Dragoste

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Scris de: Ana Burdusel | 07.11.2011

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Care sunt problemele unui astfel de cuplu?

 
Asa cum am mai spus, cu cat varsta fetei este mai mica, cu atat exista o problema mai mare. In primul rand, de comunicare. Desi la inceput fata este entuziasmata de bagajul de cunostinte pe care il are partenerul ei, cu timpul constata ca subiectele de discutie se diminueaza considerabil deoarece partenerii constata diferentele majore de opinii, idei, cultura, iar toate astea isi pun amprenta intr-o relatie. 
 
Pe termen lung, diferenta de varsta si implicit de generatii se va face simtita si va cauza probleme in cuplu. De multe ori conteaza felul de a gandi, mentalitatea si interesele in comun ale partenerilor, astfel ca daca ei vor fi compatibili pe aceste planuri nu vor avea probleme in ceea ce priveste varsta. Desigur, e greu sa gasesti hobby-uri comune pentru o tanara de 16 ani si un barbat de 30, insa nu este exclus ca ele sa existe. In plus, daca cel mai tanar se dovedeste a fi mai matur pentru varsta lui iar cel mai in varsta - mai copilaros, cred ca se poate ajunge la un echilibru favorabil cuplului. 
In astfel de relatii, partenerul mai varstnic isi aroga in numele experientei acumulate in timp dreptul de a-l dirija si controla pe celalalt; el stie ce e bine si ce e rau, are intotdeauna dreptate (si dreptul de a hotari pentru amandoi) incat orice incercare de a-l contrazice si de a nu i se supune esueaza. Uneori, fata simte ca nu mai are personalitate, nu poate lua nicio decizie si ruptura devine iminenta. Alteori, fata este coplesita de admiratia pe care o are pentru partener si ajunge sa ii accepte acestuia deciziile, fara a le trece prin filtrul personal. O astfel de raportare la barbatul iubit poate duce la depersonalizarea adolescentei si formarea unei femei slabe, fara incredere in sine, care va astepta intotdeauna ca altcineva sa hotarasca pentru ea.
Din acest motiv, fetele trebuie sa fie foarte atente la felul in care se implica intr-o relatie cu un barbat mai mare, pentru a nu permite o influenta daunatoare a acestuia asupra propriei personalitati. 
De altfel, nu intotdeauna barbatii mai mari sunt sinceri sau bine intentionati, mai ales daca isi dau seama ca adolescenta este interestaa si de aspectul financiar al relatiei. O astfel de legatura poate fi periculoasa, pentru ca barbatul poate impinge prea departe limitele pe care adolescenta este dispusa sa le accepte si situatia poate degenera in abuz de orice fel sau violenta. De aceea, oricat de mare ar fi tentatia banilor, adolescentele ar trebui sa isi pastreze verticalitatea si sa nu faca mari compromisuri.
 

Capul in nori, dar cu picioarele pe pamant

 
Daca te afli intr-o relatie cu un barbat mai mare, cu siguranta ai multe de invatat, dar te expui si la unele riscuri. De aceea, bucura-te de iubire, dar tine ochii deschisi si incearca sa pastrezi stranse legaturile cu prietenii de varsta ta si cu familia, pentru a-ti asigura un colac de salvare in cazul in care relatia ta esueaza. Iar daca ti se intampla frecvent ca apropiatii sa iti atraga atentia ca vad anumite probleme in relatia ta sau in comportamentul iubitului tau, nu ii ignora si nu le neglija sfaturile, pentru ca de multe ori se intampla ca acestia sa aiba dreptate si sa vada pericole de care tu nu esti constienta, pentru ca, asa cum se stie, dragostea e oarba.
 
Nu varsta conteaza, ci felul in care te intelegi cu partenerul. Daca te face fericita si puteti trece peste multiplele diferente dintre voi, de ce ar conta cati ani are el? Stiu ca ratiunea trebuie sa primeze, dar in dragoste… e mai greu. E bine sa creezi un echilibru intre minte si inima si sa alegi din toate ce e mai constructiv pentru tine. 
 
 

Pagina: 1 | 2

Tags: relatia cu un barbat mai in varsta, diferenta de varsta in cuplu, adolescenta, dragostea la adolescenta.

Articole similare

Te-a respins? Punct si de la capat!

Dragoste

Respingerea doare. Iar tu, adolescentule vrei sa fii inteles, acceptat si apreciat. Cum te-ai simtit cand ai fost respins de fata/ Vezi tot

Ce îi place unui băiat la o fată?

Dragoste

Fără îndoială, două dintre întrebările care pe noi, fetele, ne preocupă cel mai tare. Ce anume l-ar putea atrage pe băiatul Vezi tot

Sinceritatea în cuplu – un punct sensibil?

Dragoste

Într-un cuplu, sinceritatea reprezintă principiul de baza al relaţiei şi este importantă pentru consolidarea încrederii. Ea este esenţială şi în construirea Vezi tot

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

Dragoste

 Gelozia e un sentiment familiar tuturor celor care au iubit. Neplăcuta strângere de inimă, abominabilul gol din stomac, frica care îţi Vezi tot

Ce te aştepţi de la iubitul tău şi ce îţi oferă el de fapt?

Dragoste

 De multe ori avem aşteptări de la persoana iubită, care nouă ni se par rezonabile, însă lor li se par de Vezi tot

Page Rank