Dragoste

Cât de bine îţi cunoşti iubitul/iubita?

Scris de: Genia Viziru | 03.10.2012

Cât de bine îţi cunoşti iubitul/iubita?

 Iată ca s-a întâmplat şi inevitabilul! Ţi-ai găsit, în cele din urmă, perechea şi ai (re)descoperit că simptomele îndrăgostirii nu sunt nicidecum supradimensionate în poveştile colegilor şi prietenilor tăi; altfel cum s-ar putea explica fluturaşii neastâmpăraţi pe care îi simţi de ceva vreme în stomac, neatenţia de la ore şi gândul care la fiecare secundă zboară constant către o singură persoană? Timpul trece parcă mai greu când sunteţi departe unul de celălalt şi aleargă mult prea repede atunci când vreţi să vi-l dedicaţi reciproc. Orice secundă e preţioasă şi fiecare îmbrăţişare cântăreşte cât nici nu-ţi puteai imagina. Ziua culminează cu momentul în care ajungi în braţele persoanei iubite şi totul parcă stă atunci în loc. Nimic altceva nu mai contează, decât voi doi şi atât.

 
Relaţiile de dragoste la adolescenţă sunt oricum altcumva, numai monotone nu: au sare şi pieper, îndrăzneală, intensitate, sunt tumuloase, pline de adrenalină şi neprevăzut. Sunt relaţii de tipul ”totul sau nimic”, relaţii în care se investesc sentimente puternice şi, mai mult de-atât, care aprind pasiuni vii. Totul se desfăşoară sub impulsul de moment, iar sentimentele preiau controlul acţiunilor, lăsând raţiunea pe locul doi. Sunt relaţii care îşi pun amprenta asupra noastră pentru totodeauna.   
 
În acest context se pune întrebarea: cât de bine îţi cunoşti iubitul/a, pe cel/cea pentru care ai fi dispus să sacrifici timp, sentimente şi nu numai? Vă vedeţi în fiecare zi, comunicaţi non-stop prin mesaje, analizaţi obsesiv profilul de facebook al celuilalt şi vă auziţi mereu la telefon. În toată această avalanşă zilnică de telefoane, ieşiri, plimbări, distracţii şi îmbrăţişări, cât timp vă dăruiţi unul altuia pentru a vă asculta reciproc, pentru a afla cine este cu adevărat băiatul/fata de lângă voi?
 

Ce ne împiedică să ne cunoaştem cu adevărat iubitul/iubita?

 
Toate relaţiile, indiferent de tipul lor, se supun anumitor conveniente sociale. Fiecare dintre noi, în funcţie de rolul pe care îl îndeplinim într-o relaţie, adoptăm un anumit tip de comportament, potrivit cu aşteptările pe care le au ceilalţi de la noi: de la părinţi se aşteaptă să fie autoritari şi grijulii, iar ei se comportă ca atare, de la fraţii mai mari să fie responsabili şi atenţi, de la elevi să fie studioşi, şi aşa mai departe. 
 
Standardele promovate de grupul de persoane din care facem parte sau de cercurile în care ne învârtim frecvent sunt cele care ne creionează comportamentul. La fel este şi cu fetele şi băieţii aflaţi la vârsta adolescenţei. De la băieţi se aşteaptă, de exemplu, să fie cuceritori, să aibă iniţiativă şi experienţă în ceea ce priveşte relaţiile sentimentale, să fie duri şi detaşaţi, pe când fetele trebuie să aibă un fizic de invidiat pentru a se remarca, să fie în pas cu ultimele tendinţe vestimentare, să ştie să cocheteze. De multe ori, dorinţa de a fi pe plac celorlaţi, de a ne încadra în “portretul robot” care este apreciat de majoritate, este atât de mare, încât ne poate face să nu mai fim noi înşine, să renunţăm la ceea ce ne defineşte, pentru a ne mula pe cerinţele celor din jur.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: RELAŢIILE ÎN ADOLESCENŢĂ, COMUNICARE ŞI CUNOAŞTERE, ROLURILE ÎN CUPLU, PRESIUNE DE GRUP

Articole similare

Cum să transformi un flirt de vacanţă într-o relaţie

Dragoste

 Ai plecat la mare, tânjind după o vacanţă plină de fun, tone de nebunii şi flirt la greu. Însă, în ciuda Vezi tot

Iubirea imaginară în adolescenţă

Dragoste

Iubirea în adolescenţă e impregnată de emoţie şi trăiri intense, de atingeri întâmplătoare şi săruturi furate. E capricioasă ca o ploaie Vezi tot

Semne că se gândeşte la fosta

Dragoste

Îl iubeşti şi pentru tine e cel mai minunat băiat, dar ai uneori impresia că tu nu ocupi aceeaşi poziţie privilegiată Vezi tot

Azi te vreau, mâine nu: cum faci faţă nehotărârii în iubire?

Dragoste

 Azi vă iubiţi nebuneşte şi eşti sigură că nimic nu vă va putea despărţi, pentru ca a doua zi să te Vezi tot

“Prima oara” – sfaturi pentru baieti

Dragoste

Indiferent de ce mituri circula printre adolescentii de astazi, prima experienta sexuala are un loc important atat in viata baietilor cat Vezi tot

Page Rank