Dragoste

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Scris de: Ana Burdusel | 07.11.2011

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Am stat de vorba zilele trecute cu doua adolescente (15, respectiv 16 ani) ale caror parteneri sunt cu 10-12 ani mai mari decat ele. De aceea, m-am gandit sa vorbim despre diferenta de varsta in cuplul in care exista o adolescenta. Adolescenta este fara doar si poate perioada experimentarilor, a nonconformismului, a trairilor profunde, a iubirilor pasionale, a”vrutului mai mult”. Adolescentele incep sa-si doreasca mai mult de la o relatie si simt ca baietii de varsta lor nu sunt suficient de maturi pentru a le intelege si pentru a le oferi ceea ce au ele nevoie. Asadar, pe masura ce timpul trece, majoritatea adolescentelor se orienteaza spre barbati mai in varsta ca ele. De ce se intampla asta si ce probleme pot aparea intr-o relatie in care diferenta de varsta este mare, fata fiind adolescenta, vom vedea mai departe.

 

La ce ne referim atunci cand spunem "mai in varsta"?

 
Este vorba despre diferenta de ani, dar aceasta poate fi mai mult sau mai putin vizibila. Cu cat varsta unuia dintre parteneri este mai mica cu atat vizibilitatea este mai mare. De exemplu, daca tu ai 16 ani, iar el 28, atunci este o problema, insa daca o femeie de 35 de ani este cu un barbat de 50, diferenta nu mai este atat de vizibila pentru ca exista maturitate din ambele parti. La varsta adolescentei, o diferenta mai mare de 4-5 ani intre fata si baiat este sesizabila, iar un astfel de cuplu are unele particularitati, pe care rareori pe regasim la un cuplu de aceeasi varsta.
 

De ce isi doresc adolescentele un barbat mai in varsta?

 
Adolescentele isi aleg partenerii mai in varsta din mai multe considerente: afectiv, material, emotional. Motivele sunt multiple, incepand cu cele mai banale pana la cele de ordin psihologic. De exemplu, daca o adolescenta a fost private de afectiunea tatalui sau a fost marcata de absenta acestuia in familie, atunci ea va cauta sa suplineasca aceasta lipsa prin alegerea unui partener mai matur. De asemenea, daca face parte dintr-o familie mai numeroasa si s-a simtit neglijata afectiv de parinti, adolescenta va avea tendinta de a se implica intr-o relatie in care sa primeasca ocrotire aproape paterna.
 
Fetele se maturizeaza mai repede decat baietii, iar adolescenta ajunge sa se simta atrasa de un barbat matur pentru ca i se pare ca nu are nimic in comun cu baietii de aceeasi varsta cu ea, crede ca sunt infantili, ca vor sa cunoasca in permanenta si alte fete, ca nu sunt pregatiti pentru angajamente. Un barbat matur, experimentat, ii impune respect si ii identifica mult mai usor starile psihice si emotionale prin care trece. Un barbat “copt” stie sa asculte, sa discute despre orice, inclusiv despre sentimente, deci comunicarea in cadrul cuplului este mult mai buna.  Maturitatea unui barbat confera senzatia de siguranta. O adolescenta se simte protejata langa un barbat care stie atat sa o asculte cat si sa ii lase suficient spatiu si libertate de alegere.  Un barbat mai in varsta pare sa stie sa rezolve orice problema a adolescentei, pentru ca el a acumulat deja experienta de viata.
 
Un alt motiv frecvent pentru care o adolescenta se implica intr-o relatie cu un barbat mai mare este de ordin financiar. Pentru ca isi doreste mai mult, pentru ca vrea sa aiba si ea ultimul model de telefon sau pentru ca vrea sa isi scape familia de saracie, adolescenta cauta un barbat potent financiar. Din pacate, barbatul care se aventureaza intr-o relatie cu o adolescenta stie si motivul pentru care aceasta il accepta si ii cere in schimbul banilor diverse servicii.
 
Si totusi... raspunsul adolescentelor care sunt intrebate de ce au ales un barbat mai in varsta este: "Pentru ca m-am indragostit de el. Imi place el, ca persoana si m-am indragostit neconditionat.” 
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: relatia cu un barbat mai in varsta, diferenta de varsta in cuplu, adolescenta, dragostea la adolescenta.

Articole similare

Valentine’s day – iubire şi un strop de inspiraţie pentru cadouri

Dragoste

Valentine’s Day se apropie cu paşi repezi, aşa că trebuie să vă pregătiţi din timp ca să nu vă prindă fără Vezi tot

Ce să aleg: prietenii sau iubitul gelos?

Dragoste

 O întrebare destul de frecventă în rândul fetelor cu predispoziţie, însă şi în rândul baieţilor care au de a face cu Vezi tot

Pauza într-o relaţie – soluție sau sfârştitul relaţiei?

Dragoste

Mulţi adolescenţi se confruntă cu impasuri în relaţiile lor şi prima soluţie pare a fi pauza. O pauză într-o relaţie este Vezi tot

Adolescenții - prea grăbiți pentru a fi romantici

Dragoste

Tinerii de azi trăiesc în viteză, mereu  nerăbdători pentru a încerca cât mai multe lucruri şi uită adesea cele mai simple Vezi tot

“Prima oara” – sfaturi pentru baieti

Dragoste

Indiferent de ce mituri circula printre adolescentii de astazi, prima experienta sexuala are un loc important atat in viata baietilor cat Vezi tot

Page Rank