Dragoste

Cele mai urâte moduri de break-up

Scris de: Irina Burdusel | 07.09.2012

Cele mai urâte moduri de break-up

 Nu știu cât ține de noroc, zodie, cifre norocoase și alte fenomene supranaturale și cât de dorința partenerilor de a avea o relație și de a se strădui să treacă împreună peste orice nouă provocare pentru a trăi povestea de iubire din basmele lui Creangă sau din filmele americane. Știu doar că atunci când ești singur parcă toți ceilalți au pe cine ține de mână, au pe cine suna dimineața, au cu cine să iasă în parc. Asta înseamnă ori că oamenilor chiar le place să fie îndrăgostiți și ca atare nu pierd vremea deloc, ori că break-up-urile sunt decizii impulsive, trecătoare. Oricum ar fi, când te desparți de cel de lângă tine, inevitabil îl rănești. Decizia, prin natura ei brutală, dureroasă, nu are însă de ce să nu fie explicată într-un mod uman. 

 
O să găsiți mai jos, ca să le evitați când vă veți trezi în postura celui care inițiază break-up-ul, cele mai urâte moduri de break-up. De ce să le evitați? Pentru că, dacă sunteți voi de vină, ar fi de-a dreptul răutăcios să nu arătați puțină compasiune în acest moment, iar dacă este celălat de vină, nu are rost să vă amăgiți cu gândul că un break-up monstruos ar fi o răzbunare meritată, nu aveți de ce să vă încărcați cu atâta enegie negativă.  
 

Cele mai urâte moduri de break-up, după motivul invocat

 

Motivele de break-up sunt numeroase, telenovelistice ca și desfășurare și, mai ales, cât se poate de personale (degeaba îți spun încă 100 de cunoștințe că știu prin ce treci sau că timpul le vindecă pe toate, tu tot trist, dezamăgit și lipsit de speranță rămâi pentru o perioadă, normală de altfel). S-au consolidat totuși, de-a lungul atâtor calendare pline cu iubire, cele câteva cele mai frecvente și urâte motive de break-up.
 
În spiritul Jocurilor Olimpice din acest an, imediat sub linia care marchează podiumul: “Meriți ceva mai bun”. Acest motiv de break-up nu prinde podiumul pentru că nu implică lipsa sentimentelor, ci doar o concluzie greșită, pornită bineînțeles de la o premisă greșită. Nu puține sunt cuplurile în care unul dintre parteneri se simte inferior (fizic, intelectual, you name it). Dacă într-adevăr ții la el și motivul este manifestarea unei rătăciri interiore de moment, merită din plin să discutați deschis, să îl faci să înțeleagă de ce ții la el și, mai ales, de ce este potrivit pentru tine tocmai el. Dacă este o problemă mai veche, e timpul să pui piciroul în prag: nu ești un premiu pe care trebuie să îl merite; așa cum primăvara vine după iarnă, așa și tu ții fix la el și nu la altcineva. 
 
Bronzul revine lui “M-am schimbat”. Acest motiv de break-up vine cu explicația că simte că ați crescut în direcții diferite, că nu vă mai pasionează aceleași lucruri, că s-a săturat să îi fie atât de dor de coincidențele în care parcă erați ca două cireșe suspendate de aceeași codiță, că vrea, prin urmare, altceva. Dacă cel care primește vestea e îndrăgostit până la ultimul fir de păr, poate fi de-a dreptul derutant deoarece nu împărtășește deloc trăirile partenerului. E indicat să puneți în balanță fiecare lucru major al relației și să trageți linie. Dar chiar și cu suficiente plusuri notate obiectiv pe o foaie, nu uitați că o relație frumoasă nu presupune nicidecum sentimentul de captivitate.
 
Pe locul doi urcă “Relația noastră nu evoluează”. E rezumatul comestibil al situației în care cineva trebuie să facă un mare compromis pentru ca relația să continue. Cel mai frecvent motiv de break-up, în perioada adolescenței, e reprezentat de trecerea la un nou capitol: relațiile intime. Dacă foarte mulți băieți vor evenimentul bifat cât mai repede,  majoritatea fetelor își doresc să rămână cu amintirea unui momentu cu totul magic. Și uite așa ajungem la următoarea dilemă: să accepte fata chiar dacă nu se simte pregătită, să renunțe băiatul chiar dacă asta înseamnă să fie ținta miștourilor în grupul de amici? În funcție de cât de bine vă cunoașteți ca și indivizi, dar și în funcție de viziunea proprie despre viață, o să luați o decizie care nu va avea cum, din păcate, să vă satisfacă în mod egal. Personal, în fața unor astfel de probe, îmi amintesc că “mai bine regreți ce ai făcut decât să regreți ce nu ai făcut”. 
 
Aurul revine, de departe, lui “Am cunoscut pe altcineva”. Uimire absolută, furie, dezamăgire, dezgust, o să le încerci pe toate, dragă destinatar de motiv urât de break-up. Dacă celelalte vă vizau doar pe voi doi și rezolvarea vă aparținea doar vouă, acest motiv olimpic vine cu noutatea unui profund sentiment de trădare. Dacă nu ai observat că partenerul tău are o astfel de personalitate (flirtează, întoarce capul pe stradă, face comentarii ș.a.), mai mult ca sigur ați ajuns în acest punct pe fondul unor probleme (cum sunt cele prezentate mai sus) pe care le-ați tratat superficial. Singurul meu sfat e să îți păstrezi demnitatea, să nu te apuci să dai de acea persoană, să ameninți sau, dimpotrivă, să promiți vrute și nevrute. Cu răbdare, vei lăsa în urmă episodul. O să întâlnești apoi omul lângă care orice decizie, mică sau mare, nu va mai părea o povară.
 

Cele mai urâte moduri de break-up, după mijlocul ales

 
Cel mai onest mijloc, pentru a da curs break-up-ului, e să vorbești față în față cu partenerul tău, într-un moment potrivit. Să dispari dintr-o dată, să te folosești de un intermediar, să îi spui la telefon sau prin orice cale de socializare virtuală, toate fac parte dintre cele mai urâte moduri de break-up. De asemenea, să folosești ca pretext o situație mai tensionată, iscată din vina lui, intră tot în această categorie. Înainte de a-i împărtăși decizia, pune-te în locul lui, întreabă-te cum ți-ar plăcea ție să-ți fie dată o astfel de veste. 
 
Toți cei cu care ne întâlnim în această viață au o menire. Fie că ne inspiră, fie că ne pun piedici, nu putem decât să le mulțumim că au acceptat să ne cunoască, că ne-au ajutat să devenim mai puternici.
 

Tags: cele mai urate moduri de break-up, motiv de break-up, despartire, adolescenta

Articole similare

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

Dragoste

 Gelozia e un sentiment familiar tuturor celor care au iubit. Neplăcuta strângere de inimă, abominabilul gol din stomac, frica care îţi Vezi tot

Cât de bine îţi cunoşti iubitul/iubita?

Dragoste

 Iată ca s-a întâmplat şi inevitabilul! Ţi-ai găsit, în cele din urmă, perechea şi ai (re)descoperit că simptomele îndrăgostirii nu sunt Vezi tot

10 semne ca te-ai indragostit de prietenul/a tau/ta

Dragoste

De unde știi când o simplă prietenie începe sau s-a transformat deja în iubire? Cum știi că îl/o iubești mai mult Vezi tot

Ajutor! M-am îndrăgostit de ex-ul meu!

Dragoste

 În filme, să te reîndrăgosteşti de ex are note idilce de basm cu prinţi şi prinţese: ei s-au despărţit, dar realizează Vezi tot

Dragostea orbeşte?

Dragoste

Una dintre cele mai mari dileme ale omenirii, căreia au încercat să îi dea de cap psihologi, sociologi, artişti, poeţi şi Vezi tot

Page Rank