Dragoste

Să vorbesc cu părinţii despre sex?

Scris de: Andreea Baluteanu | 18.10.2012

Să vorbesc cu părinţii despre sex?

Sfaturi de reţinut
 

Dacă ai luat hotărârea de a iniţia discuţia despre sex cu părinţii tăi, e de preferabil să îţi iei inima în dinţi şi să dai frâu liber temerilor şi dilemelor. Cu cât mai curând, cu atât mai bine. Ţine cont de câteva tipsuri înainte, pentru un succes asigurat.

Nu pune problema sexului pe tapet atunci când părinţii tăi au musafiri, când sunt nervoşi sau pe picior de plecare. În niciun caz cu prietenul/a cel/cea mai bun/ă de mână, pentru susţinere, sau la braţ cu iubitul/a, pentru că are mai multă experienţă. Un mare „nu” dacă tocmai ai fost pedepsit/ă, dacă ai tăi trec printr-o perioadă mai proastă sau dacă o faci doar pentru a-i face să sufere.

Începe discuţia într-o atmosferă relaxantă, făcând eventual legătura cu un eveniment recent, un film sau o emisiune care a abordat tema. Fii politicos/oasă şi bine articulat/ă, repetă-ţi discursul înainte sau notează-ţi cele mai importante întrebări. De asemenea, asigură-te că aveţi timpul necesar de a intra în amănunte, şi ai grijă să îţi consulţi şi părinţii în legătură cu disponibilitatea lor.

Comunicarea are câteva reguli de aur, pe care e bine să le respecşi, mai ales      într-un asemenea moment delicat. În primul rând, ascultă-ţi părinţii, chiar dacă ai impresia că se înşală sau că informaţiile pe care ţi le livrează sunt inutile. Nu îi întrerupe, nu vorbi peste ei şi nu îi contreazice vehement. Încearcă să rezolvi orice diferend pe cale amiabilă; exprimă-ţi opiniile, dar nu încerca să le impui în faţa lor.

Pune-le întrebări. De la „cum te-ai simţit” până la „cum îmi dau seama că sunt pregătit/ă”, scoate la înaintare orice dubiu, nelămurire sau curiozitate care îţi trece prin cap. Odată ce aţi stabilit o punte de apropiere, vor face tot posibilul să îţi răspundă. Poate nu îţi vor împărtăşi cele mai intime experienţe, la fel cum nu îţi recomandăm nici ţie să dai glas celor mai sălbatice fantezi, dar îţi vor oferi o viziune de ansamblu, preţioasă.

Fii sincer/ă. Spune pe şleau ce te preocupă, nu folosi termeni vagi sau metafore dulci. Nu le ascunde dacă ai o relaţie şi discuţia nu e doar teoretică, pentru că încrederea desfăşurată doar pe jumătate poate fi mai jignitoare decât totala ei lipsă. Odată ce ai construit o punte, nu rămâne atârnat de marginile ei, fă-ţi curajul şi traverseaz-o hotărât/ă, cu zâmbetul pe buze şi încredere în tine şi în ai tăi.

Nu oferi o imagine greşită. Ai grijă să accentuezi foarte bine sursele preocupării tale. Dacă nu eşti implicat/ă în nicio relaţie, şi eşti mânat/ă doar de dorinţa de a fi informat/ă, arată-le alor tăi cât de cool eşti, accentuând intenţia ta, aceea de a afla cele mai importante lucruri despre viaţă direct de la cei care ţi-au dăruit-o. Altfel, le poţi oferi impresia total eronată că eşti pe punctul de a te angaja în cine ştie ce orgii dătătoare de spaime părinteşti.

Nu în ultimul rând, pregăteşte-te pentru refuz. E posibil ca părinţii tăi să nu reacţioneze cum te-ai aşteptat, fie din teamă, fie pentru că ai comis o greşeală în abordarea lor. Nu te da bătut/ă, poţi reveni asupra subiectului, odată ce primul pas a fost realizat; îndrumă-ţi părinţii spre articolul nostru adresat lor, despre discuţia despre sex. Dacă atitudinea negativă a alor tăi persistă, acceptă-le sentimentele; fără îndoială, există alţi adulţi în anturajul tău, capabili să îţi ofere răspunsurile după care tânjeşti- o mătuşă/un unchi, un frate/o soră mai mare, psihologul şcolii, un specialist, un prof de care te simţi mai apropiat/ă. Suntem alături de tine şi te felicităm din inimă pentru curajul şi maturitatea ta!
 

Pagina: 1 | 2

Tags: adolescenţii şi sexul, discuţia despre sex cu părinţii, părinţi şi adolescenţi, vorbeşte cu părinţii despre sex, viaţă sexuală în adolescenţă

Articole similare

Suferinta din dragoste

Dragoste

Simti ca te doare atat de tare ca nici nu mai poti sa respiri. Ai da orice sa poti da timpul Vezi tot

Când iubirea vă ameninţă prietenia

Dragoste

Dragostea e una dintre cele mai frumoase experienţe ale vieţii, iar parfumul ei, în adolescenţă, e fără egal. Ce faci însă Vezi tot

Reacţia ta în faţa celui dintâi te iubesc

Dragoste

 Sunteţi împreună de ceva vreme, iar lucrurile merg din ce în ce mai bine. Te simţi bine alături de el şi Vezi tot

Semne că se gândeşte la fosta

Dragoste

Îl iubeşti şi pentru tine e cel mai minunat băiat, dar ai uneori impresia că tu nu ocupi aceeaşi poziţie privilegiată Vezi tot

Primul „te iubesc” – cum, când, unde?

Dragoste

Când este momentul potrivit să-i spun pentru prima oară „te iubesc” şi pe ce ton să-i spun? O să râdă de Vezi tot

Page Rank