Dragoste

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie?

Scris de: Andreea Baluteanu | 18.02.2013

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie?

O iubire mare cât lumea întreagă. Atunci când te privea, te simţeai cel/cea mai fericit/ă băiat/fată din univers, iar când îţi rostea numele, erai convins/ă că nicicând urechile tale nu vor sorbi cu mai multă patimă sunete mai melodioase. Dragostea voastră era magică, nemuritoare, subiect de film şi titlu de poezie.

Totul până, ce, dintr-odată, cu un singur gest, obiectul afecţiunii tale ţi-a spulberat toate visele, toate speranţele şi tot sensul vieţii, ca pe un balon subţire de săpun. După lacrimi răvăşitoare, suspine chinuitoare şi dureri sfâşietoare de inimă, ai reuşit în cele din urmă să te întregeşti într-un singur gând: „trebuie să îl/o fac să plătească”. Cât de dulce e răzbunarea în iubire?

Răzbunarea în iubire, dulce şi amară

Răzbunarea în iubire e tentantă ca un topping cu multă frişcă, ornată cu râuri de ciocolată şi îmbăiată în kilometri de caramel delicios, dar acoperind cel mai sec şi fad blat din lume. Resimţi dulceaţa stratului superior, dar îţi încurci inima în amarul celui interior.

Răzbunarea e arma prostului, în timp ce o vorbă şi mai veche spune „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Până şi proverbele bătrânilor menţin o atitudine duală, confuză în faţa viclenei răzbunări. Cum să îi facă faţă un suflet tânăr, abia trezit din disperarea unei iubiri trădătoare, când întreaga pleiadă de înţelepţi ai trecutului nu a reuşit?

Şi motive, răzbunarea are multe. Te-a trădat cu cel/cea mai bun/ă prieten/ă, cu un/o coleg/colegă de la clasa paralelă, cu un/o amic/ă al lui/ei, cu un/o necunoscut/ă sau cu un/o oarecare. Poate te-a minţit, te părăseşte sau pur şi simplu se poartă urât cu tine. Atât timp cât suferi, cine îţi poate contesta dorinţa de a i-o plăti, cu vârf şi îndesat?

Cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie şi de ce decid adolescenţii să se răzbune? Dincolo de nevoia naturală de a-şi proiecta suferinţa asupra fostului/fostei adorat/e, de a-l/o face să simtă aceeaşi durere, disperare şi neputinţă? În primul rând, pentru a nu fi consideraţi fraieri. Cu atât mai mult dacă au fost umiliţi public, adolescenţii vor fi zguduinţi de pornirea de a-şi transmite propriile neplăceri asupra partenerului. Te-a înşelat? La urma urmei, nici prietenii lui/prietenele ei nu sunt orbi/oarbe, iar farmecul tău poate trece la treabă. Indrăgostitul/a trădat, dar răzbunător câştigă puncte importante la capitolul popularitate. Mai ales când tactica îi e mai bine pusă la punct decât strategiile eroinelor din Gossip Girl.

În al doilea rând, adolescenţii apelează la răzbunare pentru a descuraja eventuale umiliri ulterioare. Atunci când pedepseşti în mod corespunzător orice jignire ce îţi e adusă, puţini vor mai avea curajul să se ia de tine.

Dar acestea sunt motivele de faţadă. Pentru că răzbunarea porneşte de undeva, din adâncul sufletului rănit. Atunci, de ce apelezi la ea?
Răzbunarea abate atenţia de la durerea ce ameninţă să te sufoce. Când alegi să cheltuieşti timpul dedicat lacrimilor pe proiecte complexe de răzbunare, uiţi pentru câteva momente de suferinţa covârşitoare.

Şi, oricât de sadic sau ironic ar suna, fraternizezi cu răzbunarea pentru că miroase, întrucâtva, a el/ea, a dragostea voastră. Chiar dacă te-a rănit şi trebuie să renunţi la voi, schemele de răzbunare vă mai ţin încă împreună. Dacă îl/o răneşti, înseamnă că i-a păsat, sau poate încă îi mai pasă. Toţi cei ce s-au răzbunat vreodată din iubire au fost prinşi, mai mult sau mai puţin, la un moment dat, în aceste iţe încurcate.

  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: cât de dulce e răzbunarea într-o relaţie, răzbunare din iubire, de ce să nu te răzbuni, adolescenta, tradare

Articole similare

Santajul sentimental in cuplu

Dragoste

Şantajul sentimental reprezintă o formă de manipulare şi se practică des în relaţiile interumane. El ia naştere foarte uşor în relaţiile Vezi tot

Valentine’s day – iubire şi un strop de inspiraţie pentru cadouri

Dragoste

Valentine’s Day se apropie cu paşi repezi, aşa că trebuie să vă pregătiţi din timp ca să nu vă prindă fără Vezi tot

Eşti pregătit/ă pentru o nouă relaţie?

Dragoste

Tocmai ai trecut printr-o despărţire şi te simţi singur/ă şi pierdut/ă pentru că nu ştii ce să faci cu viaţa ta. Vezi tot

Cum să îi conving pe ai mei că el e alesul?

Dragoste

Te întâlneşti cu el de ceva vreme şi eşti sigură că e marea iubire a vieţii tale. Norii roz pe care Vezi tot

V-aţi despărţit: cum îi spui că îl vrei înapoi?

Dragoste

 Să îi spui ex-ului tău că îl vrei înapoi poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care îl presupune Vezi tot

Page Rank