Dragoste

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie?

Scris de: Andreea Baluteanu | 18.02.2013

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie?

O iubire mare cât lumea întreagă. Atunci când te privea, te simţeai cel/cea mai fericit/ă băiat/fată din univers, iar când îţi rostea numele, erai convins/ă că nicicând urechile tale nu vor sorbi cu mai multă patimă sunete mai melodioase. Dragostea voastră era magică, nemuritoare, subiect de film şi titlu de poezie.

Totul până, ce, dintr-odată, cu un singur gest, obiectul afecţiunii tale ţi-a spulberat toate visele, toate speranţele şi tot sensul vieţii, ca pe un balon subţire de săpun. După lacrimi răvăşitoare, suspine chinuitoare şi dureri sfâşietoare de inimă, ai reuşit în cele din urmă să te întregeşti într-un singur gând: „trebuie să îl/o fac să plătească”. Cât de dulce e răzbunarea în iubire?

Răzbunarea în iubire, dulce şi amară

Răzbunarea în iubire e tentantă ca un topping cu multă frişcă, ornată cu râuri de ciocolată şi îmbăiată în kilometri de caramel delicios, dar acoperind cel mai sec şi fad blat din lume. Resimţi dulceaţa stratului superior, dar îţi încurci inima în amarul celui interior.

Răzbunarea e arma prostului, în timp ce o vorbă şi mai veche spune „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Până şi proverbele bătrânilor menţin o atitudine duală, confuză în faţa viclenei răzbunări. Cum să îi facă faţă un suflet tânăr, abia trezit din disperarea unei iubiri trădătoare, când întreaga pleiadă de înţelepţi ai trecutului nu a reuşit?

Şi motive, răzbunarea are multe. Te-a trădat cu cel/cea mai bun/ă prieten/ă, cu un/o coleg/colegă de la clasa paralelă, cu un/o amic/ă al lui/ei, cu un/o necunoscut/ă sau cu un/o oarecare. Poate te-a minţit, te părăseşte sau pur şi simplu se poartă urât cu tine. Atât timp cât suferi, cine îţi poate contesta dorinţa de a i-o plăti, cu vârf şi îndesat?

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie şi de ce decid adolescenţii să se răzbune? Dincolo de nevoia naturală de a-şi proiecta suferinţa asupra fostului/fostei adorat/e, de a-l/o face să simtă aceeaşi durere, disperare şi neputinţă? În primul rând, pentru a nu fi consideraţi fraieri. Cu atât mai mult dacă au fost umiliţi public, adolescenţii vor fi zguduinţi de pornirea de a-şi transmite propriile neplăceri asupra partenerului. Te-a înşelat? La urma urmei, nici prietenii lui/prietenele ei nu sunt orbi/oarbe, iar farmecul tău poate trece la treabă. Indrăgostitul/a trădat, dar răzbunător câştigă puncte importante la capitolul popularitate. Mai ales când tactica îi e mai bine pusă la punct decât strategiile eroinelor din Gossip Girl.

În al doilea rând, adolescenţii apelează la răzbunare pentru a descuraja eventuale umiliri ulterioare. Atunci când pedepseşti în mod corespunzător orice jignire ce îţi e adusă, puţini vor mai avea curajul să se ia de tine.

Dar acestea sunt motivele de faţadă. Pentru că răzbunarea porneşte de undeva, din adâncul sufletului rănit. Atunci, de ce apelezi la ea?
Răzbunarea abate atenţia de la durerea ce ameninţă să te sufoce. Când alegi să cheltuieşti timpul dedicat lacrimilor pe proiecte complexe de răzbunare, uiţi pentru câteva momente de suferinţa covârşitoare.

Şi, oricât de sadic sau ironic ar suna, fraternizezi cu răzbunarea pentru că miroase, întrucâtva, a el/ea, a dragostea voastră. Chiar dacă te-a rănit şi trebuie să renunţi la voi, schemele de răzbunare vă mai ţin încă împreună. Dacă îl/o răneşti, înseamnă că i-a păsat, sau poate încă îi mai pasă. Toţi cei ce s-au răzbunat vreodată din iubire au fost prinşi, mai mult sau mai puţin, la un moment dat, în aceste iţe încurcate.

  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie, răzbunare din iubire, de ce să nu te răzbuni, adolescenta, tradare

Articole similare

Ce faci atunci când eşti atrasă de prietenul iubitului tău

Dragoste

Dragostea e primejdioasă şi capricioasă, apare atunci când te aştepţi mai puţin, îmbracă forme care de care mai diverse, e greu Vezi tot

Vara asta am să mă îndragostesc!

Dragoste

 Să fie vară! Asta îți dorești în continuu! Atât de multe dorințe printre care și aceasta: Vreau să mă îndrăgostesc! Sumt Vezi tot

Când iubirea vă ameninţă prietenia

Dragoste

Dragostea e una dintre cele mai frumoase experienţe ale vieţii, iar parfumul ei, în adolescenţă, e fără egal. Ce faci însă Vezi tot

Mituri despre contraceptie

Dragoste

Cat de bine esti informat despre contraceptie? Desi majoritatea adolescentilor au impresia ca stiu destule despre acest subiect, multi cunosc doar Vezi tot

“Prima oara” – sfaturi pentru baieti

Dragoste

Indiferent de ce mituri circula printre adolescentii de astazi, prima experienta sexuala are un loc important atat in viata baietilor cat Vezi tot

Page Rank