Dragoste

Ce să aleg: prietenii sau iubitul gelos?

Scris de: Olguta Jeler | 02.11.2012

Ce să aleg: prietenii sau iubitul gelos?

 O întrebare destul de frecventă în rândul fetelor cu predispoziţie, însă şi în rândul baieţilor care au de a face cu o iubită posesivă. În mod concret există mai multe variante de răspuns, deoarece situaţiile sunt diferite de la caz la caz. Din păcate, gelozia este un “defect” neplăcut şi poate degenera în lucruri mai grave în cazuri extreme. Totodată gelozia este tratată ca o “afecţiune” de necontrolat şi îşi are rădăcina în nesiguranţă şi neîncredere. Astfel, o relaţie dominată de gelozie nu poate fi în acelaşi timp o relaţie sănătoasă. Dacă principalul motiv al geloziei este neîncrederea atunci din start relaţia este în pericol. O relaţie lipsită de încredere se poate sfârşi uşor sau poate crea conflicte constant. 

 
Pe de altă parte, prietenii sunt persoanele pe care le alegi să fie alături de tine în cele mai fericite clipe, în cele mai nebune momente şi pe care te bazezi să te susţină şi să te ajute necondiţionat, cu care să împarţi secretele şi de la care să ceri un sfat sincer. În cazurile ideale în care grupul de prieteni întruneşte aceste condiţii, varianta păstrării unui iubit împotriva acestora este neplauzibilă. De multe ori singura alinare după o despărţire dureroasă vine de la prieteni şi astfel în cazul unei situaţii neplăcute în viitor cu alesul/aleasa inimii singurul lucru care te poate consola este prezenţa prietenilor. De asemenea adolescenţa este cunoscută ca perioadă a experimentării, interval în care tinerii îşi caută perechea, stabilesc genul de persoane de care sunt atraşi şi construiesc un prototip de iubit/ iubită perfectă în urma experienţelor acumulate. Probabilitatea ca doi iubiţi adolescenţi să rămână împreună pentru totdeauna este destul de mică şi astfel prieteniile trebuie să fie prioritare. 
 
Se spune că prieteniile pe care reuşeşti să le legi în liceu pot dura pentru întreaga viaţă, însă nu se aude acelaşi lucruri despre iubirile adolescentine. Primele iubiri sunt cele mai intense şi creează cele mai mari suferinţe, însă este important să nu renunţi la alte lucruri pentru a le întreţine. Un iubit sau o iubită care îţi impune să-ţi părăseşti prietenii nu se gândeşte la tine, la binele tău ci acţionează din egoism sau invidie. Ambele sunt componente serioase şi problematice ale geloziei. În cazul în care te situezi în situaţia asta probabil cea mai potrivită soluţie este să rămâi alături de prieteni şi să beneficiezi de încredere, deoarece un partener gelos te va lipsi de acest privilegiu. Chiar dacă nu pare aşa de important ca şi iubirea în sine, încrederea întreţine o relaţie. Multe iubiri neconsumate îşi găsesc sfârşitul din cauza geloziei unuia dintre parteneri. Deşi uneori gelozia pare chiar atrăgătoare, poate crea probleme grave şi foarte multă suferinţă. Un partener căruia nu i se oferă încredere are foarte mult de suferit pe plan psihic si sentimental. O relaţie defectuoasă din acest punct de vedere poate duce la lipsă de încredere în sine, introvertire şi cel mai grav depresie. 
 
Prieteniile sunt valoroase şi de lungă durată şi de multe ori conţin mai multă încredere decât o relaţie. Gelozia este greu de învins, însa nu trebuie cedat în faţa ei. Este foarte important în viaţă să fim înconjuraţi de persoane care ne doresc binele şi care ne sunt alături necondiţionat.  
 

Tags: gelozie, lipsă de încredere, prieteni, relaţie, iubire, adolescenta

Articole similare

Prietenii tăi vs. prietenii lui

Dragoste

Adolescenţa este o perioadă frumoasă din viaţa voastră, o perioadă în care doriţi să cunoaşteţi cât mai multe persoane, să vă Vezi tot

Prima întâlnire cu părinţii ei

Dragoste

De ceva timp, te tot bate la cap să îi cunoşti părinţii. Spune că mama abia aşteaptă să îţi gătească prăjitura Vezi tot

Invata din dezamagiri! Orice poveste are un final fericit.

Dragoste

Adolescentii traiesc emotiile intr-un mod mai intens si, deci, dezamagirile sunt cu atat mai mari atunci cand relatiile de dragoste se Vezi tot

One night stand – pro sau contra?

Dragoste

I se mai spune şi aventură de o noapte şi nu este o experienţă la care se încumetă mulţi adolescenţi. Sexul Vezi tot

Replici perfecte pentru agăţat

Dragoste

 Cu toţii am fost în situaţia de a fi agăţaţi cu o replică cel puţin hilară sau avem la păstrat o Vezi tot

Page Rank