pot fi constructive. Dacă părinţii te ceartă sau un profesor te critică nu trebuie să te închizi în tine şi să te simţi umilit/ă. Încearcă să analizezi punctele slabe şi să le îmbunătăţeşti. La sfârşitul lunii vei observa că ai mai adăugat o bilă albă la dezvoltarea ta personală.

De ce este important să-ţi controlezi complexele şi să ţii departe de tine sentimentul de inferioritate? Pentru că îţi poate afecta viaţa socială, şcolară şi mai târziu pe cea profesională.
 

Pagina: 1 | 2

Tags: SENTIMENT DE INFERIORITATE, COMPLEXE, ADOLESCENŢĂ, INFERIORITATE ADOLESCENŢI

Articole similare

Efectul zodiei tale

Despre tine

Eşti înconjurată de o grămadă de prieteni. Fiecare te priveşte din diferite puncte de vedere. Însă, puţini sunt cei care sunt Vezi tot

Criza de originalitate – cine sunt, ce vreau, ce pot?

Despre tine

Criza de originalitate este o criză de dezvoltare; simţi o dorinţă mare de schimbare, de diferenţiere faţă de cei care te Vezi tot

Cât de superstiţios/oasă eşti?

Despre tine

Superstiţiile gravitează în jurul nostru de secole pentru că sunt transmise din generaţie în generaţie. Ele fac parte din cultura şi Vezi tot

Ai ramas insarcinata. Ce poti face?

Despre tine

Ai ramas insarcinata. Zeci de ganduri iti trec prin minte si nu stii ce sa faci? Esti foarte speriata si nu Vezi tot

Câteva cuvinte despre melanom

Despre tine

Și uite că mă găsesc din nou abordând un subiect “spinos”. Te-ai putea întreba de ce am ales să vorbesc adolescenților Vezi tot

Page Rank