Dragoste

Ajutor! M-am îndrăgostit de proful meu!

Scris de: Andreea Baluteanu | 11.11.2013

Ajutor! M-am îndrăgostit de proful meu!

 Ce adolescentă nu a suspinat la ecourile poveştii cu iz de imposibil dintre micuţa mincinoasă Aria şi profesorul preferat din Rosewood, Ezra Fitz? Cine nu şi-a dorit să rămână împreună, protagoniştii unui happy end parcă desprins din filmele alb negru?

 
În viaţa reală însă, să te îndrăgosteşti de un prof nu e nici pe departe romantic, rareori de invidiat şi aproape niciodată însoţit de deznodământul dulce al dragostei împlinite. Ce faci dacă te-ai îndrăgostit de proful tău, în rândurile ce urmează.
 

Şi totuşi, lucrurile stau chiar atât de rău?

 
Să te îndrăgosteşti de proful preferat nu e chiar cel mai rău lucru din lume, orice adolescentă cu un astfel e crush la activ ar putea argumenta. Şi dacă ar aduce numai lacrimi şi suspine, de ce ar mai fi descris atât de roz în filmele de la Hollywood?
 
Într-adevăr, ţinută sub control, pasiunea pentru un prof te poate determina să descoperi o materie pe care altfel nu ai fi abordat-o cu la fel de mult entuziasm. Da, să te pierzi în ochii adânci ai celui care te învaţă despre misterul poeziilor eminesciene poate scoate la iveală micuţa poetă din tine. Te poate ajuta să descoperi o nouă lume, să înveţi lucruri noi depre tine, să te cunoşti mai bine. Să afli ce îţi place, să te maturizezi, să creşti. 
 

Atunci, de ce nu?

 
Cum am mai spus, atât timp cât există moderaţie, dragostea platonică pentru unul dintre profesori poate prezenta anumite aspecte pozitive. Atunci când depăşeşte însă limitele de afecţiune nevinovată şi ameninţă să înghită interese normale ale vieţii de adolescentă, lucrurile pot avansa pe un făgaş nedorit.
 
În ce sens? În primul rând, trebuie să fii conştientă de faptul că a visa zi şi noapte la un bărbat care, cel mai probabil, iubeşte o altă femeie, are o altă viaţă şi nu este nici pe departe interesat de o relaţie interzisă cu o adolescentă, nu va face decât să te afecteze. Social, psihologic, moral. Şi nu numai.
 
Te va îndepărta de tinerii de vârsta ta şi va împiedica relaţii normale, sănătoase, să se dezvolte. Într-adevăr, atunci când băieţii care îţi dau târcoale şi se par imaturi şi copilăroşi, un bărbat cu experienţă, care deţine o poziţie de superioritate, va poseda un anume factor de atracţie. Şi e normal să se întâmple astfel. Atunci când interesul devine însă obsesie, iar apetitul faţă de o viaţă socială tipic adolescentină scade pe zi ce trece, e cazul să iei măsuri.
 
Dincolo de a-ţi periclita relaţiile cu cei din jur, o pasiune ardentă pentru proful tău îţi poate păta reputaţia, îţi poate contesta reuşitele şi poate zgudui din temelii nu numai viaţa ta, dar şi pe a familiei tale. Vrei să fii cunoscută drept fata care suspină după proful X, alegând să trăiască din firmiturile imaginare ale unei iubiri imposibile, în loc să aleagă povestea de dragoste imperfectă, dar reală, cu cineva de vârsta ei?
 
Nu în ultimul rând, atunci când sentimentele faţă de prof devin vizibile, cel mai mare preţ îl poate plăti...el. De la averstismente la sancţiuni sau chiar la suspendarea sau desfacerea contractului de muncă, consecinţele în cazul unei relaţii profesor-elev nu pot fi ignorate. În acelaşi sens, chiar şi simpla suspiciune poate dăuna grav nu numai climatului de obiectivitate care ar trebui să guverneze relaţia profesor-elev, dar şi reputaţiei si profesionalismului său.
 

Ce faci dacă te-ai îndrăgostit de profesorul tău?

 
Eşti conştientă de riscurile la care vă supuneţi, dar nu te poţi debarasa de atracţia crescândă pe care o resimţi faţă de el. Ce e de făcut?
 
Discută cu un prieten sau o prietenă apropiată! De cele mai multe ori, simpla detaşare de misterul şi aura de romantism neştiut a unei iubiri imposibile, nespuse, poate face minuni. Prietena ta nu îţi va smulge ca prin farmec sentimentele, dar cu siguranţă te va aduce cu picioarele pe pământ.
 
Ieşi mai des, în compania tinerilor de vârsta ta. Poate îţi par neexperimentaţi, prostuţi şi imaturi, dar alături de un băiat de vârsta ta poţi creşte, te poţi bucura de primii fiori ai dragostei neîngrădite, libere, ai iubirii care se cuvine.
 
Analizează cu obiectivitate ceea ce simţi pentru el. E adevărat, în focul pasiunii nu e loc de judecată la rece, dar cu ajutorul prietenei de mai sus, vei reuşi să cerni ce te-a atras cu adevărat la el. E dragostea lui pentru romanele interbelice, e experienţa cuceritoare de viaţă, încrederea în sine sau aerul matur, atotştiutor? Pot constitui lecţii preţioase. Te vei cunoaşte mai bine, vei descoperi ce aştepţi de la viaţă şi de la dragoste. Şi, cu puţin noroc, vei descoperi că nu bărbatul din spatele catedrei te-a cucerit, ci o trăsătură idealizată a acestuia. 
 
Îndepărtează-te! Dacă nimic din ce am enumerat mai sus nu ţi-a pus la rece iubirea nepermisă, atunci ar fi cazul să te ţii la distanţă. Cum, din moment ce eşti nevoită să îl vezi în fiecare zi? Dacă simţi însă că la mijloc e ceva serios, peste care nu vei putea trece singură, cel mai bine e să vorbeşti cu unul dintre părinţi sau cu psihologul şcolii. Împreună, veşi decide dacă mutarea la o altă clasă sau la o altă şcoală e soluţia cea mai bună.
 
În niciun caz, nu îţi mărturisi pasiunea, fie lui, fie grupului de prieteni, clasei de colegi sau întregii scoli. Nu îi trimite scrisori anonime pline de citate din serialele sau cărţile tale preferate, nu îi ascunde mici cadouri în geantă şi nici nu apela la conturi false de mess sau Facebook! Crede-ne, tu nu eşti Aria, şi nici el nu va fi Ezra al tău.
 

Şi dacă el îmi răspunde la fel?

 
Eşti eleva lui preferată, te priveşte mai dulce ca pe oricare alta, te atinge în treacăt, semnificativ şi îţi promite vrute şi nevrute, chiar dacă numai prin misteriosul joc de mimică- gestică. Stop! În cazul în care nu e simpla plăsmuire a imaginaţiei tale, iar cei din jur ţi-au confirmat că eşti favorita sa evidentă, lucrurile pot degenera.
 
Soluţia? Oricât ar fi de greu, rupe-te dintr-un joc în care niciunul nu are nimic de câştigat, ci totul de pierdut. E dificil să fii tu cea matură, atunci când cel care ar trebui să te protejeze, să te ajute să te deschizi lumii şi îţi ghideze nepărtinitor drumul către viaţa de adult te priveşte alfel decât ar trebui. Nu îl poţi demasca şi te temi mai tare pentru el decât pentru tine. 
 
Nu îţi vom spune că ceea ce îţi face e incorect şi nu vom accentua că, din păcate, încalcă principiile moralitaţii, pentru că uneori dragostea îşi poate scrie propriile legi. Îţi vom spune însă că e prea devreme şi că, în cazul de faţă, ceea ce ai rupt la timp se poate reînfiripa, mai puternic, mai târziu. Dacă într-adevăr v-a fost scris să rămâneţi împreună, să atingi vârsta majoratului şi să termini liceul nu vor reprezenta piedici de netrecut, ci trepte care trebuie musai urcate.
 
Ţie ţi s-a întâmplat vreodată să te îndrăgosteşti de un prof?
 

Tags: ce faci dacă te îndrăgosteşti de proful tău, iubire imposibilă în adolscenţă, relaţii interzise în adolescenţă, ce faci dacă te-ai îndrăgostit de proful tău, dragoste, iubire, adolescenti

Articole similare

Un pic altfel- Anti Valentine’s Day

Dragoste

Început de luna februarie...inimioare,  jucării de pluș, căni, bomboane, multe flori. Magazinele sunt pline cu tot felul de articole roșii, la Vezi tot

Relaţiile la distanţă - ghidul tău de supravieţuire

Dragoste

Te-ai îndrăgostit până peste cap, alesul sau aleasa pare a fi sufletul tău pereche. Te-ai implicat în relaţie fără să-ţi pese Vezi tot

Oscilând între două iubiri: cum alegi cu cine să rămâi

Dragoste

 Să ieşi cu doi băieţi, în teorie, poate însemna dublă distracţie, garantat. Dar in practică, două iubiri trăite în acelaşi timp Vezi tot

Atracția pentru o altă persoană - dovada de infidelitate?

Dragoste

Ești deja implicat într-o relație, ți-ai ales partenerul după o serie de criterii precum inteligență, frumusețe, onestitate, sinceritate, simțul umorului, iar Vezi tot

Ce îi place unui băiat la o fată?

Dragoste

Fără îndoială, două dintre întrebările care pe noi, fetele, ne preocupă cel mai tare. Ce anume l-ar putea atrage pe băiatul Vezi tot

Page Rank