Dragoste

Iubirea imaginară în adolescenţă

Scris de: Andreea Baluteanu | 11.05.2012

Iubirea imaginară în adolescenţă

Iubirea în adolescenţă e impregnată de emoţie şi trăiri intense, de atingeri întâmplătoare şi săruturi furate. E capricioasă ca o ploaie de vară şi atotcuprinzătoare ca o tornadă. De multe ori, începe printr-un vis frumos…

Dar ce se întâmplă cu acele iubiri care apar printr-o plăsmuire magică a minţii noastre, dar nu se nasc niciodată în realitate, ci continuă să trăiască în imaginaţie? Adolescenţa e vârsta cea mai propice pentru dezvoltarea unei iubiri imaginare, din cauza neîncrederii, timidităţii şi anxietăţilor de tot felul. Cum se nasc iubirile imaginare, de unde pornesc ele şi mai ales, cum să te trezeşti dintr-un vis ce începe să îţi înghită lacom frânturi de realitate?
 

Scenariul ideal al unei iubiri imaginare
 

Pentru un film de Oscar, palpitant şi pasional, care din păcate nu e difuzat decât în mintea ta. Probabil ai jucat şi tu rolul iubitului/iubitei imaginare a băiatului/fetei perfect/e, într-o poveste de dragoste ideală. Ce e rău în asta, te întrebi?

Obiectul iubirii imaginare se scaldă în aceleaşi ape: cele ale idealismului. E o proiecţie a subconştientului tău, a calităţilor şi defectelor pe care sinele tău e convins că le poate iubi. Un manechin de plastic care capătă viaţă sub bagheta gândurilor tale, a cărui primă suflare se pierde în văzduhul imaginar printr-un simplu gest al eului tău. Iubitul/a imaginar/ă e creaţia ta, purtând adesea doar numele fiinţei reale ce i-a oferit contur, dar nu şi formă, şi care habar n-are de existenţa noii sale întrupări.

E suficientă o simplă scânteie pentru o iubire imaginară. Poate e vorba de fata populară la care râvnesc toţi băieţii din liceu, sau de tipul visător din ultima bancă pe care numai tu îl înţelegi. Uneori, poate fi vedeta de la TV care îţi aprinde imaginaţia cu versurile sale sensibile sau cu înfăţişarea sa perfectă. Alteori, e o iubire imposibilă, pentru un/o prof/ă de la şcoală sau un adult inaccesibil, singurul scenariu în care iubirea ta are de câştigat de pe urma irealităţii ei.

Uneori, fiinţa iubită imaginar îţi oferă dovezi reale de afecţiune, care în mintea ta dobândesc proporţii cosmice. Iubirile imaginare funcţionează tocmai pentru că autorul lor e convins că într-o bună zi se vor adeveri. Atingeri întâmplătoare devin dovezi de iubire, un zâmbet fugar-o invitaţie în toată regula, un „ce faci?”-o declaraţie. Cuvinte nespuse care ajung rostite prin puterea fanteziei.

Desigur, există şi ipostaza, la fel de nedorită, a unei iubiri reale trăite parţial în imaginaţie. Atunci când băiatul/fata cu care ai o relaţie cât se poate de adevărată nu răspunde dorinţelor tale, iar tu alegi, în loc să renunţi, să converteşti o legătură imperfectă într-un vis perfect. Orice dragoste are porţia ei de fantezie, şi orice îndrăgosteală se petrece puţin în imaginaţie, dar atunci când o iubire e trăită în realitate, dar savurată prin iluzii, ceva nu e în regulă.

Iubirea imaginară se naşte din timiditate, din îndoieli şi nesiguranţă. Obiectul atracţiei poate părea intangibil, şi din teama de a fi refuzat/ă sau pus/ă într-o situaţie ridicolă, e transportat în tărâmul rodnic al imaginaţiei. Pentru că în mintea ta poţi fi fermecător/oare, iubit/ă, charismatic/ă, aşa cum nu te percepi niciodată în realitate.

Cu această zvâcnire de motor, pui în mişcare o iubire imaginară pe care eşti sigur/ă că o vei împlini la un moment dat în realitate. Cu puţin noroc, ajungi să o faci. De cele mai multe ori însă, ea nu joacă alt rol decât cel nefast de născocire a imaginaţiei.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: iubirea imaginară în adolescenţă, cum ia naştere o iubire imaginară, iubirea imaginară cronică, iubitul/a imaginar/ă, iubire reală vs iubirea imaginară, adolescență;

Articole similare

Cum să transformi un flirt de vacanţă într-o relaţie

Dragoste

 Ai plecat la mare, tânjind după o vacanţă plină de fun, tone de nebunii şi flirt la greu. Însă, în ciuda Vezi tot

Prietenii tăi vs. prietenii lui

Dragoste

Adolescenţa este o perioadă frumoasă din viaţa voastră, o perioadă în care doriţi să cunoaşteţi cât mai multe persoane, să vă Vezi tot

Cât de bine îţi cunoşti iubitul/iubita?

Dragoste

 Iată ca s-a întâmplat şi inevitabilul! Ţi-ai găsit, în cele din urmă, perechea şi ai (re)descoperit că simptomele îndrăgostirii nu sunt Vezi tot

Dependenţa în cuplu – între normalitate şi extremism

Dragoste

 Sunteţi împreună tot timpul, rezistaţi cu greu unul fără celălalt şi, în situaţiile în care vă vedeţi totuşi nevoiţi să vă Vezi tot

Te-a inselat. Cum reactionezi?

Dragoste

Ai auzit in jurul tau ca alte fete au fost inselate, dar nu credeai ca o sa vina ziua asta si Vezi tot

Page Rank