Despre tine

Tulburări psihologice frecvente în adolescență

Scris de: Cristina Stancu | 18.07.2013

Tulburări psihologice frecvente în adolescență

Un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății informa în 2011 că un sfert din adolescenți suferă de tulburări psihice. Pe primele locuri se situau depresia și anxietatea, cauzate de violența în familie sau în afara ei, sau de diferitele forme de agresiune/abuz în afară de cea fizică: emoțională, verbală, gestuală, agresiunea pasivă, sexuală, precum si de sărăcie. În acest articol vom vorbi puțin și despre două dintre cele mai populare, dacă se pot numi așa, tulburări: tulburarea de personalitate Borderline (BPD) și tulburarea Bipolară (cunoscută și sub numele de maniaco-depresivă).

Vom încerca să construim o imagine de ansamblu a acestor patru afecțiuni psihologice, o imagine care va include simptome, cauze cunoscute și posibile soluții.
 

Tulburarea Afectivă Borderline
 

Se pare că fondul pe care se dezvoltă afecțiunea BPD este hipersensibilitatea, s-a spus despre cei hipersensibili că se comportă de parcă nu ar avea piele și deci totul îi atinge direct și foarte brutal, sau cel puțin așa percep ei; sau că sunt alergici la viață pentru că din perspectiva lor, totul atacă. Însă în cazul celor ce suferă de tulburarea borderline, hipersensibilitatea provoacă construirea unei personalități instabile emoțional, definită de impulsivitate, iritabilitate și bruște accese de furie, uneori inexplicabile pentru cei din jurul lor. Adolph Stern, cel care a inventat termenul de borderline cu această utilizare (înseamnă în mod normal limită), a spus despre acești pacienți că prezintă "o sângerare psihică şi paralizie în faţa crizelor".

Cauze:
Deși până de curând s-a crezut că BPD are o singură cauză și anume aceea de mediu, sub influența părinților, se pare însă că acestea sunt mai complexe. Există cauze biologice: anormalități genetice – deși nu există o genă anume care provoacă această tulburare, genele care aduc predispoziția sau riscul în fața ei sunt transmisibile. Acestea afectează circuitele creierului care sunt responsabile de controlarea impulsurilor, de percepție, de procesarea informației emoționale sau de comportament. Se pare însă că aceste gene pot fi transmise chiar dacă cineva nu suferă de această tulburare de personalitate, ci de cea bipolară, sau depresie. Alții explică din punct de vedere biologic BPD-ul pur și simplu prin absența serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii. Alături de cauzele biologice sunt factorii de mediu, care sunt legați mai ales de lipsa de informare a părinților în timpul creșterii unui copil. Astfel, cauzele sunt: separarea de unul sau ambii părinți la vârste fragede, abuz repetat (emoțional, sexual sau fizic) al cuiva din familie sau din afara ei, neglijența sau abandonul celor apropiați din familie. BPD apare la întâlnirea dintre acești doi factori, în diferite procente și proporții, de la caz la caz.

Simptome:
-    Impulsivitate în cel puțin 2 situații auto-distructive: abuz de substanțe, mâncat excesiv pe fond emoțional sau cheltuirea banilor.
-    Instabilitate emoțională : schimbări de stare și de comportament bruște și uneori contradictorii, influențate de mediu. Sunt în special sensibili la sentimente de respingere, izolare, eșec și abandon.
-    Existența unui tipar al relațiilor interpersonale definite de intensitate și instabilitate. Sunt mai ales sensibili la modul în care ceilalți îi tratează. Vor reacționa intens violent și cu furie sau tristețe la un comportament critic sau lipsit de atenție la adresa lor, sau dimpotrivă cu o bucurie intensă și mulțumire la un comportament pozitiv, perceput de ei ca pozitiv. La fel vor trece frecvent de la idealizarea cuiva, la totala lor devalorizare, simțind pentru ei furie intensă.
-    Eforturi mari de a evita abandon real sau imaginar. (Teamă de abandon.)
-    Probleme de identitate: oscilația între o părere foarte bună despre ei înșiși, și una total negativă. Nu reușesc să aibă o imagine clară a propriei lor identități. Se spune că cei ce suferă de BPD pot avea impresia că nu există deloc.
-    Senzația de gol interior, mania persecuției, tendințe de auto-mutilare (foarte mulți ajung să se taie, găsind astfel un mod de a scăpa de emoțiile mult prea puternice, de stres și de anxietate)
-    episoade intense și scurte de anxietate, depresie și/sau paranoia, manie.

Ce soluții sunt propuse în general?
Una dintre ele este tratamentul medicamentos recomandat de un psihiatru în urma stabilirii diagnosticului, constând în antidepresive și anxiolitice (pentru tratarea cauzelor biologice prezentate mai sus și pentru evitarea episoadelor de depresie sau a atacurilor de panică).
A doua soluție este terapia.
Cum să ne comportăm în preajma lor? Pentru că cei ce suferă de BPD sunt mult mai afectați de orice gest și orice cuvânt negativ sau critic îndreptat înspre ei sau înspre o acțiune a lor, la care vor reacționa violent, se recomandă celor apropiați să fie afectuoși cu ei, sa nu îi judece și să le înțeleagă comportamentul drept un strigăt de ajutor. Trebuie să știe că ei nu își pot controla sentimentele sau comportamentul.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2 | 3

Tags: BORDERLINE, TULBURARE BIPOLARA, TULBURARE MANIACO-DEPRESIVA, TULBURARI PSIHOLOGICE ADOLESCENTA, BPD, DEPRESIE, HIPERSENSIBILITATE, SIMPTOME BORDERLINE, SIMPTOME BIPOLAR, MANIE, DEPRESIE SIMPTOME, ANXIETATEA SOCIALA, VINDECARE, TERAPEUT, MEDICATIE BPD BIPO

Articole similare

Ce nu ştiai că poţi face la 18 ani

Despre tine

Vârsta de 18 ani este cu siguranţă cea mai aşteptată de către un adolescent. Motivele sunt evidente: poţi să îţi iei Vezi tot

Sentimentul de inferioritate – o piedică în viaţa adolescenţilor

Despre tine

În adolescenţă, corpul şi mintea ta se află într-o continuă schimbare, aşadar complexele pot apărea din orice motiv. Timiditatea, nesiguranţa, teama Vezi tot

Mă simt singur printre prietenii mei. De ce?

Despre tine

Singurătatea este o problemă des întâlnită la toate vârstele, nu numai la adolescenţă, dar în această perioadă efectele ei se resimt Vezi tot

Eu vreau, eu pot, eu știu – Dacă nu eu atunci cine?

Despre tine

În adolescență, sinele joacă un rol foarte important și ceea ce contează foarte mult pentru adolescent sunt propriile nevoi și aspirații. Vezi tot

Ai ramas insarcinata. Ce poti face?

Despre tine

Ai ramas insarcinata. Zeci de ganduri iti trec prin minte si nu stii ce sa faci? Esti foarte speriata si nu Vezi tot

Page Rank