Dragoste

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Scris de: Ana Burdusel | 07.11.2011

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Am stat de vorba zilele trecute cu doua adolescente (15, respectiv 16 ani) ale caror parteneri sunt cu 10-12 ani mai mari decat ele. De aceea, m-am gandit sa vorbim despre diferenta de varsta in cuplul in care exista o adolescenta. Adolescenta este fara doar si poate perioada experimentarilor, a nonconformismului, a trairilor profunde, a iubirilor pasionale, a”vrutului mai mult”. Adolescentele incep sa-si doreasca mai mult de la o relatie si simt ca baietii de varsta lor nu sunt suficient de maturi pentru a le intelege si pentru a le oferi ceea ce au ele nevoie. Asadar, pe masura ce timpul trece, majoritatea adolescentelor se orienteaza spre barbati mai in varsta ca ele. De ce se intampla asta si ce probleme pot aparea intr-o relatie in care diferenta de varsta este mare, fata fiind adolescenta, vom vedea mai departe.

 

La ce ne referim atunci cand spunem "mai in varsta"?

 
Este vorba despre diferenta de ani, dar aceasta poate fi mai mult sau mai putin vizibila. Cu cat varsta unuia dintre parteneri este mai mica cu atat vizibilitatea este mai mare. De exemplu, daca tu ai 16 ani, iar el 28, atunci este o problema, insa daca o femeie de 35 de ani este cu un barbat de 50, diferenta nu mai este atat de vizibila pentru ca exista maturitate din ambele parti. La varsta adolescentei, o diferenta mai mare de 4-5 ani intre fata si baiat este sesizabila, iar un astfel de cuplu are unele particularitati, pe care rareori pe regasim la un cuplu de aceeasi varsta.
 

De ce isi doresc adolescentele un barbat mai in varsta?

 
Adolescentele isi aleg partenerii mai in varsta din mai multe considerente: afectiv, material, emotional. Motivele sunt multiple, incepand cu cele mai banale pana la cele de ordin psihologic. De exemplu, daca o adolescenta a fost private de afectiunea tatalui sau a fost marcata de absenta acestuia in familie, atunci ea va cauta sa suplineasca aceasta lipsa prin alegerea unui partener mai matur. De asemenea, daca face parte dintr-o familie mai numeroasa si s-a simtit neglijata afectiv de parinti, adolescenta va avea tendinta de a se implica intr-o relatie in care sa primeasca ocrotire aproape paterna.
 
Fetele se maturizeaza mai repede decat baietii, iar adolescenta ajunge sa se simta atrasa de un barbat matur pentru ca i se pare ca nu are nimic in comun cu baietii de aceeasi varsta cu ea, crede ca sunt infantili, ca vor sa cunoasca in permanenta si alte fete, ca nu sunt pregatiti pentru angajamente. Un barbat matur, experimentat, ii impune respect si ii identifica mult mai usor starile psihice si emotionale prin care trece. Un barbat “copt” stie sa asculte, sa discute despre orice, inclusiv despre sentimente, deci comunicarea in cadrul cuplului este mult mai buna.  Maturitatea unui barbat confera senzatia de siguranta. O adolescenta se simte protejata langa un barbat care stie atat sa o asculte cat si sa ii lase suficient spatiu si libertate de alegere.  Un barbat mai in varsta pare sa stie sa rezolve orice problema a adolescentei, pentru ca el a acumulat deja experienta de viata.
 
Un alt motiv frecvent pentru care o adolescenta se implica intr-o relatie cu un barbat mai mare este de ordin financiar. Pentru ca isi doreste mai mult, pentru ca vrea sa aiba si ea ultimul model de telefon sau pentru ca vrea sa isi scape familia de saracie, adolescenta cauta un barbat potent financiar. Din pacate, barbatul care se aventureaza intr-o relatie cu o adolescenta stie si motivul pentru care aceasta il accepta si ii cere in schimbul banilor diverse servicii.
 
Si totusi... raspunsul adolescentelor care sunt intrebate de ce au ales un barbat mai in varsta este: "Pentru ca m-am indragostit de el. Imi place el, ca persoana si m-am indragostit neconditionat.” 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: relatia cu un barbat mai in varsta, diferenta de varsta in cuplu, adolescenta, dragostea la adolescenta.

Articole similare

Poţi să ai încredere în declaraţiile de dragoste?

Dragoste

Declaraţiile de dragoste sună frumos şi te îmbie ca un aer cu miros de pomi înfloriţi. Vrei să auzi mai mult Vezi tot

Descifrează limbajul ascuns al băieţilor

Dragoste

 Toate fetele au resimţit, la un moment dat, imposibilitatea de a aşeza semnul egal între ceea ce prietenul lor spune şi Vezi tot

Te-a respins? Punct si de la capat!

Dragoste

Respingerea doare. Iar tu, adolescentule vrei sa fii inteles, acceptat si apreciat. Cum te-ai simtit cand ai fost respins de fata/ Vezi tot

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

Dragoste

 Gelozia e un sentiment familiar tuturor celor care au iubit. Neplăcuta strângere de inimă, abominabilul gol din stomac, frica care îţi Vezi tot

Atracția pentru o altă persoană - dovada de infidelitate?

Dragoste

Ești deja implicat într-o relație, ți-ai ales partenerul după o serie de criterii precum inteligență, frumusețe, onestitate, sinceritate, simțul umorului, iar Vezi tot

Page Rank