Dragoste

La ce varsta este potrivit sa fac sex?

Scris de: Ana Burdusel | 09.09.2011

La ce varsta este potrivit sa fac sex?

Unii dintre prietenii tai au facut-o deja. Altii doar se lauda. Cativa sunt, ca si tine, in asteptarea marelui moment. Dar cum stii cand este momentul sa se intample? Care este varsta potrivita pentru a face sex? Exista “prea devreme” sau “prea tarziu” pentru inceperea vietii sexuale?

Nu exista adolescent care sa nu isi puna aceste intrebari. Problema pierderii virginitatii este, de obicei, privita diferit de fete fata de baieti. Baietii sunt mai nerabdatori, dorinta si curiozitatea pentru inceperea vietii sexuale este mult mai mare la ei. In schimb, fetele sunt mai retinute, pentru ca ele asociaza sexul cu dragostea, au sentimente puternice fata de cel cu care vor sa-si inceapa viata sexuala.

In mod total eronat, multi adolescenti considera azi ca inceperea vietii sexuale este o urgenta. Nimic mai gresit! Nu se pune problema de “prea tarziu” pentru a face sex – pana la 25 ani poti sta linistit - iar tinerii nu trebuie, sub nicio forma, sa se simta presati sa o faca.
 
Sunt sigura ai auzit deja de multe ori ca cel mai bine este sa o faci atunci cand esti pregatit, ceea ce este foarte corect, dar ai o idee clara despre ce inseamna concret “sa fii pregatit?”
 

Ce inseamna sa fii pregatit pentru sex?

 
Din punct de vedere biologic, inceperea activitatii sexuale este indicat sa aiba loc dupa ce s-a incheiat procesul de maturizare sexuala, adica in jurul varstei de 18 ani, la baieti, si 20 ani la fete. La aceasta varsta aparatul sexual este pe deplin dezvoltat si organismul este pregatit pentru sex. De altfel, odata ajuns la maturitate sexuala, organismul transmite semnate clare, sub forma dorintei, deci corpul iti semnaleaza singur cand este momentul potrivit.
 
Evident, este nevoie sa fii pregatit si din punct de vedere psihologic, adica sa privesti sexul ca pe o etapa fireasca si placuta a vietii, pe care iti doresti sa o incepi pentru a te bucura de ea, impreuna cu persoana pe care o iubesti. Niciun alt motiv nu este acceptabil! Nimeni altcineva nu trebuie sa hotarasca pentru tine, iar tu nu trebuie sa iei aceasta decizie sub presiunea cuiva, nici a prietenilor, nici a partenerului.
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: varsta potrivita sex, virginitate, pierderea virginitatii, inceperea vietii sexuale, pregatit pentru sex, maturitate sexuala, contraceptie la adolescenta, sex la adolescenti, prima experinta sexuala, inceperea vietii sexuale.

Articole similare

Cum respingi delicat avansurile unui băiat

Dragoste

 Sunteţi amici de ceva vreme, şi tocmai şi-a declarat iubirea, pe nepusă masă. Te-a văzut dansând în club şi de atunci Vezi tot

Cum să îl faci să se îndrăgostească de la prima întâlnire?

Dragoste

 Visezi de ceva vreme la el şi în sfârşit te-a invitat la o întâlnire oficială. Tremuri de emoţie, tresari la cel Vezi tot

Ajutor! M-am îndrăgostit de ex-ul meu!

Dragoste

 În filme, să te reîndrăgosteşti de ex are note idilce de basm cu prinţi şi prinţese: ei s-au despărţit, dar realizează Vezi tot

Metode de agăţat băieţii

Dragoste

 L-ai observat acum ceva timp, dar el nu are ochi pentru tine. Ieşi în oraş şi ai chef să te distrezi Vezi tot

V-aţi despărţit: cum îi spui că îl vrei înapoi?

Dragoste

 Să îi spui ex-ului tău că îl vrei înapoi poate fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care îl presupune Vezi tot

Page Rank