Dragoste

Să vorbesc cu părinţii despre sex?

Scris de: Andreea Baluteanu | 18.10.2012

Să vorbesc cu părinţii despre sex?

Fie că ţi-ai început sau nu viaţa sexuală, indiferent dacă ai sau nu un iubit/o iubită, te mai muncesc încă unele întrebări despre sex, unele dubii cărora te sfieşti să le dai curs în faţa prietenilor tăi.

Cine să fie cel mai potrivit interlocutor, atunci când e vorba despre acele aspecte legate de viaţa sexuală pe care te temi să le aduci în discuţie în faţa celor apropiaţi? Oricât de ciudat ar suna, părinţii sunt cel mai bun răspuns. De ce să vorbeşti cu ei despre sex, când să o faci, plus o seamă de sfaturi care să te ajute să construieşti cu succes „discuţia” te aşteaptă în rândurile ce urmează.
 

De ce să spui „da” discuţiei despre sex cu părinţii”
 

Justin Bieber a purtat una dintre cele mai importante discuţii din viaţa de adolescent cu mama sa. Selena Gomez a aflat despre mijloacele contraceptive de la părinţii săi. Dacă idolii tăi au ales să le dea undă verde mamei şi tatei pentru „the safe sex talk”, atunci pe tine ce te mai opreşte?

Poate ţi-e teamă, ruşine sau pur şi simplu nu ştii cum să începi teribila conversaţie. Poate ai tăi nu sunt aşa cool ca părinţii celor două superstaruri, sau relaţia dintre voi nu e la fel de deschisă. Să nu mai discutăm despre diferenţele majore de mentalitate dintre noi şi americani.

Cu toate acestea, beneficiile unei discuţii sincere, amănunţite despre viaţa sexuală sunt de netăgăduit. Înainte de a exclama plictisit/ă, dându-ţi ochii peste cap, că ai surse mai bune de informare decât „mami şi tati” şi ai de gând să o iei la sănătoasa dacă ai tăi vor deschide discuţia despre protecţie, sarcini juvenile şi înspăimântătoarele BTS, dă-ne voie să îţi amintim următoarele:

Părinţii sunt cea mai bună sursă a unei informaţii sigure, filtrate prin experienţă şi, mai important, provenite dintr-un izvor nesecat de dragoste. Atât timp cât adopţi atitudinea potrivită –despre care îţi vom vorbi puţin mai târziu- şi îi asiguri că nu au niciun motiv să se teamă, ai tăi îţi vor livra cele mai sigure şi bine intenţionate informaţii, te vor ajuta să discerni notele false create de media şi îţi vor creşte independenţa faţă de anturaj.

Iniţiind discuţia despre sex cu părinţii tăi, vei construi o relaţie mult mai solidă cu ei. Apropierea dintre voi va fi mai puternică, mult mai profundă, iar ai tăi se vor simţi de o sută de ori mai importanţi. Avantajele nu vor întârzia să apară, crede-ne!

Mai departe, imaginea pe care ţi-ai creat-o în faţa alor tăi va avea de câştigat. În maturitate, în seriozitate, în responsabilitate. Şi dacă vei şti cum să aduci în discuţie problemele care te frământă, vei constata că ai tăi au devenit mult mai toleraţi şi mai înţelegători.

Discuţia despre sex cu părinţii te poate feri de multe mustrări de conştiinţă. E firesc să doreşti să îţi începi viaţa sexuală sau să întreţii deja relaţii de acest fel, dar dragostea trăită ascunzându-te, minţindu-ţi părinţii, are adesea un gust amar.

Nu în ultimul rând, dacă te întrebi de ce să vorbeşti cu părinţii despre sex, experienţa altor adolescenţi de vârsta ta, care s-au confruntat cu sarcini neprevăzute sau boli cu transmitere sexuală poate avea un cuvânt important de spus. Realitatea a demonstrat faptul că în momentul în care tinerii sunt puşi faţă în faţă cu o astfel de problemă, cel mai important sprijin rămân părinţii. Nu e oare mai liniştitor sentimentul de a-i fi consultat anterior?
  Citeste mai departe

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenţii şi sexul, discuţia despre sex cu părinţii, părinţi şi adolescenţi, vorbeşte cu părinţii despre sex, viaţă sexuală în adolescenţă

Articole similare

10 filme de văzut de Ziua Indrăgostiților

Dragoste

Februarie e luna roz din calendar, când fluturii din stomac, bomboanele de ciocolată şi tonele de iubire se revarsă peste toţi Vezi tot

Nu am avut niciodată prieten/prietenă!

Dragoste

 Chiar dacă adolescenţa e perioada relaţiilor extreme, fie scurte şi superficiale, fie hollywoodiene (cresc împreună, se îndrăgostesc şi trăiesc fericiţi până Vezi tot

Ce trădează felul în care te priveşte

Dragoste

De fiecare dată când îl vezi, te priveşte..  Preferă să îţi “vorbească” mai mult din priviri decât prin cuvinte. Este destul Vezi tot

Iubirea – între noutate și stabilitate

Dragoste

Toți tânjim după acea persoană alături de care să simțim dragostea sub cea mai pură formă. Flirtul, privirile sfioase de la Vezi tot

Prima intalnire – idei si sfaturi de luat in seama

Dragoste

In adolescenta traiesti fiecare sentiment la maxim, iar emotiile pentru prima intalnire sunt coplesitoare. Daca ai facut marele pas si ai Vezi tot

Page Rank