Dragoste

Să vorbesc cu părinţii despre sex?

Scris de: Andreea Baluteanu | 18.10.2012

Să vorbesc cu părinţii despre sex?

Fie că ţi-ai început sau nu viaţa sexuală, indiferent dacă ai sau nu un iubit/o iubită, te mai muncesc încă unele întrebări despre sex, unele dubii cărora te sfieşti să le dai curs în faţa prietenilor tăi.

Cine să fie cel mai potrivit interlocutor, atunci când e vorba despre acele aspecte legate de viaţa sexuală pe care te temi să le aduci în discuţie în faţa celor apropiaţi? Oricât de ciudat ar suna, părinţii sunt cel mai bun răspuns. De ce să vorbeşti cu ei despre sex, când să o faci, plus o seamă de sfaturi care să te ajute să construieşti cu succes „discuţia” te aşteaptă în rândurile ce urmează.
 

De ce să spui „da” discuţiei despre sex cu părinţii”
 

Justin Bieber a purtat una dintre cele mai importante discuţii din viaţa de adolescent cu mama sa. Selena Gomez a aflat despre mijloacele contraceptive de la părinţii săi. Dacă idolii tăi au ales să le dea undă verde mamei şi tatei pentru „the safe sex talk”, atunci pe tine ce te mai opreşte?

Poate ţi-e teamă, ruşine sau pur şi simplu nu ştii cum să începi teribila conversaţie. Poate ai tăi nu sunt aşa cool ca părinţii celor două superstaruri, sau relaţia dintre voi nu e la fel de deschisă. Să nu mai discutăm despre diferenţele majore de mentalitate dintre noi şi americani.

Cu toate acestea, beneficiile unei discuţii sincere, amănunţite despre viaţa sexuală sunt de netăgăduit. Înainte de a exclama plictisit/ă, dându-ţi ochii peste cap, că ai surse mai bune de informare decât „mami şi tati” şi ai de gând să o iei la sănătoasa dacă ai tăi vor deschide discuţia despre protecţie, sarcini juvenile şi înspăimântătoarele BTS, dă-ne voie să îţi amintim următoarele:

Părinţii sunt cea mai bună sursă a unei informaţii sigure, filtrate prin experienţă şi, mai important, provenite dintr-un izvor nesecat de dragoste. Atât timp cât adopţi atitudinea potrivită –despre care îţi vom vorbi puţin mai târziu- şi îi asiguri că nu au niciun motiv să se teamă, ai tăi îţi vor livra cele mai sigure şi bine intenţionate informaţii, te vor ajuta să discerni notele false create de media şi îţi vor creşte independenţa faţă de anturaj.

Iniţiind discuţia despre sex cu părinţii tăi, vei construi o relaţie mult mai solidă cu ei. Apropierea dintre voi va fi mai puternică, mult mai profundă, iar ai tăi se vor simţi de o sută de ori mai importanţi. Avantajele nu vor întârzia să apară, crede-ne!

Mai departe, imaginea pe care ţi-ai creat-o în faţa alor tăi va avea de câştigat. În maturitate, în seriozitate, în responsabilitate. Şi dacă vei şti cum să aduci în discuţie problemele care te frământă, vei constata că ai tăi au devenit mult mai toleraţi şi mai înţelegători.

Discuţia despre sex cu părinţii te poate feri de multe mustrări de conştiinţă. E firesc să doreşti să îţi începi viaţa sexuală sau să întreţii deja relaţii de acest fel, dar dragostea trăită ascunzându-te, minţindu-ţi părinţii, are adesea un gust amar.

Nu în ultimul rând, dacă te întrebi de ce să vorbeşti cu părinţii despre sex, experienţa altor adolescenţi de vârsta ta, care s-au confruntat cu sarcini neprevăzute sau boli cu transmitere sexuală poate avea un cuvânt important de spus. Realitatea a demonstrat faptul că în momentul în care tinerii sunt puşi faţă în faţă cu o astfel de problemă, cel mai important sprijin rămân părinţii. Nu e oare mai liniştitor sentimentul de a-i fi consultat anterior?
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenţii şi sexul, discuţia despre sex cu părinţii, părinţi şi adolescenţi, vorbeşte cu părinţii despre sex, viaţă sexuală în adolescenţă

Articole similare

Cupidon si adolescentii – dragostea la prima vedere

Dragoste

In adolescenta este foarte usor sa te indragostesti. Nu pui prea multe intrebari, nu cercetezi. Un zambet timid aruncat in autobuz Vezi tot

Unde iti duci iubita de Valentine’s Day?

Dragoste

Alături de alegerea cadoului perfect, cea mai bună locaţie de întâlnire reprezintă una din marile dileme ce chinuie un băiat în Vezi tot

Ce îi place unei fete la un băiat?

Dragoste

Săptămâna trecută am identificat acele calităţi care îi fac pe băieţi să exclame la unison: „ea e aceea!”. Dar pentru că Vezi tot

Ajutor! M-am îndrăgostit de proful meu!

Dragoste

 Ce adolescentă nu a suspinat la ecourile poveştii cu iz de imposibil dintre micuţa mincinoasă Aria şi profesorul preferat din Rosewood, Vezi tot

10 filme de văzut de Ziua Indrăgostiților

Dragoste

Februarie e luna roz din calendar, când fluturii din stomac, bomboanele de ciocolată şi tonele de iubire se revarsă peste toţi Vezi tot

Page Rank