Dragoste

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

Scris de: Andreea Baluteanu | 24.09.2012

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

 Gelozia e un sentiment familiar tuturor celor care au iubit. Neplăcuta strângere de inimă, abominabilul gol din stomac, frica care îţi paralizează întreaga raţiune, furia surdă la orice argumente. Pe toate le asmute gelozia asupra ta, mai ceva ca un câine feroce.

 
De unde vine gelozia, şi mai ales, cum să o controlăm, pentru a nu-i permite să pună stăpânire asupra noastră? Cât de tare ne afectează relaţia? Sunt câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem, în rândurile ce urmează, pentru a te ajuta să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei.
 

Gelozia, bat-o vina!

 
Scenariul e arhicunoscut în adolescenţă: eşti îndrăgostit/ă până peste cap, plutind fericit/ă pe norişori roz şi pufoşi, cu certitudinea că persoana iubită e numai a ta, până ce, la o petrecere, sau pe culoarele aglomerate ale şcolii, îl/o zăreşti discutând fascinat/ă cu un/o amic/ă oarecare. Strălucirea din ochii lui/ei, pe care o credeai a ta, întru eternitate, îi e dăruită cu atâta uşurinţă altuia/alteia. Dintr-odată, e acolo, atât de prezentă, amarnic de sufocantă  şi dureros de aţâţătoare: gelozia.
 
Pentru a o putea controla mai bine, e cazul să faci cunoştinţă cu ea, să îi descoperi adevărata faţă şi să îi discerni obiectiv potenţialul distrugător. Gelozia nu e iubire, oricât de tare ar încerca unii să o îmbrace în atractivul veştmânt al dragostei. Gelozia provine din ataşament, obsesiv, greşit direcţionat, din posesivitate şi neîncredere. Nu e invidie, dar nici afecţiune nobilă, şi se înfiripă din teamă, vulnerabilitate, furie, până ce creşte într-un mănunchi distructiv de sentimente, care îţi va ucide relaţia, în cele din urmă. 
Specialiştii ne avertizează că gelozia apare atunci când atribuim persoanei iubite atributul de „al nostru”, de prelungire a fiinţei noastre. În momentul în care ceea ce ne aparţine e ameninţat de altcineva, dezvoltăm automat mecanismul de gelozie. Dificil de controlat şi aproape imposibil de ignorat, el este cu atât mai puternic cu cât apare în contextul turbulent al pasionalei adolescenţe.
 
Cauzele geloziei sunt numeroase, şi variază de la relaţie la relaţie, de la individ la individ. Neîncrederea în propria persoană sau în iubit/ă, precum şi complexele fizice sau psihice/morale sunt printre cele mai frecvente „activatoare de gelozie”. Fie nu te consideri suficient de bun/ă pentru tipul/a cu care te întâlneşti, fie ai impresia că în jurul lui/ei roiesc exemplare mult mai dotate decât tine, gândul buclucaş e deja acolo, şi conduce, invariabil, la porniri de gelozie.
 
O anume înclinaţie spre posesivitate poate da la fel de bine naştere geloziei. Dacă stă în firea ta să te implici febril în orice fel de relaţie, amoroasă sau nu, şi să priveşti obiectul pasiunii tale cu toată dedicarea din lume, considerându-l „al tău” pe viaţă, atunci orice implicare din partea cuiva din afară va produce scântei. Întreabă-l pe Edward din Twilight şi te va lămuri cum stă treaba cu posesivitatea.
 
Desigur, gelozia poate avea şi cauze exterioare. O experienţă neplăcută din trecut, istoricul relaţiilor iubitului/ei, acţiunile acestuia/acesteia, atracţiile din jur pot declanşa impulsul de gelozie. Ce trebuie reţinut însă e că, oricât de justificată ar părea, ea trebuie limitată drastic şi cât mai devreme, pentru că ucide chiar şi cea mai plină de iubire poveste.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenţă, gelozie la vârsta adolescenţei, cum să îţi scapi relaţia din ghearele geloziei, cum să controlezi gelozia

Articole similare

10 lucruri pe care trebuie sa le stie adolescentul despre sex

Dragoste

Ca adolescent, esti pus in fata multor situatii noi si te intalnesti cu probleme in fata carora nu stii cum sa Vezi tot

Ce trădează felul în care te priveşte

Dragoste

De fiecare dată când îl vezi, te priveşte..  Preferă să îţi “vorbească” mai mult din priviri decât prin cuvinte. Este destul Vezi tot

Zece semne ca te place

Dragoste

Stii ca il/o placi, pentru ca atunci cand il/o vezi, inima iti bate de zece ori mai repede, si un stol Vezi tot

Ce faci atunci când eşti atrasă de prietenul iubitului tău

Dragoste

Dragostea e primejdioasă şi capricioasă, apare atunci când te aştepţi mai puţin, îmbracă forme care de care mai diverse, e greu Vezi tot

One night stand – pro sau contra?

Dragoste

I se mai spune şi aventură de o noapte şi nu este o experienţă la care se încumetă mulţi adolescenţi. Sexul Vezi tot

Page Rank