Dragoste

Cum sa intelegem gelozia

Scris de: Anamaria Sebi | 04.12.2011

Cum sa intelegem gelozia

Adolescentii se confrunta destul de des, in relatiile lor, cu sentimente contradictorii. Dintre acestea, gelozia pare sa fie cel mai greu de controlat si inteles. Motivele pot fi multiple, insa de fiecare data efectul este neplacut si cauzeaza nenumarate intelegeri.

Fiind la o varsta in care sunt destul de sensibili si emotivi, adolescentii se confrunta adesea cu senzatia de nesiguranta si complexe de inferioritate, motiv pentru care devin gelosi si suspiciosi.


Ce este gelozia, de fapt?
 

Dex-ul ofera urmatoarea definitie: “Sentiment chinuitor ?i obsedant pe care îl provoac? în sufletul cuiva b?nuiala sau certitudinea c? fiin?a iubit? îi este necredincioas?”. Dar cele cateva cuvinte nu reusesc sa cuprinda tot zbuciumul interior cauzat de faptul ca persoana iubita nu reuseste sa asigure o senzatie de liniste si incredere.
Gelozia nu este intotdeauna constanta, ea poate aparea ca urmare a unor actiuni si cuvinte, sau poate fi o stare perpetua de intrebari agasante, interioare, fara raspuns.  


Gelozia in relatiile adolescentilor
 

Toate relatiile sunt incercate, mai devreme sau mai tarziu, de acest sentiment.  Absenta completa sugereaza apatie, insa ce doza este “sanatoasa” si normala?

Pentru ca adolescentii se ataseaza de persoana iubita, asta inseamna si ca le este teama, uneori, sa o piarda; diferenta dintre gelozia obisnuita, normala si cea daunatoare este timpul in care se disipa; de cele mai multe ori, senzatia de teama si nesiguranta dispare rapid, odata ce banuielile se dovedesc a fi nefondate.

Cauzele pot fi oricare, de la aspectul fizic la personalitate si gradul de socializare. Adolescentii inca sunt in formare, deci nesiguri pe calitatile si atuurile lor, pe care inca le descopera; din acest motiv, cei care nu se cunosc destul de bine vor fi mai degraba supusi sentimentului chinuitor de nesiguranta si frica de a pierde persoana iubita.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: gelozie; cum sa scapi de gelozie; gelozie adolescenti;

Articole similare

Azi te vreau, mâine nu: cum faci faţă nehotărârii în iubire?

Dragoste

 Azi vă iubiţi nebuneşte şi eşti sigură că nimic nu vă va putea despărţi, pentru ca a doua zi să te Vezi tot

Prima intalnire – idei si sfaturi de luat in seama

Dragoste

In adolescenta traiesti fiecare sentiment la maxim, iar emotiile pentru prima intalnire sunt coplesitoare. Daca ai facut marele pas si ai Vezi tot

Virginitatea a devenit o povară?

Dragoste

Pierderea virginităţii trebuie să fie o decizie personală, dar când observi în jurul tău că majoritatea şi-au început viaţa sexuală, cel Vezi tot

One night stand – pro sau contra?

Dragoste

I se mai spune şi aventură de o noapte şi nu este o experienţă la care se încumetă mulţi adolescenţi. Sexul Vezi tot

10 lucruri pe care trebuie sa le stie adolescentul despre sex

Dragoste

Ca adolescent, esti pus in fata multor situatii noi si te intalnesti cu probleme in fata carora nu stii cum sa Vezi tot

Page Rank