Dragoste

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

Scris de: Andreea Baluteanu | 24.09.2012

Cum să îţi salvezi relaţia din ghearele geloziei

Cum poţi lupta împotriva geloziei

 
Strategiile de luptă împotriva geloziei sunt musai de ţinut minte, atunci când ţinteşti note mari în catalogul dragostei. Cum să îţi salvezi relaţia, atunci când te chinuie neîncetat gelozia:
 
Descoperă cauzele geloziei. Să înţelegi care sunt originile sentimentelor tale e extrem de important, mai ales atunci când încerci să le ţii sub control. Investighează dacă gelozia e determinată de personalitatea ta, de experienţe din trecut sau de acţiuni ale iubitului/ei, şi întreabă-te cu obiectivitate cât de justificate sunt motivele ei.
 
Sună un prieten! Dacă gelozia îţi dă târcoale de fiecare dată când în preajma iubitului/ei se află un reprezentant al sexului opus şi eşti convins/ă că sentimentele tale sunt justificate, poate ar fi bine să ceri părerea unui prieten comun, înainte de a îţi revărsa reproşurile asupra inculpatului/ei. 
 
A better me, a better us. De cele mai multe ori, gelozia porneşte dintr-un sentiment pronunţat de neîncredere. Cea mai bună soluţie pentru a-i pune capăt e de a lucra permanent la o versiune mai bună a ta; astfel, nu vei mai avea niciun motiv să te simţi ameninţat de băieţii/fetele care roiesc în jurul perechii tale.
 
Exprimă-ţi sentimentele! Gelozia e cu atât mai periculoasă cu cât e rumegată în tăcere. Dacă simţi că nu îi mai faci faţă, o discuţie sinceră cu prietenul/a ta poate fi extrem de utilă. Spune-i deschis că te deranjează comportamentul lui/ei în preajma altui/altei băiat/fete; dacă îi pasă de tine, va ţine cont de observaţiile tale.
 
Spune stop comparaţiilor. Încetează să te raportezi continuu la cei din jur, mai ales dacă rezultatele analizei tale îţi sunt defavorabile. Eşti o fiinţă unică, specială, iar iubitul/a tău/ta te-a ales pentru ceea ce eşti, nu pentru ceea ce ai putea fi. Fii cea mai bună variantă a ta, nu o copie palidă a celorlalţi, iar gelozia nu va mai avea loc în viaţa ta.
 
Unde nu e încredere, mocneşte gelozia. Încrederea e cea mai puternică temelie a unei relaţii frumoase; dacă îţi petreci timpul suspectându-ţi permanent perechea, îndoindu-te de fidelitatea sa, atunci dragostea ta va sfârşi ciobită de atingerea geloziei.
 
Never too late to apologize. Poate cel mai important tips pentru a-ţi salva relaţia din ghearele geloziei e de a-ţi recunoaşte vina şi de a-ţi cere sincer iertare, ori de câte ori simţi că ai exagerat. Evident, data viitoare, cenzurează-ţi mai eficient pornirile şi alege să înfrunţi temeinic gelozia, înainte de a-i cădea pradă. 
 
Lasă trecutul în urmă. Atunci când păşeşti pe potecile pline de dulcele mister al unei noi relaţii, e recomandabil să uiţi dezamăgirile din trecut şi să treci cu vederea antecedentele partenerului/ei, cel puţin până la proba contrarie. E adevărat, cine s-a ars cu ciorbă, suflă şi în iaurt, dar de multe ori, neîncrederea provenită din experienţele neplăcute din trecut poate fi cel mai bun prieten al unei gelozii noi nouţe. 
 
Puţină gelozie nu strică în nicio poveste de iubire, atunci când atinge însă cote obsesive, e musai să fie ţinută strict sub control, pentru a nu-ţi transforma relaţia într-un prizonier palid în castelul celor mai întunecate sentimente.
 

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenţă, gelozie la vârsta adolescenţei, cum să îţi scapi relaţia din ghearele geloziei, cum să controlezi gelozia

Articole similare

9 experienţe prin care trebuie să treci după o despărţire

Dragoste

Dragostea voastră era mai frumoasă ca în poveşti, făurită din magie şi praf de stele. Inevitabilul s-a produs însă, şi, într-o Vezi tot

Te-a înşelat: îl ierţi sau mergi mai departe?

Dragoste

 Să identifici cea mai potrivită cale de a reacţiona după ce ai aflat că ai fost înşelată poate fi la fel Vezi tot

Dependenţa în cuplu – între normalitate şi extremism

Dragoste

 Sunteţi împreună tot timpul, rezistaţi cu greu unul fără celălalt şi, în situaţiile în care vă vedeţi totuşi nevoiţi să vă Vezi tot

Valentine’s day – iubire şi un strop de inspiraţie pentru cadouri

Dragoste

Valentine’s Day se apropie cu paşi repezi, aşa că trebuie să vă pregătiţi din timp ca să nu vă prindă fără Vezi tot

Dragostea virtuala – focoasa, dar periculoasa

Dragoste

Dragostea virtuala a aparut datorita internetului si a evolutiei tehnologiei, ea este o consecinta a revolutiei tehnice. In prezent, dating-ul online Vezi tot

Page Rank