Dragoste

Cum sa intelegem gelozia

Scris de: Anamaria Sebi | 04.12.2011

Cum sa intelegem gelozia

Adolescentii se confrunta destul de des, in relatiile lor, cu sentimente contradictorii. Dintre acestea, gelozia pare sa fie cel mai greu de controlat si inteles. Motivele pot fi multiple, insa de fiecare data efectul este neplacut si cauzeaza nenumarate intelegeri.

Fiind la o varsta in care sunt destul de sensibili si emotivi, adolescentii se confrunta adesea cu senzatia de nesiguranta si complexe de inferioritate, motiv pentru care devin gelosi si suspiciosi.


Ce este gelozia, de fapt?
 

Dex-ul ofera urmatoarea definitie: “Sentiment chinuitor ?i obsedant pe care îl provoac? în sufletul cuiva b?nuiala sau certitudinea c? fiin?a iubit? îi este necredincioas?”. Dar cele cateva cuvinte nu reusesc sa cuprinda tot zbuciumul interior cauzat de faptul ca persoana iubita nu reuseste sa asigure o senzatie de liniste si incredere.
Gelozia nu este intotdeauna constanta, ea poate aparea ca urmare a unor actiuni si cuvinte, sau poate fi o stare perpetua de intrebari agasante, interioare, fara raspuns.  


Gelozia in relatiile adolescentilor
 

Toate relatiile sunt incercate, mai devreme sau mai tarziu, de acest sentiment.  Absenta completa sugereaza apatie, insa ce doza este “sanatoasa” si normala?

Pentru ca adolescentii se ataseaza de persoana iubita, asta inseamna si ca le este teama, uneori, sa o piarda; diferenta dintre gelozia obisnuita, normala si cea daunatoare este timpul in care se disipa; de cele mai multe ori, senzatia de teama si nesiguranta dispare rapid, odata ce banuielile se dovedesc a fi nefondate.

Cauzele pot fi oricare, de la aspectul fizic la personalitate si gradul de socializare. Adolescentii inca sunt in formare, deci nesiguri pe calitatile si atuurile lor, pe care inca le descopera; din acest motiv, cei care nu se cunosc destul de bine vor fi mai degraba supusi sentimentului chinuitor de nesiguranta si frica de a pierde persoana iubita.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: gelozie; cum sa scapi de gelozie; gelozie adolescenti;

Articole similare

Valentine’s day – iubire şi un strop de inspiraţie pentru cadouri

Dragoste

Valentine’s Day se apropie cu paşi repezi, aşa că trebuie să vă pregătiţi din timp ca să nu vă prindă fără Vezi tot

Ce îi place unui băiat la o fată?

Dragoste

Fără îndoială, două dintre întrebările care pe noi, fetele, ne preocupă cel mai tare. Ce anume l-ar putea atrage pe băiatul Vezi tot

Ce te aştepţi de la iubitul tău şi ce îţi oferă el de fapt?

Dragoste

 De multe ori avem aşteptări de la persoana iubită, care nouă ni se par rezonabile, însă lor li se par de Vezi tot

Suferinta din dragoste

Dragoste

Simti ca te doare atat de tare ca nici nu mai poti sa respiri. Ai da orice sa poti da timpul Vezi tot

Nu am avut niciodată prieten/prietenă!

Dragoste

 Chiar dacă adolescenţa e perioada relaţiilor extreme, fie scurte şi superficiale, fie hollywoodiene (cresc împreună, se îndrăgostesc şi trăiesc fericiţi până Vezi tot

Page Rank