Despre tine

Viciile în adolescenţă: De la bal la spital

Scris de: Irina Burdusel | 02.08.2012

Viciile în adolescenţă: De la bal la spital

 Te trezeşti într-un loc în totalitate străin, nu ştii ce zi este, nici dacă afară e lumină sau întuneric. În jur e o forfotă generală, nimeni nu obeservă că eşti conştient. Micile realităţi precum goliciunea ta absolută, acoperită cu un cearceaf, sonda urinară, branula cu perfuzie care încă picură, electrozii care îţi monitorizează funcţiile vitale şi manşeta de tensiune la încheietura cotului te plasează imediat într-un spital. Încercând să te ridici ca să ceri explicaţii, îţi dai seama că ai mâinile legate de pat cu panasamente. Toţi par să ştie ce ai făcut azi-noapte. 

 
Viciile în adolescenţă sunt o problemă reală, constantă şi prost manageriată-cum altfel s-ar fi născut zicala “De la bal la spital!”? Accesul facil, dar şi perioada confuză a adolescenţei sunt cele mai puternice motoare ale extinderii şi diversificării din ce în ce mai rapide şi mai mari ale viciilor în rândul adolescenţilor.
 

Viciile, datele problemei

 
Datele problemei viciilor în adolescenţă sunt adolescentul, familia adolescentului, dar şi personalul medical. Relaţiile dintre cei trei factori sunt directe, dar dacă primii doi se influenţează unul pe altul semnificativ, având o relaţie subiectivă, cel de-al treilea se bucură de obiectivitatea perspectivei. De aceea poate, adolescentul şi familia acestuia ar trebui să ţină cont în mod responsabil de indicaţiile medicului.
 
Aşa cum nu e dreptul nimănui să te întrebe de ce ai făcut ce ai făcut, când a început totul şi altele asemenea, nu e nici răspunderea lor. Nu ai luat un număr de pastile format din două cifre pentru că nu ştiai că există un efect letal, nu ai consumat atât de mult alcool cu forţa şi nici nu ţi-ai injectat etnobotanice de curiozitate. Deoarece poţi fii sigur că personalul medical nu doar că s-a mai confruntat cu sute de adolescenţi în stări identice, dar ştie prea bine ce ai consumat datorită analizelor, ai decenţa de a fii onest cu ei, lasă-i să te pună pe picioare. Pentru părinţi să te vadă lucid e o necesitate majoră după vestea deloc plăcută pe care le-au dat-o amicii care au decis, într-un moment de panică, de înţeles de altfel, să te aducă la urgenţe la mijlocul nopţii. Pentru cei care într-adevăr devin victime ale anturajului, cel mai înţelept sfat este să îşi contacteze cu încredere familia. 
 
Am asistat la un astfel de caz şi a fost de-a dreptul impresionant să îmi reamintesc că cei de acasă ne vor, fără doar şi poate, doar binele. 19 ani, petrecerea de Halloween. Joint-uri şi mult, mult alcool. Cine se uita, în camera de gardă, cu ochii sclipind de dragoste şi teamă şi un zâmbet amar pe buze, de parcă ar fii înţeles în sfârşit ce au simţit părinţii ei în urmă cu două decenii? Mama ei.  
 
Pe lângă frica şi impasul, nedrepte bineînţeles, pe care le generezi celor din jurul tău şi distrugerea absurdă a sănătăţii, reduci întreaga evoluţie a speciei umane. Atitudinea şi comportamentul de-a dreptul necivilizate, sălbatice pe care le vei avea sub influenţa substanţelor luate vor arunca o umbră de tristeţe pe chipurile medicilor şi asistenţilor, întrucât eşti un reprezentant al celor cărora le vor lăsa moştenire toate roadele trudei lor.
 

Viciile, rezolvarea realistă a problemei

 
Rezolvarea realistă a problemei viciilor în adolescenţă nu înlătură sentimentele celui care se găseşte prins în iţele ei întortocheate, ci vizează focalizarea lor spre cea mai la îndemâmă şi eficientă sursă de suport emoţional: părinţii.
 
Lacrimile şi părerile de rău ce survin imediat după conştientizarea întregii poveşti nu au de ce să fie pentru ceilalţi. Trebuie să fii, la fel ca ei, preocupat de veridicitatea alegerii acestui drum ce nu are nicio tangenţă cu un viitor adult echilibrat şi de succes.
 
Cu siguranţă, este crucial să ceri acel ajutor de care simţi că ai nevoie. Fie că vorbim de şedinţe la psiholog, fie că vorbim de o discuţie verde-n faţă cu părinţii, nu ezita să tragi de mânecă adulţii din jur. Îşi vor aminti de copilul de-o şchioapă care, depăşit de legile lumii exterioare, le cerea ajutorul. Fără să pună la îndoială o clipă sinceritatea nevoilor tale, te vor învăţa, pentru noua călătoie, să faci stânga împrejur, dar şi să foloseşti busola. 
 

Tags: vicii, adolescenta, familie, cum sa scapi de vicii;

Articole similare

Chiar ne influențează astrele viața?

Despre tine

La începutul fiecărei zilei, fiecare dintre noi avem mici plăceri. Un bol mare cu cereale, o cafea, un ceai aromat, o Vezi tot

Leacuri pentru amânare – fii perseverent cu ceea ce-ţi propui!

Despre tine

 De câte ori ţi-ai notat pe lista personală de „to do” zilnic câte ceva mai mult sau mai puţin important, dar Vezi tot

Drumul spre autocunoaştere sau cum să desenăm harta comorii

Despre tine

Dragă adolescentule,   Filozoful Lao Dzi spunea că „a cunoaşte pe alţii este o mare ştiinţă, dar cunoaşterea de sine este suprema ştiinţă”. Vezi tot

S.O.S.: Prietena mea e prea posesivă

Despre tine

Viaţa e mult mai frumoasă când ai alături cea mai bună prietenă. Faceţi totul împreună: vă spuneţi toate secretele, ieşiţi împreună, Vezi tot

Cum scapam de invidie?

Despre tine

 De ce invidiem ? Ca multe alte caracteristici si trasaturi, invidia se afla adanc infipta in esenta omului. Este unul dintre lucrurile Vezi tot

Page Rank