Dragoste

Relațiile de dragoste pot sfârși in prietenie?

Scris de: Anamaria Sebi | 06.03.2012

Relațiile de dragoste pot sfârși in prietenie?

Se întâmplă extrem de rar ca prima relație sa fie si ultima. De cele mai multe ori avem parte de despărțiri, uneori împăciuitoare sau care ne aduc linistea, și alteori chinuitoare și pline de intrebări. Oricum ar fi, sunt momente în care fiecare adolescent se întreabă: "oare vom putea rămâne prieteni?". Din păcate, doar timpul poate ajuta la găsirea unui răspuns acestei intrebări, însă există cateva lucruri pe care adolescenții ar trebui să le constientizeze.
Mă voi adresa fetelor, pentru a evita dublarea adjectivelor și manierei de adresare în general, însă se aplica și invers fără nici un fel de probleme.
 

Asteaptă înainte de a propune prietenia
 

Înainte de a-i propune fostului partener o continuare a prieteniei in ciuda relației de iubire destrămate, trebuie să astepți o perioadă până esti convinsă că-ți doresti acest lucru și esti sigură de comportamentul tău în preajma lui. Se poate întâmpla ca el să-și refacă viața mai devreme decat tine, și e posibil să nu fii pregătită să-l vezi alături de altcineva. De asemenea, odată cu trecerea timpului, unele frustrări sau dezamăgiri pot să devina doar povestiri amuzante; dar, la fel de bine, rănile se pot adânci sau pur și simplu pot rămane nevindecate, cauzând dureri din ce în ce mai acute.

Toate neplăcerile ulterioare pot fi evitate dacă despărțirea are loc într-un mod pe cat posibil pașnic și elegant, sau dacă motivele sunt înțelese foarte bine și acceptate de ambele părți. Stiu că situația prezentată pare utopică, însă depășind faza orgoliului rănit, poți să înțelegi că persoana care se desparte de tine/de care te desparți este aceeași pe care ai iubit-o, cu care ai trăit momente minunate și cu care ai împărțit o bucățică de viață, de tinerețe; furia și încrâncenarea vor dispărea odată cu trecerea timpului, și probabil că el nu va mai însemna la fel de mult pentru tine, dar nu poți sterge cu buretele ce a fost. Păstreaza un respect și lasă loc de bună ziua, și cu siguranță mai devreme sau mai tarziu ți se va răspunde cu aceeași monedă.

Dacă îți poți ține în frâu emoțiile și orgoliul, și fostul partener este pregătit să întrețină un respect reciproc, șansele cresc simțitor. Este mai ușor dacă re-împrietenirea are loc treptat, adică se începe de la niste ieșiri mai "relaxate" fără discuții foarte profunde, fără implicații sentimentale, etc.
 

Avantaje
 

Fostul partener este o persoană care te cunoaște deja, din multe puncte de vedere, așa că este ușor să fii naturală în preajma lui și îi poți anticipa, la rândul tău, reacțiile; stiți amândoi care sunt subiectele tabu, gesturile care vă deranjează, etc.
Dacă relația a avut ceva vechime, este posibil să aveți același grup de prieteni, așadar prin întreținerea unei relații sănătoase vă puteți vedea cu toții în continuare, evitând astfel situațiile stânjenitoare de ambele părți.
 

Dezavantaje
 

Dacă ai încă sentimente pentru el, fără ca el să-ți răspundă în aceeași manieră, te poți amăgi că îi recastigi afecțiunea.
Chiar dacă intențiile tale sunt sincere, e posibil să te întâlnesti cu o anumită ostilitate din partea noii lui partnere, care nu intotdeauna poate achiesa la acest tip de apropiere.

Se întâmplă adesea ca o prietenie să evolueze în dragoste, și atunci pare firesc să presupunem că sfârșitul relației de iubire va fi cel puțin aceeași amiciție de la început.  Dacă motivul pentru care vreți să propuneți păstrarea prieteniei este speranța de a recâștiga partenerul, nu numai că e posibil să suferiți o decepție, dar deasemenea puteți pierde încrederea acestuia și șansa unei continuări (ce-i drept, într-un registru mai platonic) a unei relații care a avut cu siguranță momente frumoase.
 

Tags: prietenie, relație, prietenie după despărțire, adolescenții și relațiile, iubire, relație de prietenie ȋntre iubiți;

Articole similare

Prima intalnire – idei si sfaturi de luat in seama

Dragoste

In adolescenta traiesti fiecare sentiment la maxim, iar emotiile pentru prima intalnire sunt coplesitoare. Daca ai facut marele pas si ai Vezi tot

Descifrează limbajul ascuns al băieţilor

Dragoste

 Toate fetele au resimţit, la un moment dat, imposibilitatea de a aşeza semnul egal între ceea ce prietenul lor spune şi Vezi tot

Ce te aştepţi de la iubitul tău şi ce îţi oferă el de fapt?

Dragoste

 De multe ori avem aşteptări de la persoana iubită, care nouă ni se par rezonabile, însă lor li se par de Vezi tot

- M-am indragostit de un barbat mai mare - Despre diferenta de varsta in cuplu.

Dragoste

Am stat de vorba zilele trecute cu doua adolescente (15, respectiv 16 ani) ale caror parteneri sunt cu 10-12 ani mai Vezi tot

Pauza într-o relaţie – soluție sau sfârştitul relaţiei?

Dragoste

Mulţi adolescenţi se confruntă cu impasuri în relaţiile lor şi prima soluţie pare a fi pauza. O pauză într-o relaţie este Vezi tot

Page Rank