Dragoste

10 lucruri pe care trebuie sa le stie adolescentul despre sex

Scris de: Ana Burdusel | 09.09.2011

10 lucruri pe care trebuie sa le stie adolescentul despre sex

Ca adolescent, esti pus in fata multor situatii noi si te intalnesti cu probleme in fata carora nu stii cum sa reactionezi, de cele mai multe ori din lipsa de informatii. Sexul este unul dintre aceste domenii. Daca relatia dintre parinte si copil nu este atat de apropiata incat sa se ajunga la discutii deschise despre viata sexuala, adolescentului nu ii ramane decat sa caute informatii in alte surse.

De multe ori insa afla lucruri diferite, constata ca intr-un loc scrie ceva si in altul altceva, plus ca putinii cunoscuti care au cat de cat experinta vin cu variante ce se indeparteaza si mai tare de la „adevarurile” citite in reviste. Astfel se creeaza confuzie, starea de teama sau neglijenta fata de probleme care pot fi serioase.

Cea mai corecta cale pentru un adolescent de a se pregati pentru viata sexuala este sa adreseze intrebari unui adult, eventual un medic, care stie cum sa ii explice tot ce il intereseaza. Dar cati dintre adolescenti fac asta? 
 
Si atunci, adolescentii pornesc singuri in cautarea informatiilor si de multe ori se pierd printre superstitii sau mituri, pe care nu au cum sa le verifice si care, mai tarziu, le pot afecta viata. Discutia despre sex este foarte vasta si vom incerca si noi, in timp, sa lamurim cat mai multe probleme, dar, pana la a cunoaste totul, trebuie sa plecam de la cateva informatii de baza. 
 
Cu alte cuvinte, sunt cateva lucruri pe care orice adolescent trebuie sa le stie foarte clar si sa nu le uite, ca sa fie pregatit pentru o viata sexuala sanatoasa si, mai ales, ca sa se fereasca de cele mai frecvente riscuri specifice varstei.
 

Ce trebuie sa stie adolescentul despre sex?

 
1. Primul pas spre o sexualitate sanatoasa este cunoasterea propriului corp. Tanarul trebuie sa stie structura organelor sexuale si cum functioneaza acestea si, in acelasi timp, sa fie informat despre diferentele despre sexe, de rolul fiecaruia in actul sexual si de modul in care sunt conceputi copiii.
 
2. Sexul nu inseamma doar penetrare. Actul sexual este unul mult mai complex, care cuprinde o suita de gesturi, atingeri, saruturi si, in primul rand, comunicare si tandrete. 
 
3. Masturbarea este o experienta foarte intalnita in adolescenta. Face parte din procesul de cunoastere a propriului corp si, de aceea, este un act normal. Asta nu inseamna ca este obligatoriu si ca toata lumea il practica. Tine de fiecare persoana in parte cum alege sa exploareze propria sexualitate. Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: sex la adolescenti, probleme adolescenti, viata sexuala la adolescenta, experienta, masturbarea in adolescenta.

Articole similare

Dependenţa în cuplu – între normalitate şi extremism

Dragoste

 Sunteţi împreună tot timpul, rezistaţi cu greu unul fără celălalt şi, în situaţiile în care vă vedeţi totuşi nevoiţi să vă Vezi tot

Cum să îi conving pe ai mei că el e alesul?

Dragoste

Te întâlneşti cu el de ceva vreme şi eşti sigură că e marea iubire a vieţii tale. Norii roz pe care Vezi tot

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie?

Dragoste

O iubire mare cât lumea întreagă. Atunci când te privea, te simţeai cel/cea mai fericit/ă băiat/fată din univers, iar când îţi Vezi tot

Metode de agăţat băieţii

Dragoste

 L-ai observat acum ceva timp, dar el nu are ochi pentru tine. Ieşi în oraş şi ai chef să te distrezi Vezi tot

Te-a înşelat: îl ierţi sau mergi mai departe?

Dragoste

 Să identifici cea mai potrivită cale de a reacţiona după ce ai aflat că ai fost înşelată poate fi la fel Vezi tot

Page Rank