Dragoste

Dragostea orbeşte?

Scris de: Andreea Baluteanu | 11.10.2012

Dragostea orbeşte?

Una dintre cele mai mari dileme ale omenirii, căreia au încercat să îi dea de cap psihologi, sociologi, artişti, poeţi şi romancieri, este:  dragostea orbeşte? Ne face ea nevăzători în faţa defectelor celui/celei iubit/e, surzi în faţa avertismentelor prietenilor, muţi atunci când vine vorba să rostim cuvinte care îl/o pot răni?

Nu poţi iubi obiectiv, nu poţi îndrăgi făcând apel la raţiune. Tot ce mai putem spera e că vom reuşi, în rândurile ce urmează, să vorbim despre dragostea care orbeşte cu judecata...neatinsă.
 

Dragoste...cu ochii larg deschişi?
 

Sărutăm cu ochii închişi, gustăm din deliciile iubirii cu pleoapele coborâte, îl/o cunoaştem pe cel/cea iubit/ă cu draperiile sufletului trase. Dragostea e mai dulce atunci când e savurată pe întuneric. În aceste condiţii, putem vorbi despre iubire...cu ochii larg deschişi?

Psihologii au studiat intens fenomenul, încercând să găsească o explicaţie ştiinţifică pentru „orbirea” care pune stăpânire pe noi de fiecare dată când ne îndrăgostim. Deşi părerile sunt împărţite, majoritatea cercetărilor au condus spre ipoteza că primele pusee ale dragostei conduc la secreţia de oxitocină, cunoscută şi sub numele de „hormonul iubirii”, care dă naştere unor reacţii chimice cu potenţial „orbitor” în organism. Astfel, oxitocina strânge relaţiile dintre oameni, ne face mai generoşi, mai entuziaşti, mai pasionali, inducându-ne o stare de euforie. În aceste condiţii, ne mai miră că tindem să trecem cu vederea toate aspectele negative din jurul nostru?

Altfel spus, „chimia” care se naşte între tine şi băiatul/fata după care ţi s-au aprins călcâiele te face mai bun/ă, îţi pictează lumea în culori mai vii, te urcă până la cer, cu viteza unui rollercoaster. Îţi aşează ochelari roz pe vârful nasului şi îţi deformează viziunea asupra realităţi. Crează culmi acolo unde erau văi şi valuri acolo unde tronau câmpii sterpe. Dragostea e oarbă, iar noi suntem fericiţi, nepăsători şi cu capul în nori.

Dragostea ne orbeşte şi altfel: devenim uituci/e, neatenţi/e, indiferenţi/e la orice se află dincolo de obiectul îndrăgostelii noastre. Plecăm de acasă în pantalonii pufoşi de pijama, cădem în reverie în toiul orei de mate, uităm cu totul de întâlnirea săptămânală cu fetele de la cafea sau de meciul de baschet cu amicii din curtea şcolii. Iubirea ne subjugă, ne vrăjeşte, ne face să strălucim. Ce poate fi mai yummy de atât?

Toate bune şi frumoase, dar orbitoarea dragoste are şi o parte negativă. Care îşi face de cap cu noi în momentul în care cel/cea pe care am pus ochii nu e tocmai un/o sfânt/ă. E adevărat, iubirea proaspătă ne face mai buni/e, mai împăciuitori/oare, mai generoşi/oase, mai deschişi/e spre minunile lumii înconjurătoare. În acelaşi timp însă, ne distrage atenţia de la defectele celui/celei iubit/e, ne aşterne un văl pe ochii odinioară ageri, ne tranformă în uneltele naive ale unui băiat/unei fete cu intenţii nu la fel de nobile ca ale noastre. Atunci când dragostea nu e împărtăşită, potenţialul ei de a te orbi poate fi de-a dreptul distrugător.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: dragostea orbeşte, iubire în adolescenţă, oxitocina-„hormonul iubirii”

  • shu
    shu | 11.10.2012

    Bun articolul. Bravo!

Articole similare

Zece semne ca te place

Dragoste

Stii ca il/o placi, pentru ca atunci cand il/o vezi, inima iti bate de zece ori mai repede, si un stol Vezi tot

Cum să îl faci să se îndrăgostească de la prima întâlnire?

Dragoste

 Visezi de ceva vreme la el şi în sfârşit te-a invitat la o întâlnire oficială. Tremuri de emoţie, tresari la cel Vezi tot

Cupidon si adolescentii – dragostea la prima vedere

Dragoste

In adolescenta este foarte usor sa te indragostesti. Nu pui prea multe intrebari, nu cercetezi. Un zambet timid aruncat in autobuz Vezi tot

Iubirea imaginară în adolescenţă

Dragoste

Iubirea în adolescenţă e impregnată de emoţie şi trăiri intense, de atingeri întâmplătoare şi săruturi furate. E capricioasă ca o ploaie Vezi tot

Cum să transformi un flirt de vacanţă într-o relaţie

Dragoste

 Ai plecat la mare, tânjind după o vacanţă plină de fun, tone de nebunii şi flirt la greu. Însă, în ciuda Vezi tot

Page Rank