Dragoste

Cum sa intelegem gelozia

Scris de: Anamaria Sebi | 04.12.2011

Cum sa intelegem gelozia

Adolescentii se confrunta destul de des, in relatiile lor, cu sentimente contradictorii. Dintre acestea, gelozia pare sa fie cel mai greu de controlat si inteles. Motivele pot fi multiple, insa de fiecare data efectul este neplacut si cauzeaza nenumarate intelegeri.

Fiind la o varsta in care sunt destul de sensibili si emotivi, adolescentii se confrunta adesea cu senzatia de nesiguranta si complexe de inferioritate, motiv pentru care devin gelosi si suspiciosi.


Ce este gelozia, de fapt?
 

Dex-ul ofera urmatoarea definitie: “Sentiment chinuitor ?i obsedant pe care îl provoac? în sufletul cuiva b?nuiala sau certitudinea c? fiin?a iubit? îi este necredincioas?”. Dar cele cateva cuvinte nu reusesc sa cuprinda tot zbuciumul interior cauzat de faptul ca persoana iubita nu reuseste sa asigure o senzatie de liniste si incredere.
Gelozia nu este intotdeauna constanta, ea poate aparea ca urmare a unor actiuni si cuvinte, sau poate fi o stare perpetua de intrebari agasante, interioare, fara raspuns.  


Gelozia in relatiile adolescentilor
 

Toate relatiile sunt incercate, mai devreme sau mai tarziu, de acest sentiment.  Absenta completa sugereaza apatie, insa ce doza este “sanatoasa” si normala?

Pentru ca adolescentii se ataseaza de persoana iubita, asta inseamna si ca le este teama, uneori, sa o piarda; diferenta dintre gelozia obisnuita, normala si cea daunatoare este timpul in care se disipa; de cele mai multe ori, senzatia de teama si nesiguranta dispare rapid, odata ce banuielile se dovedesc a fi nefondate.

Cauzele pot fi oricare, de la aspectul fizic la personalitate si gradul de socializare. Adolescentii inca sunt in formare, deci nesiguri pe calitatile si atuurile lor, pe care inca le descopera; din acest motiv, cei care nu se cunosc destul de bine vor fi mai degraba supusi sentimentului chinuitor de nesiguranta si frica de a pierde persoana iubita.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: gelozie; cum sa scapi de gelozie; gelozie adolescenti;

Articole similare

Azi te vreau, mâine nu: cum faci faţă nehotărârii în iubire?

Dragoste

 Azi vă iubiţi nebuneşte şi eşti sigură că nimic nu vă va putea despărţi, pentru ca a doua zi să te Vezi tot

Ce trădează felul în care te priveşte

Dragoste

De fiecare dată când îl vezi, te priveşte..  Preferă să îţi “vorbească” mai mult din priviri decât prin cuvinte. Este destul Vezi tot

Cum respingi delicat avansurile unui băiat

Dragoste

 Sunteţi amici de ceva vreme, şi tocmai şi-a declarat iubirea, pe nepusă masă. Te-a văzut dansând în club şi de atunci Vezi tot

Când iubirea vă ameninţă prietenia

Dragoste

Dragostea e una dintre cele mai frumoase experienţe ale vieţii, iar parfumul ei, în adolescenţă, e fără egal. Ce faci însă Vezi tot

Test: Are intenţii serioase?

Dragoste

Ştim bine că băieţii sunt greu de înţeles. De multe ori, ei vor să ne comunice anumite lucruri, însă, nu neapărat Vezi tot

Page Rank